Amanda Blom
Amanda är 19 år och bor i Kumla. Efter att ha läst kläder och mode på gymnasiet sökte Amanda till Kävesta läsåret 2011 – 2012. På Kävesta har Amanda lärt sig att tänja på sina kreativa gränser och upptäckt att till synes omedgörliga material som trä kan tillföra intressanta möjligheter när man designar kläder.
Varför valde du konst och form på Kävesta?
Det var en blandning av att jag fick tips från min syo-konsulent, inte hade tid att göra arbetsprov och att det låg nära Kumla.
Jag har alltid varit intresserad av kläder och mode. Materialen i sig, hur de faller, fascinerar mig. På Kävesta har jag fått pröva nya material och utveckla mitt kreativa tänkande. Det är en skillnad från när jag läste kläder och mode på gymnasiet. Då arbetade vi mest med de praktiska sakerna man måste kunna, som mönsterkonstruktion.
Vad gör ni en vanlig vecka?
Just nu arbetar vi med trä och keramik på måndagar. Vi utgår alltid ifrån våra egna projekt, men får hjälp av lärarna. På onsdagar har vi måleri och torsdagarna är till hälften egen tid – då får vi ta eget ansvar och jobba helt själva. Modellteckning och kroki har vi på fredagar.
Förutom konstundervisninge får vi till exempel Aktuellt, (föreläsningar om aktuella ämnen) på köpet. När föreläsare kommer hit, som till exempel på miljödagen, ger det ofta en tankeställare som kan hjälpa till i mitt vanliga arbete. Generellt sett tycker jag att modeindustrin har en negativ effekt på oss, särskilt på miljön, så det är viktigt att se en samverkan mellan olika områden.
Vad har du lärt dig på Kävesta?
Att töja på gränserna. Till exempel har jag upptäckt att man kan använda trä till kläder. Trä är lite motsatsen till tyg, det är mycket motstånd i materialet, men jag har gjort en krage i tunt, böjt trä. Inget jag någonsin skulle ha tänkt på innan! Likadant är det med silversmide. Silver är också ett material man kan böja, hantera och göra till kläder.
En sak som jag märkt efter det här året är att jag verkligen vill jobba med tyg. Eftersom jag inte fått arbeta så intensivt med sömnad, som jag gjorde på gymnasiet, så har jag märkt att det verkligen är vad jag vill hålla på med.
Hur fungerar samarbetet med lärarna?
Jag tycker det är jätteskönt att vi har både lärarledd och egen tid. Jag vill inte att en lärare ska vara med hela tiden, det är ju ändå ens eget projekt. Men lärarna är verkligen stöttande och hjälper till, det är det som är så kul.
Nu när vi jobbat med arbetsprover har jag fått mycket hjälp, tips och råd. Särskilt med att bestämma vad jag ska välja ut, att verkligen tänka på vad jag själv vill visa upp, och att ge en bild av mig själv.
Vad har du sökt efter Kävesta?
Jag har sökt till Steneby, en annan folkhögskola som är inriktad på mode. Här på Kävesta arbetar vi inte med textil på det sättet, men det har varit jättebra att läsa det här året för att bygga upp sig. Allt handlar om att hitta sitt eget uttryck.
Vad skulle du säga är det bästa med Kävesta?
Om jag ser det utifrån mig själv så har det bästa varit att jag fått prova på sådant som jag aldrig hade gjort annars. Det har fått mig att tänka i helt andra banor och oavsett vad jag kommer göra i resten av mitt liv tror jag att jag kommer ha nytta av tiden på Kävesta.