Intervju med Jonna Carlsson

Jonna Carlsson gick på Kävestas konst och formgivningslinje 2010 – 2011. Hösten 2013 ställde hon ut på Kävesta i samband med den årliga Konstslingan.

Året på Kävesta var perfekt för kreativiteten, och gav en bred grund att stå på, menar Jonna.

Vad har du gjort sen du slutade på Kävesta?

Jag började direkt på konstskolan i Hjo, en grundutbildning i fri konst. På Kävesta fick jag testa en massa olika material, så när jag började i Hjo kunde jag fördjupa mig mer i egna projekt.

Kommer du ihåg varför du sökte till Kävesta?

Jag har alltid målat och kände att jag måste ta tid till det, någon gång. Min faster tipsade om skolan och det var nära till Örebro, så det var en bra utgångspunkt.

Kävesta har också en bra bredd, vilket jag var ute efter. På många andra skolor får man välja antingen skulptur, måleri, keramik eller trä.

Här får du en bredare grund att stå på. För kreativiteten är det perfekt. Att testa olika saker hela tiden var spännande.

Hur var året på Kävesta?

Jag utvecklades jättemycket som person, förutom konstnärligt. Jag började direkt efter studenten och fick träffa jättemånga olika människor. Här fick jag vända ut och in på mig själv när jag skapade.

Hur utvecklades du konstnärligt?

Innan var jag självlärd, här fick jag kunskapen om tekniker och material. Det var början, grundkunskaperna. Friheten att få testa, testa och testa var viktig. Lärarna uppmanade oss att våga pröva, och vi fick mycket tid och stöttning.

Jag fick också med mig en tydligare formkänsla, som är viktig oavsett vad man gör. Det var när jag prövade keramik som jag fick utlopp för den på ett sätt som jag inte riktigt fått till när jag målade innan.

Innan hade jag varken kunskapen eller rätt material för att få till en tredimensionell känsla istället för en platt bild.

Vad har du gjort efter Hjo?

Jag har haft lite utställningar. Varit med i Kulturglimtar, haft utställning på biblioteket i Lindesberg och även fotograferat mycket.

Framöver har jag planer på att dra ner på att jobba, och prioritera konsten mer.

Vad var det viktigaste du tog med dig från Kävesta?

Att testa.

Ingenting är omöjligt, egentligen, utan man ska testa sig fram.

Vad skulle du säga till andra som är intresserade av att söka konst?

Gör det inte för någon annan, utan gör det för dig själv! Man växer som människa och lär känna sig själv.