Lärare på Danslinjen

Vi som undervisar på Danslinjen tror på varje deltagares möjlighet att själv ta både ansvar och makt över sin egen process.

Vi vill hjälpa våra deltagare att bli självständiga och ansvarstagande dansare som kan samarbeta med andra i en grupp.

Det är viktiga egenskaper som högre utbildningar efterfrågar.


Anna Gerdin

Anna Gerdin är linjeledare för danslinjen och undervisar i nutida dans, jazzdans, dansorientering, komposition, produktion och individuell undervisning. Anna har utbildat sig på Dans- och cirkushögskolans 4-åriga pedagoglinje i Stockholm. Hon har även fortbildat sig på DNA, Steps och Peridance i New York.

Nukänslan i dansen

När jag själv dansar så ligger fokus på att hinna hitta ett personligt uttryck i varje rörelse och att hinna njuta av nukänslan i dansen. Att få mina elever att vara i nuet när de dansar är centralt för mig.

Mina danslektioner är både fysiska och tekniska. I uppvärmningen fokuserar jag på att hitta en stark teknik och etablera ett ständigt pågående centerarbete. Efter uppvärmningen arbetar vi med att hitta tydlighet och exakthet i ett rytmiskt rörelsematerial så väl som i det lyriska.


Frida Lundberg Jansson

Frida Lundberg Jansson undervisar i balett, nutida dans, improvisation, produktion, dansorientering och individuell undervisning. Frida är danspedagog och dansare utbildad på Dans- och cirkushögskolan i Stockholm och Teaterhögskolan i Helsingfors.

När språket ljuder i ens kropp

Dansutövande handlar för mig om att använda sin fulla kapacitet. I stort och smått. Att arbeta intelligent med dans involverar hela sig själv – att hitta och släppa kontroll, att ta emot ett rörelsematerial och vara där när språket ljuder i ens kropp.

Jag jobbar för ett brett rörelsespråk med avspänd ekvilibrism och uppmuntrar till ett jävlaranamma med mycket glimt i ögat under lektionerna. Dans är rörelse oavsett teknik och jag arbetar för att utöka uttrycksmöjligheterna hos varje elev. Med ett ständigt skifte av dynamiska ytterligheter tar jag till alla knep jag kan för att visa på detta. Det blir fullt ös kombinerat med fysiskt och mentalt finlir!


Anita Basha

Anita har en blå keps, håller i dragkedjan till sin jacka i ena handen.

Anita Basha undervisar i hiphop.

Anita Basha har gått på Danshögskolan med inriktning street. Hon har fördjupat sig i hiphopens historia och tagit del av kulturen i New York sedan 2004. Förutom sitt arbete som danspedagog arbetar Anita med streetkulturen i Sverige och sitter i styrelsen för Streetstar. På danslinjen undervisar hon i hiphop med fokus på grunder, rötter och grooves.


Anna-Sofia Gahnfelt

Anna-Sofia Gahnfelt sjunger vid en lärarkonsert på Kävesta.

Anna-Sofia Gahnfelt undervisar i musikteori, rytmik & röstträning.

Anna-Sofia Gahnfelt är utbildad sångerska och sångpedagog efter studier vid Musikhögskolorna i Arvika, Örebro och Göteborg. På danslinjen undervisar Anna-Sofia i rytmik och röst.

Anna-Sofia kombinerar undervisning med frilanssjungande och har bl.a. medverkat i flera uppsättningar på Värmlandsoperan. Repertoaren sträcker sig från barock till nutida musik och Anna-Sofia är ofta anlitad som sopransolist både i och utanför kyrkan.


Karin Rognehag

Karin Rognehag undervisar i träning och hälsa.

Karin Rognehag undervisar i träning och hälsa.

Karin Rognehag är utbildad hälsoutvecklare med fokus på fysisk aktivitet och träningslära, efter studier på gymnastik- och idrottshögskolan i Örebro, där hon även var verksam som lärare under flera år. På danslinjen undervisar Karin i träning och hälsa.

-Jag tycker att träning ska vara lätt att utföra och kunna göras var som helst. Jag jobbar både utomhus och inomhus. I min undervisning använder jag mig främst av enkla basövningar som jag varierar för att utveckla styrka, kondition, koordination, stabilitet och explosivitet. Jag lägger stort fokus på att hitta glädjen i träningen, för det viktigaste är trots allt att den blir av.


Dan Johansson

Dan har en svart hoddie och en blå tröja under, tittar in i kameran.

Dan Johansson undervisar i nutida dans, improvisation, komposition, koreografi, produktion och ger individuell handledning.

Dan Johansson är utbildad på Kungliga Svenska Balettskolan i Stockholm samt på Danshögskolan SKH, Uniarts med en Master i koreografi med specialisering i Performativa Praktiker. Han arbetar som frilansande dansare/performer, pedagog, workshopledare och koreograf.

– I mina klasser jobbar vi med bla golv arbete, fallteknik, vikt-distribution, tre-dimensionalitet expansion, fortsatt rörelse, oppositionellt tänkande och spiraler som återkommande teman. Med nyfikenhet, utforskande och lyssnande till rörelse vill vi närma oss ett relationellt förhållningssätt i den egna kroppen, ”gruppkroppen” rummet och tiden. Via riktad uppmärksamhet som teknik hittar vi olika sätt att initiera rörelsen i kroppen för att möjliggöra kroppslig fördjupning och performativitet. Anatomi och kroppslig funktionalitet är ett självklart element, verktyg och inspiration för ökad kroppslig förståelse och tekniks nivå. Klassen är oftast fysisk, där hög koncentration och närvaro tränas, värdesätts och kultiveras.


Gästlärare

Danslinjen bjuder varje år in flera utmärkta gästlärare i olika stilar. Tidigare år har vi haft besök av bland andra:

 • Kazue Ikeda
 • Satoshi Kudo
 • Camilla Ekelöf
 • Karin Jameson
 • Francesco Scavetta
 • Måns Erlandsson
 • Israel Aloni
 • Gunilla Olsson
 • Linn Ragnarsson
 • Philip Berlin
 • Utmana – Annika Styrke och Karin Wiklund
 • Khosro Adibi
 • Karl Knif
 • Hagit Yakira
 • Mira Mutka
 • Ellinor Ljungkvist
 • Robert Logrell
 • Emelie Wahlman
 • Anna Asplind
 • Jessica Andrenacci