Fanny Isacson

Efter medieprogrammet på gymnasiet i Stockholm, och ett par års praktik, sökte Fanny till Kävesta läsåret 2011 – 2012. Enligt henne själv tog det ett tag innan hon vågade satsa på sitt intresse för teckning och behov av att berätta historier.

Jag hade väl varit lite rädd för att hålla på med konst innan, berättar Fanny. När jag varit ute i världen ett tag insåg jag att det var värt att sikta på det jag verkligen ville. Tecknat har jag alltid gjort, men huvudsaken från början var aldrig att det skulle bli ”fint”. Jag tyckte om att berätta historier, det var vad som drev mig.

Varför konst och formgivningslinjen på Kävesta?

Jag har alltid velat bli bättre på att måla, för jag förstod inte hur man gjorde. För att kunna pröva nya saker i mitt berättande ville jag även kunna göra realistiska bilder.

Förutom Kävesta hade jag sökt två andra skolor och skulle egentligen välja en av dem. Men jag fick ett mycket bättre intryck av Kävesta. Det verkade både seriöst och mysigt här. Jag blev fäst vid skolan helt enkelt.

Lärarna, som jag träffade på intervjudagen, var också en anledning. Dom verkade schyssta och har visat sig vara väldigt bra på att hjälpa en hitta sin egen kreativitet.

Är du nöjd med upplägget?

Jag vill måla mer, men det är ändå väldigt balanserat. Det finns breda intressen och jag tycker inte man ska ta in mer måleri bara för att en person vill göra det.

Huvudsakligen är det ju en förberedande utbildning, och det görs väldigt bra. Vi får lära oss alla saker man förväntas kunna på högre utbildning, som kroki till exempel. Lärarna är väldigt bra, dom frågar ofta vad vi vill göra sen och hjälper oss hitta rätt.

Hur är det att bo på internatet?

Internatet är väldigt viktigt för mig. Man kommer bort från många distraherande saker, till en annan verklighet. Det är bekvämt för man kan verkligen snöa in på det man gör här.

Om man har lust att umgås kan man gå till allrummet och titta på film med de andra. Ibland är det spelningar som musiklinjen har och då kan man gå på det och fika lite. Oavsett om man tar del av det eller inte så är det väldigt mysigt.

Jag tycker själv att det här är en ganska skön övergång från att bo hemma. Man Får bo självständigt och vara sin egen person ett tag, innan man kanske flyttar till egen lägenhet. Det är lite som ett smakprov.

Vad har du lärt dig på Kävesta?

Jag har blivit mindre rädd för att testa nya saker och utforska min kreativitet. Vanligtvis är man till exempel rädd för att förstöra vad man gjort hittills. Då kan lärarna tipsa om att pröva lägga på mer kontraster eller mer färg. Man lär sig ta risker och att inte vara rädd för att gå utanför sin säkerhetszon. Vi har fått pröva konstiga saker som jag kanske inte skulle tänka på att göra själv, som att måla med kaffe till exempel!

Vad tycker du om Aktuellt och Valämne?

Valämne är väldigt kul. Jag gick dans. Det var roligt att få prova något annat. Aktuellt brukar också vara ett nyttigt avbrott från övriga lektionerna. Vi hade till exempel besök av en enmansteater som var väldigt bra.

Vad skulle du säga är det bästa med Kävesta?

Att det är en social och inspirerande miljö. På skolan är attityden och stämningen öppen. Även om man är på dåligt humör så kan man en bra dag eftersom omgivningen är skön. Det är väldigt lätt att vara här.

Miljön är inspirerande för man får träffa allt möjligt folk. Alla är inte lika gamla och alla har inte samma mål med studierna. Men alla är intresserade av något, har en passion, oavsett om det är konst, dans, musik eller vad som helst.