En grupp dansare i scenljus halvt vända mot kameran.

Danslinjen – dansutbildning med inriktning nutida dans

Danslinjen vid Kävesta folkhögskola vänder sig till dig som vill förbereda dig inför högre dansutbildningar. På Danslinjen kan du fördjupa dina danstekniska färdigheter och utveckla ditt eget skapande.

Kävesta Danslinje är ettårig och inriktad mot nutida dans. Här får du den tid och trygghet som behövs för att kunna fokusera helt på dansen.

Kävesta folkhögskola har internat, vilket betyder att du kan bo och studera på samma plats. Som deltagare på Danslinjen har du även tillgång till de tre danssalarna både på kvällar och helger.

Danslinjen drivs av ett erfaret lärarlag som har en tydlig idé om hur varje deltagare ska få möjlighet att utvecklas maximalt.


Kort om läsåret 2024 – 2025

Läsårstider: 22 augusti 2024 – 4 juni 2025

Antagningen stängd: Ordinarie ansökningstid gick ut 21 mars och antagningen är stängd.

Audition: 15 och 16 april 2024


Hitta på sidan


Passar utbildningen mig?

Danslinjen passar dig som:

  • Vill förbereda dig för högre dansutbildningar.
  • Vill utvecklas både som dansare och som människa.
  • Vill satsa fullt u på dansen för att se hur långt det kan ta dig.
  • Är redo för att utmana dig själv både mentalt och fysiskt.
  • Tycker om att samarbeta.
  • Är intresserad av och nyfiken på att lära dig nytt.
  • Vill utforska hur du ska ta ditt dansande vidare i ett nästa steg.

Inriktning nutida dans

Kävesta danslinje är inriktad mot nutida dans. På utbildningen är vi flera fasta danslärare som undervisar kontinuerligt i nutida dans. Det ger olika perspektiv på ämnet.

För att våra deltagare ska få dansfärdigheter med både bredd och spets kombinerar vi den nutida dansträningen med jazzdans, balett, improvisation, hiphop och fys.

Kävesta förberedde mig på ett liv som dansare. Man får en bredd genom olika tekniker och man lär sig att var flexibel och öppen för olika sätt att jobba. – Karin Floengård

Ämnen på Danslinjen

I utbildningen ingår:

Nutida dans Individuell undervisning
Jazzdans Fysisk träning, hälsa och skadehantering
Balett Dansorientering
Improvisation Röstträning
Komposition Hiphop
Produktion  

Lärare på Danslinjen

Vi danslärare är ett team som jobbar parallellt med klassen under hela året. Vi har olika ämnen och specialiteter, vilket gör att vi tillsammans kan stötta varje deltagare utifrån många olika perspektiv.

Läs mer: Lärarpresentationer & showreels

Studiofilm från undervisningen

 

Utmanas i en trygg miljö

Vi som undervisar på Danslinjen vill skapa en trygg miljö tillsammans med våra deltagare. Det är en förutsättning för att alla ska kunna pusha sig själva och testa helt nya saker.

Vårt mål är att alla deltagare ska kunna utvecklas så mycket som möjligt utifrån sina individuella förutsättningar. Därför har vi som undervisar på danslinjen resurser och tid att möta varje deltagare i både fysisk träning och samtal.

Individuell undervisning

Varje deltagare får individuell undervisning kontinuerligt under läsåret. Vi arbetar med det som just då är viktigast för att varje deltagare ska komma framåt. Det kan handla om till exempel tekniska moment eller uttryck.

Inför auditions till högre dansutbildningar får deltagarna individuell handledning i att skapa ett solo.

Vår individuella coachning är bra. Vi får personlig hjälp utan att fokusera på negativa saker. Vi provar oss fram till vad som fungerar istället. – Cecilia Hellberg

Avstämningssamtal och utvecklingssamtal

Varje deltagare har en kontaktlärare som håller avstämningssamtal löpande under terminen. En gång per termin träffar du din kontaktlärare och en annan lärare för utvecklingssamtal, om hur det gått under terminen och vilka mål du siktar mot.


Produktioner och eget skapande

På Danslinjen arbetar vi konstnärligt med dans och genomför flera olika typer av föreställningar och produktioner. Syftet med produktionsämnena är att:

  • Utveckla den egna förmågan att skapa koreografiska kompositioner. Både individuellt och i samarbete med andra.
  • Hitta sitt personliga uttryck.
  • Lära sig att använda sin dansteknik på bästa möjliga sätt.

Läs mer: Danslinjens produktioner

Det var bra att få utforska dans som något en gör och skapar själv, istället för bara något som en lär sig. – Anna Granberg

Filmer från ”Naturens lag” HT 2020

Här kan du se tre korta filmer från Danslinjens föreställning ”Naturens lag”, höstterminen 2020. Fler filmer finns på Youtube.


Vad händer efter danslinjen?

I Sverige hittar man danslinjens deltagare på bland annat SKH (pedagog, lärare och dansare) och Balettakademin (Stockholm och Göteborg).

Utomlands har våra deltagare gått till bland annat Den Danske Scenekunst Skole, SEAD, Iwanson International, Trinity Laban, London Contemporary Dance School, Iceland Academy of the Arts och Sozo.


Hur är det att studera på Danslinjen?

Om du vill veta mer om hur det är att studera hos oss är du välkommen att följa Danslinjen på Instagram. Våra deltagare tar ofta över kontot och svarar gärna på frågor.

Läs mer:


Nytt danshus 2023

Rött hus med två stora fönsterytor, i ett vinterlandskap.

Det nya danshuset

I slutet av 2023 kunde danslinjen flytta in i sina nybyggda lokaler. Det gamla huset, med en danssal på 130 m² har utökats så att utbildningen nu har tillgång till tre danssalar och väsentligt bättre lokaler för omklädning, samtal och lektioner.

Danshusets största sal är nu 360 m² stor och har även ett 136-sitsigt gradängsystem. Det ger mycket goda möjligheter att sätta upp produktioner och bjuda in publik till Kävesta.

Läs mer: Kävestas nya danshus


Antagning och antagningsprov

Danslinjen på Kävesta har 16 platser. Antagningen sker genom audition och intervju.

Auditions sker 15 och 16 april 2024.

Läs mer: Antagning till Danslinjen

Antagningen stängd

Ordinarie ansökningstid gick ut 21 mars och antagningen är stängd.


Vanliga frågor


Kontakt

Om du har frågor om Danslinjen, kontakta Anna Gerdin:

Följ Danslinjen