Fyra deltagare kramar om varandra och skrattar. En har ansiktsmålning och en har en godisklubba.

Deltagarintervjuer Allmän kurs

Hur är det att studera på Allmän kurs? Vad är det som är så speciellt med folkhögskola? Vad händer sedan?

Här kan du läsa intervjuer med deltagare som berättar om sina studier på Allmän kurs vid Kävesta folkhögskola.


Här fick jag växa och insåg att jag inte var dum i huvudet

Andreas står bredvid skolans rektor Lisa. Det är vinter och snö. I bakgrunden syns en röd träbyggnad med vita knutar, skolans museum.

Intervju med Andreas Svensson

Andreas Svensson gick på Allmän kurs vid Kävesta folkhögskola 2014 – 2016. Ett par år senare besökte han skolan för att berätta en glad nyhet.

Han hade kommit in på sin drömutbildning: Juristprogrammet vid Stockholms universitet.

Här beskriver Andreas hur Allmän kurs gav honom en viktig grund att stå på, för att sedan kunna gå vidare till politiskt engagemang och högre studier.

Jag tycker egentligen inte om den här formuleringen, för det är en sådan kliché. Men här får man faktiskt växa som människa. Här sprang min ambition, min potential och mina förutsättningar till slut ifatt varandra. Jag fick växa och insåg att jag inte var dum i huvudet. Jag fick känna att jag var någon och att jag dög.


Jag har lärt mig att jag kan åstadkomma mer än jag trodde

Bild på när Pauline intervjuas.

Interjvu med Pauline Bygdén

Pauline gick på Allmän kurs för att bli klar med sina behörigheter. Men det viktigaste hon tog med sig från Kävesta folkhögskola var en starkare självkänsla.

Här berättar Pauline hur stor skillnad det var mellan Allmän kurs och andra utbildningar. Tidigare kände hon att skolan var kall, systematisk och fyrkantig. Men på folkhögskolan kände Pauline att det fanns en stor förståelse för olika personers behov.

Här får man jobba i sin egen takt. Om det är något man inte förstår, eller en uppgift man behöver extra hjälp med, då får man allt stöd man behöver. Jag har lärt mig mycket om mig själv, att jag kan åstadkomma så mycket mer än jag trodde.


Jag blev förälskad i skolan

Elin, som har långt hår och skinnjacka, sitter framför en sten vid skolans fontän.

Intervju med Elin Persson

Elin hoppade av skolan i sjuan. Hon hittade till Allmän kurs via SMF, studieförberedande folkhögskolekurs.

Här berättar Elin hur hon hade bestämt sig att aldrig mer studera. Men Allmän kurs på Kävesta folkhögskola förändrade henne.

När Arbetsförmedlingen nämnde Studiemotiverande folkhögskolekurs kändes det som ett tvång, ärligt talat. Men genom att gå på informationsmötet tog jag första steget utanför boxen. Jag blev förälskad i skolan efter bara ett par veckor.


Bishaaro Ahmed gick på allmän kurs 2012 – 2014 och studerar nu hotellmanagement på Örebro universitet

Anna-Lotta Lignell Rahm – ”Varför går man på folkhögskola?”