Två dansare skrattar på golvet under en workshop.

En vanlig dag på Danslinjen

Hur ser en vanlig dag och en vanlig vecka ut på danslinjen? Här kan du läsa om hur undervisningen på danslinjen är upplagd.

Vad gör man en vanlig dag på danslinjen?

Vi brukar starta dagen 8.30 med en danslektion i nutida, jazz eller balett. Sedan fikar vi strax före 10.00, och därefter fortsätter vi med en till danslektion innan lunch.

Efter lunch har vi ytterligare en danslektion, eller ett annat ämne som komposition, produktion, tricks, anatomi, fys, teori, rytmik eller röstträning.

Vi har eftermiddagsfika cirka 14.30 och övergår sedan till eget arbete, teoretiska uppgifter, diskussioner eller genomgångar. Här har vi tid för bland annat styrketräning, alternativ träning, grupparbeten, repetitioner och individuell undervisning.

Dagen avslutas cirka 16.00 och alla som bor på internatet äter middag i matsalen strax före 17.00.

Även efter arbetsdagens slut finns det möjlighet att använda danssalen, som ligger bara ett stenkast från skolans internat. Många av våra deltagare tycker att de får möjlighet att fokusera helt på dansen eftersom de bor på skolan, får mat serverad och har nära till danssalen. Så här beskrev Alice det när hon studerade här:

Platsen och livsstilen här på Kävesta är viktig. Jag behöver inte ha något jobb utanför skolan, jag har ingen familj att laga mat till, inga hundar att ta hand om och inga skoluppgifter som inte handlar om dans. Det enda som krävs av mig är att dansa, äta och vila. Den tryggheten gör det möjligt för mig att fokusera enbart på det som sker i danssalen.

Hur ser en vanlig vecka ut på danslinjen?

En vanlig vecka på danslinjen innehåller dansträning i nutida dans, balett, jazzdans och improvisation. Vi håller igång dansträningen hela läsåret, även under produktionsveckor.

Därutöver ingår också komposition, alternativa träningsformer, produktion, soloarbete, studieresor, gästlärarbesök, teori, föreställningar, repetitioner med mera.

Olika perioder under året innehåller mer eller mindre av vissa kurser. I början av höstterminen arbetar vi till exempel mer med skadeförebyggande träning och inför föreställningar arbetar vi mer med koreografi och repetitioner.