En deltagare diskuterar sin keramikskulptur med en lärare. De pekar båda på figuren. Bredvid sitter en till deltagare och tittar på.

Konst- och formgivningslinjen – förberedande konstutbildning

Konst- och formgivningslinjen på Kävesta folkhögskola är till för dig som vill utveckla din konstnärliga förmåga och förbereda dig för vidare studier.

Om du har drivet och viljan att studera konst så finns här möjligheten att göra det på heltid under ett till två år.

Målet med studierna är att lära sig en bredd av material och tekniker, samt att utveckla ett konstnärligt förhållningssätt.

På Kävesta får du gott om tid att arbeta praktiskt med konst i väl anpassade lokaler och verkstäder. Du får stöd och vägledning av lärare som själva är verksamma konstnärer.

Här finns mer information om:


Grundutbildningen

Syftet med grundutbildningen på Konst- och formgivningslinjen är att lära sig arbeta i och utforska flera olika tekniker och material.

Fyra materialområden

Under året får du arbeta i fyra huvudsakliga materialområden.

Måleri

Lär dig teknik och utveckla ditt uttryck i olja, akryl och akvarell.

Smyckekonst och objekt

Utforma objekt och smycken i olika metaller och andra material, lär dig grundteknikerna i ädelmetallsmide (till exempel silversmide) och öva dig på att uttrycka dig konstnärligt inom smyckekonstens ramar.

Keramik

Lär dig att använda keramiska tekniker och öva på att jobba skulpturalt med keramik.

Textil

Lär dig grunderna i flera olika textila tekniker, bland annat screentryck, växtfärgning och broderi.

”Peppande med alla material”

Kävesta var ett bra första ställe att studera på. Har du inte prövat så mycket innan blir det peppande med alla olika material, att inte behöva bestämma sig. – Ellinor Augustini

Övriga ämnen

Du studerar även kroki och gestaltning, det är konstnärlig konditionsträning som övar upp din förmåga att se och skildra vår omgivning.

Konstorientering är en av våra kurser, där du lär dig mer om konst och konstnärliga uttryck.


Fristående fördjupningsår

Om du har gått grundutbildningen hos oss, eller har tidigare erfarenhet/utbildning som motsvarar den, kan du ansöka till det fristående fördjupningsåret.

Förbered dig inför högre konstutbildningar

Under det fristående fördjupningsåret får du möjlighet att utveckla ditt konstnärliga språk under självständiga former, samt förbereda dig inför högre konstutbildningar.

Du får tillgång till en egen ateljé under hela studietiden och på vårterminen finns gott om tid att fokusera på arbetsprover.

Självständigt arbete med stöd av lärarna

Du arbetar på dina villkor och ditt eget initiativ men i tät kontakt med lärarna. Vid starten gör du en planering för året tillsammans med dina lärare.

Genom övningar och återkommande ateljésamtal får du hjälp att utveckla ditt skapande samt hitta ditt formspråk och din motivation.

Ateljésamtal på fördjupningsåret

Ateljésamtal på fördjupningsåret


Hur är det att studera på Konst- och formgivningslinjen?

Gott om tid att fokusera

Konst- och formgivningslinjen ges på heltid. Det betyder att du fullt ut kan fokusera på att utveckla dina material- och teknikkunskaper. Du får gott om tid att arbeta i verkstäderna, med närvarande lärare.

Dagarna är uppdelat i längre pass (oftast hela dagar) i ett visst materialområde. Du får gott om tid att starta upp och avsluta dagens arbete. Dessa exempelschema visar hur en vecka kan se ut:

”Tryggt och tillåtande”

Jag tror att många bara ser kreativa utbildningar som lek. Men i själva verket krävs hårt arbete för att utveckla sitt språk och sin materialkännedom. Det är en utmaning att fortsätta jobba även när man tvivlar på sig själv. Men både klasskamraterna och lärarna stöttar en på ett sätt som känns tryggt och tillåtande.  – Ida Nielsen

Tillgång till väl utrustade lokaler

Våra deltagare har tillgång till verkstäder och ateljéer även utanför skoltid. Den som vill har goda möjligheter att arbeta på kvällar och helger.

Vi arbetar i två hus. Båda husen har utrymmen för egna ateljéer till deltagare på det fristående fördjupningsåret.

Hantverkshuset

Hantverkshuset har en textilateljé, screentryck-verkstad samt praktiksal. I hantverksahuset har vi en datasal med fyra Wacom Cintiq-pennskärmar.

Konsthuset

Konsthuset har en större ateljé med högt i tak där vi har måleri, teckning och klassamlingar. Här finns även verkstäder för keramik och silversmide.

Rundtur med lärarna

Här kan du följa med på en rundtur i Konst- och formgivningslinjens lokaler:

Delta i utställningar

Att visa sina arbeten i olika sammanhang är en viktig del i utbildning. Alla deltagare på grundutbildningen och det fristående fördjupningsåret deltar vid utställningar både i och utanför skolan.

Bilder från utställningar

Studiebesök och gästlärare

Vi gör flera studiebesök under läsåret, bland annat till utställningar, konstnärsateljéer och högskolor. Vanligtvis gör vi några kortare dagsturer och en längre resa till Stockholm eller Göteborg.

Under utbildningen får du även träffa flera inspirerande gästlärare som håller i kortare kurser och berättar om sin konst.


Vägen vidare till högre konstutbildningar

Våra deltagare tar många olika vägar efter konst- och formgivningslinjen. Flera går vidare till högre konst- och designhögskolor, till exempel Högskolan för Konsthantverk och Design (HDK) och Konstfack.

Alla våra deltagare får med sig konstnärliga förmågor som kreativt tänkande, materialkännedom och problemlösning. De är värdefulla i många yrken och i livet.


Antagningen till Konst- och formgivningslinjen

Grundutbildningen

Du som ansöker till grundutbildningen kallas till en intervju, som är grunden för skolans urval (du behöver inte lämna in arbetsprover). Under intervjun samtalar vi om din motivation, dina tidigare erfarenheter och ditt intresse för konst.

Läs mer: Antagningen till grundutbildningen.

Fristående fördjupningsåret

Du som ansöker till det fristående fördjupningsåret ska lämna in en skriftlig motivation samt genomföra en antagningsintervju. Om du inte har gått grundutbildningen hos oss ska du även skicka in arbetsprover i de materialområden du planerar att fördjupa dig i.

Läs mer: Antagningen till det fristående fördjupningsåret.

Antagningen är stängd

Antagningen till läsåret 2023-2024 är stängd. 


Vanliga frågor


Kontakta oss

Karolina Oxelväg – linjeledare

Följ oss här: