En grupp dansare i scenljus halvt vända mot kameran.

Danslinjen – dansutbildning med inriktning nutida dans

Danslinjen vid Kävesta folkhögskola vänder sig till dig som vill förbereda dig inför högre dansutbildningar. På Danslinjen kan du fördjupa dina danstekniska färdigheter och utveckla ditt eget skapande.

Kävesta Danslinje är ettårig och inriktad mot nutida dans. Här får du den tid och trygghet som behövs för att kunna fokusera helt på dansen.

Kävesta folkhögskola har internat, vilket betyder att du kan bo och studera på samma plats. Som deltagare på Danslinjen har du även tillgång till en egen danssal både på kvällar och helger.

Danslinjen drivs av ett erfaret lärarlag som har en tydlig idé om hur varje deltagare ska få möjlighet att utvecklas maximalt.

Här kan du läsa mer om bland annat utbildningens inriktning, lärare, undervisningen och antagningen.


Inriktning nutida dans

Kävesta danslinje är inriktad mot nutida dans. På utbildningen är vi flera fasta danslärare som undervisar kontinuerligt i nutida dans. Det ger olika perspektiv på ämnet.

För att våra deltagare ska få dansfärdigheter med både bredd och spets kombinerar vi den nutida dansträningen med jazzdans, balett, improvisation, tricks och fys.

Kävesta förberedde mig på ett liv som dansare. Man får en bredd genom olika tekniker och man lär sig att var flexibel och öppen för olika sätt att jobba. – Karin Floengård

Ämnen på Danslinjen

I utbildningen ingår:

Nutida dans Produktion
Jazzdans Individuell undervisning
Balett Fysisk träning, hälsa och skadehantering
Improvisation Dansorientering
Komposition Rytmik och röstträning

Lärare på Danslinjen

Vi danslärare är ett team som jobbar parallellt med klassen under hela året. Vi har olika ämnen och specialiteter, vilket gör att vi tillsammans kan stötta varje deltagare utifrån många olika perspektiv.

Läs mer: Lärarpresentationer & showreels

Studiofilm från undervisningen


Utmanas i en trygg miljö

Vi som undervisar på Danslinjen vill skapa en trygg miljö tillsammans med våra deltagare. Det är en förutsättning för att alla ska kunna pusha sig själva och testa helt nya saker.

Vårt mål är att alla deltagare ska kunna utvecklas så mycket som möjligt utifrån sina individuella förutsättningar. Därför har vi som undervisar på danslinjen resurser och tid att möta varje deltagare i både fysisk träning och samtal.

Individuell undervisning

Varje deltagare får individuell undervisning vid minst 20 tillfällen under läsåret. Vi arbetar med det som just då är viktigast för att varje deltagare ska komma framåt. Det kan handla om till exempel placering, tekniska moment, uttryck eller närvaro.

Inför auditions till högre dansutbildningar får deltagarna individuell handledning i att skapa ett solo.

Vår individuella coachning är bra. Vi får personlig hjälp utan att fokusera på negativa saker. Vi provar oss fram till vad som fungerar istället. – Cecilia Hellberg

Utvecklingssamtal och mentorsamtal

Vi har kontinuerligt utvecklingssamtal för att stämma av deltagarnas målsättningar i dansen.

Dessutom har varje deltagare en mentor som ansvarar för att följa upp studiesituationen. Det kan handla om att tala om sjukdom, frånvaro, skador, mående eller annat som är viktigt för att dansstudierna ska fungera bra.


Produktioner och eget skapande

På Danslinjen arbetar vi konstnärligt med dans och genomför flera olika typer av föreställningar och produktioner. Syftet med produktionsämnena är att:

  • utveckla sin egen förmåga att skapa koreografiska kompositioner
  • hitta sitt personliga uttryck och
  • lära sig att använda sin dansteknik på bästa möjliga sätt.

Läs mer: Danslinjens produktioner

Det var bra att få utforska dans som något en gör och skapar själv, istället för bara något som en lär sig. – Anna Granberg

Filmer från ”Naturens lag” HT 2020

Här kan du se tre korta filmer från Danslinjens föreställning ”Naturens lag”, höstterminen 2020. Fler filmer finns på Youtube.


Passar utbildningen mig?

Danslinjen är en utbildning för dig som vill satsa fullt ut på dansen under ett läsår. Våra deltagare har främst två anledningar till att studera på Kävesta:

  • Några vet redan att de vill arbeta med dans i framtiden.
  • Andra vill uppleva hur det är att dansa på heltid, för att komma fram till om de sedan vill gå vidare med dansen.

Vad gör deltagarna efter danslinjen?

I Sverige hittar man danslinjens deltagare på bland annat DOCH (pedagog, lärare och dansare) och Balettakademin (Stockholm och Göteborg).

Utomlands har våra deltagare gått till bland annat Den Danske Scenekunst Skole, SEAD, Iwanson International, Trinity Laban och London Contemporary Dance School.

Hur är det att studera på Danslinjen?

Om du vill veta mer om hur det är att studera hos oss är du välkommen att följa Danslinjen på Instagram. Våra deltagare tar ofta över kontot och svarar gärna på frågor.

Läs mer:


Antagning och antagningsprov

Danslinjen på Kävesta har 16 platser. Antagningen sker genom att du skickar in ett digitalt antagningsprov och gör en intervju.

Läs mer: Antagning till Danslinjen

Antagningen stängd

Antagningen till läsåret 2022 – 2023 är stängd.


Vanliga frågor


Kontakta oss

Anna Gerdin – linjeledare

Följ oss här: