Tillbaka

Vi måste vara snälla mot andra och oss själva

Första gången Lisa Rosander besökte Kävesta folkhögskola uppstod inte direkt kärlek vid första ögonkastet.

När hon gick rektorsutbildningen via Fellingsbro folkhögskola åkte hon till Kävesta tillsammans med sin studiegrupp. De hade fått i uppdrag att finna skolans själ, men möttes av en grå och dimmig novemberdag.

Trots att personalen verkade trevlig så låg skräckfilmsvädret som en blöt filt över hela upplevelsen. Nej, här skulle hon nog aldrig vilja jobba!

Se hela intervjun här

Intervju med rektor Lisa Rosander

Inte ångrat sig en minut

Som tur är kan man ändra sig. Idag har Lisa arbetat som rektor på Kävesta i över 12 år. Kävesta fick en ny chans att visa sig från sin bästa sida när hon hoppade in som ställföreträdande rektor ett halvår 2012.

– Jag trivdes otroligt bra på Fellingsbro, det måste jag säga. Men under det halvåret började jag känna att det är väldigt trevligt på Kävesta också. När rektorstjänsten blev ledig var jag tvungen att ansöka, och jag har inte ångrat det en minut. Jag fann en plats där jag vill vara.

Dynamisk och kärleksfull miljö 

Lisa tror att hon till slut hittade Kävestas själ. Hon uppskattar dynamiken och blandningen av människor. Hälften av skolans deltagare studerar estetiska ämnen – dans, konst och musik – och hälften läser in gymnasiet på allmän kurs. 

Dessutom uttrycker hon stor uppskattning över personalen, som trots sina olikheter alla är vad hon kallar “människo-människor” och arbetar tillsammans för att alla deltagare ska trivas och få en bra utbildning.

– Kanske låter det töntigt att säga att det är en kärleksfull stämning? Men jag vill säga att det är det. Här jobbar personer som verkligen tycker om att se människor växa, som bjussar varandra på saker och är prestigelösa.

Stolt över deltagarnas utveckling

Något av det som får Lisa att känna sig mest stolt över att vara rektor på Kävesta är att se deltagarna utvecklas. Hon betonar särskilt hur viktigt det är att folkhögskolan finns till för alla som inte ens har fått en första chans.

– Jag blir stolt varje gång jag träffar en deltagare och känner att oj, nu har det hänt grejer! Nu har den här personen hittat sig själv, eller tagit makten över sitt liv och förstått sitt eget värde.

Folkhögskolans viktiga uppdrag

Folkhögskolorna alltid har haft ett viktigt uppdrag, enligt Lisa. Men hon känner att det nu och framåt är viktigare än någonsin att folkhögskolorna finns och fortsätter arbeta för att människor ska få känna att de är viktiga och att de kan påverka samhället tillsammans med andra.

– Vi ska visa att man får tycka olika men vi behöver också förklara att det finns en gräns för hur vi beter oss mot varandra. Vi måste se allas lika värde och vara snälla både mot andra och oss själva.

Bra avstamp inför 150 år till

Kävesta folkhögskola har sedan starten haft starkt stöd av region Örebro län (tidigare landstinget), som sedan 1955 dessutom varit ensam huvudman. De senaste åren har regionen satsat och byggt ett nytt musikhus 2019 samt ett nytt danshus som stod klart så sent som hösten 2023.

– I och med det står hela skolan i ett fantastiskt avstamp framåt. Så det är verkligen värt att fira 150 år och åtminstone 150 år till, jag kan inte tänka mig något annat, avslutar Lisa


Tre rektorsintervjuer under 150-årsjubileumet

Sedan starten 1873 har Kävesta folkhögskola haft tio olika rektorer. Många har alltså tjänstgjort länge. J.V. Jonsson ledde skolan genom sekelskiftet 1900 och var den som stannade på sin post längst: hela 32 år.

Under hösten 2023 hade skolan möjlighet att intervjua de tre rektorer som ännu är i livet: Signild Håkansson, Ulla Wiberg och Lisa Rosander. Dessa intervjuer utgör en del av skolans 150-årsfirande.

Mer om 150-årsfirandet

Alla rektorsintervjuer på Youtube

Artiklar och information om Kävesta folkhögskolas 150-årsfirande