
Musiklinjens jazz-, pop- och rockinriktning
Kävesta folkhögskolas jazz-, pop- och rockinriktning passar dig som letar efter en musikutbildning där du får utvecklas genom att spela mycket tillsammans med andra.
Undervisningen på musiklinjen innehåller lärarledda ensemblelektioner och konserter, bland annat på jazzklubbarna i Hallsberg och Örebro.
Musiklinjens jazz-, pop- och rockinriktning är tvåårig. Årskurs ett lägger en stadig grund för din fortsatta musikaliska utveckling. I årskurs två erbjuds du möjlighet att förbereda dig inför antagningsprov till musikhögskolor eller motsvarande musikutbildningar.
Undervisning och ämnen på jazz-, pop- och rockinriktningen
Vissa delar av undervisningen på musiklinjen är gemensam oavsett vilken inriktning du har. Några särskilda ämnen för jazz-, pop- och rockinriktningen är:
- Jazz-, pop- och rockensemble
- Jazzhistoria
- Jazzteori
Här kan du läsa mer om alla ämnen på musiklinjen.
Individuell undervisning på huvudinstrument
Vi vänder oss till dig som har något av följande huvudinstrument: blåsinstrument, gitarr, piano, bas eller trummor.
Du får individuell undervisning på ditt huvudinstrument varje vecka:
- 40 minuter i veckan i årskurs 1
- 60 minuter i veckan i årskurs 2
Lärarledd ensembleundervisning varje dag
I ensembleundervisningen fokuserar vi på improvisation och musicerande i grupp. Vi spelar instrumental musik där blåsinstrumenten har en central roll i ensemblen.
Vi arbetar i genreblock, då vi under några veckor i taget fokuserar på till exempel blues, standards, bebop, soul-jazz, fusion eller funk.
Vi har 80 minuter lärarledd ensemble/workshop varje dag i årskurs ett och ytterligare 40 minuter i årskurs två.
Blåsprofil
Jazz-, pop- och rockinriktningen har blåsprofil, vilket innebär att ensemblerepertoaren skräddarsys för att passa med blås, samt att blåsarna får fronta ensemblerna.
Partyband varje vecka
Ett ensemblepass i veckan ägnas åt Kävestas Partyband. Här får du vara med i ett band där hela inriktningen ingår med fullt komp, blåssektion, percussion och kör. Du får även möjlighet att fronta bandet som leadsångare om du vill.
Repertoaren består av blandade covers som deltagarna i årskurs två väljer och arrangerar.
Sektionsrep
Komp och blås har utöver ensembleundervisningen även sektionsrep, där du får jobba med saker som är viktiga för just din sektion och roll i ensemblen.
Storband
Vi erbjuder spel i Örebro Länsstorband där vi samarbetar med andra musikverksamheter i länet. Vi träffas och spelar storband några tillfällen per termin. Vi har även samarbete och utbyte med storbandet vid Musikhögskolan i Örebro.
Lärare
Dina lärare är själva aktiva musiker och spelar ofta både i Örebro och övriga landet. Lärarna ordnar och medverkar även vid deltagarnas konserter.
Läs mer om musiklinjens lärare.
Gästlärare
Musiklinjens inriktning mot jazz, pop och rock har bland annat fått besök av gästlärare som Karin Hammar, Amanda Sedgwick, Peter Asplund, Jonas Kullhammar, Jojje Wadenius, Lars ”Danmark” Danielsson, Shai Maestro Trio, Jonas Knutsson, Max Schultz m.fl.
Konserter på jazzklubbar
En central del i undervisningen på musiklinjen är att spela för en riktig publik. Musiklinjen genomför ett stort antal konserter varje läsår.
Vid inriktningen mot jazz, pop och rock får du spela live både i jazzensembler och Partybandet. Vi samarbetar med jazzklubbarna i regionen och är bland annat stående förband på jazzklubben i Hallsberg.
Vi har även flera konserter på skolan och i andra sammanhang.
Här finns bilder från musiklinjens konserter.
Nytt musikhus sedan 2019
Hösten 2019 fick första årskursen flytta in i ett nybyggt musikhus. Musikhuset är 1100 m² särskilt anpassat för just musikundervisning och samlar hela musiklinjens verksamhet under ett tak.
Här kan du läsa mer om musikhuset på Kävesta.
Vad tycker våra deltagare?
För Felicia var kontakten med lärarna en av de bästa sakerna med studierna:
Det bästa med Kävesta är att lärarna finns till hands nästan hela tiden. Jag vet att det finns skolor som har mer övningstid, och vi har fler lektioner. Men guidningen har varit väldigt bra för mig.
Flera intervjuer med deltagare på musiklinjen.
Antagningen till JPR-inriktningen
Antagningsprov
Alla sökande kallas till antagningsprov. Sökande till jazz-, pop- och rockinriktningen ska:
- Spela två valfria låtar ur Musiklinjens låtbank, med olika stil (beat/jazz-swing). Presentation av tema och improvisation bör ingå i båda låtarna.
- Genomföra en antagningsintervju.
Antagningsprovet till läsåret 2022 – 2023 kan göras på plats (vecka 14) eller digitalt (vecka 16).
Här kan du läsa mer: Musiklinjens antagningsprov.
Öppet för sen ansökan
Ordinarie ansökningstid har gått ut, men vi tar fortfarande emot ansökningar. Vi kontaktar dig så fort som möjligt angående antagningsprov och intervju.
Vanliga frågor
Kontakta oss
Mats Johansson – linjeledare
- E-post: mats.johansson@kavesta.fhsk.se
- Telefon: 019-602 49 61