Porträttfoto av Daniel Frank. Fotograf: Daniel Ulfseke.

Operasångaren Daniel Frank berättar om sin tid på Kävesta

Daniel Frank operadebuterade 2009 när han sjöng rollen som John Sorel i Konsuln på Folkoperan i Stockholm. Här berättar Daniel Frank om vad tiden på Kävesta folkhögskola 1994 – 1996 betytt för hans väg till operasångare med internationell karriär:

Man säger att alla vägar bär till Rom. På sätt och vis var Kävesta Folkhögskola en viktig del på min väg. Utan Kävesta hade jag inte kommit in på musikhögskolan och då hade jag inte varit där jag är idag.

På Kävesta gavs jag tid att mogna. Både i mitt musicerande och som människa. Jag fick träffa människor, inte bara från den musikaliska världen jag var van vid, utan från alla möjliga konstgrenar. Många blev vänner för livet även om våra vägar inte har korsats sedan dess.

För mig var Kävesta inte bara en plats för musikalisk utveckling utan en plats för själslig mognad. En plats som jag alltid kommer ha varmt i hjärtat.

Daniel Frank – Operasångare

Daniel Frank studerade på musiklinjen på Kävesta Folkhögskola 1994-96 med klassisk sång som huvudinstrument. Han fortsatte sedan studera till sångpedagog på Musikhögskolan i Örebro, och arbetade sedan några år som musiklärare och sångpedagog.

Operadebuten skedde 2009 när han sjöng rollen som John Sorel i Konsuln på Folkoperan i Stockholm. 2010 bytte Daniel röstfack till tenor och gjorde också utlandsdebut på Deutsche Opera am Rhein.

Sedan dess har karriären rullat på och Daniel arbetar heltid som operasångare både i Sverige och utomlands. Exempel på roller han gestaltat är:

  • Don José i Carmen (Bizet), Norrlandsoperan, Umeå 2012
  • Tamino i Trollflöjten (Mozart), Malmö Opera, Malmö 2013
  • Tannhäuser i Tannhäuser (Wagner), Kungliga Operan, Stockholm 2014
  • Peter Grimes i Peter Grimes (Britten), Konzert Theater Bern, Bern 2014
  • Florestan i Fidelio (Beethoven), Wermland Opera, Karlstad 2014
  • Radames i Aida (Verdi), Malmö Opera, Malmö 2015

Foto: Daniel Ulfseke

Läs mer om Musiklinjen på Kävesta.