Tillbaka

Andreas Jakobsson föreläste om Dumpstringslyx och Svinnlandet

Temat för Aktuellt vecka 6 var matsvinn. Kävesta fick besök av Andreas Jakobsson, som har skrivit mycket om matsvinn och driver bloggen ”Dumpstringslyx”.


Andreas berättade om hur han kom i kontakt med dumpstring – att ta vara på mat som affärerna har slängt – för ungefär sex år sedan.

– Min kompis tipsade om en bra mataffär, men inte utifrån att de hade bra priser utan att de hade ett bra soprum, berättade Andreas.

Lyxartiklar i containern

Därefter har Andreas och hans familj levt nästan uteslutande på mat som annars skulle ha slängts, och han ger bort mycket till andra som behöver. Han visade flera exempel på olika fynd: 18 förpackningar löjrom, stapel efter stapel med chokladkakor och nät efter nät med apelsiner.

– Jag trodde mest det skulle vara bruna bananer och ruttna tomater, men blev överraskad över att så mycket mat som var i så bra skick slängs.

Andreas Jakobsson föreläste om matsvinn på Kävesta.

Andreas Jakobsson föreläste om matsvinn på Kävesta.

Hur mycket slänger hushållen, egentligen?

Vår matproduktion står för ca en fjärdedel av all klimatpåverkan, och därför är allt svinn onödigt. En vanligt förekommande siffra är att hushållen slänger ”var tredje matkasse”. Det är en siffra som Andreas har försökt hitta belägg för, utan resultat. Han har själv räknat ut vad han tror är en mer rimlig siffra för hushållens svinn.

– Enligt mina beräkningar så tyder det mesta på att hushållen slänger ungefär 6,5 procent av maten de köper. Jag tror att man helt enkelt har misstolkat och spridit en siffra som egentligen säger att en tredjedel av all mat som produceras slängs.

Publiken fick gissa hur mycket mat hushållen slänger.

Publiken fick gissa hur mycket mat hushållen slänger.

Utgånget bäst-före-datum? Inga problem!

Andreas gav flera exempel på hur till exempel grönsaker med konstigt utseende – tomater med näsor och krokiga gurkor – gallras ut av affärerna, och att hela nät med apelsiner slängs för att en av dem har skadats. Som privatperson kan det vara svårt att påverka detta, men Andreas delade med sig av några tips på vad man själv faktiskt kan göra för att minska sitt eget matsvinn.

– Ibland blir tipsen ganska krångliga. Man ska veckoplanera sina inköp och matlagning och så vidare. Jag brukar istället säga att det lättaste man kan göra är att helt enkelt inte slänga mat. Man kan till exempel frysa in mycket mat, och mejeriprodukter som är i obruten förpackning håller i princip hur länge som helst. Jag har ätit fil vars bäst-före-datum gick ut för ett halvår sedan, utan problem.

Läs mer

Andreas blogg Dupstringslyx.

Livsmedelsverkets information om matsvinn.