Intervju Annika Brunnberg

Annika började studera konst på Kävesta efter 23 år på Ellos

Annika Brunnberg började studera på Kävestas Konst- och formgivningslinje efter att ha arbetat på Ellos i 23 år. Under sitt andra år fördjupade sig Annika i screentryck på kläder. Innan hon avslutade sina studier sommaren 2018 fick vi en pratstund där Annika bland annat berättade om hur det tagit henne nästan 30 år att våga göra det hon vill.

Annikas kreativa ådra började pulsera igen när hon fick följa med på fotoresor för Ellos kataloger, och såg den kreativa processen. Efter att ha prövat på silversmide i Borås flyttade Annika sedan till Örebro.

– När jag flyttat hit började jag leta efter något att ta mig för, och hittade Kävesta. Jag ansökte så fort jag kunde. Det var nästan overkligt att hitta en skola som hade allt jag ville prova.

En omväg på trettio år

På Kävesta fanns Annika en passion för screentryck, att arbeta med mönster på tyg. Under fördjupningsåret har hon arbetat mycket med att göra textiltryck på kläder. Att arbeta med kläder och textil kan tyckas naturligt för någon uppvuxen i Borås, men Annika berättar att det tagit lång tid att hitta rätt.

– Jag växte upp i Borås, textilstaden, men vågade aldrig söka mig till något som handlar om design av kläder. Det känns som att jag har tagit en omväg på trettio år; jag visste kanske redan när jag var fjorton att jag ville det här, men det blev inte så. Men nu står jag här och skapar, ändå.

Självförtroende av att utforska sin kreativitet

Under sina studier på Konst- och formgivningslinjen har hon prövat sig fram och utforskat sin kreativa ådra, med gott stöd av lärarna.

– Redan från dag ett sade lärarna att det inte finns något som är rätt eller fel. Sen har de påmint oss om det hela tiden. Det år då man vågar, och då blir man starkare och starkare. Så till slut tror man på sig själv. Innan var man ju ingenting i sina egna ögon. Men nu är jag inte rädd. Jag litar på mig själv, verkligen.

Intervju med Annika

Här kan du se hela intervjun med Annika: