Svante Weyler från Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA) besökte Kävesta och föreläste på Aktuellt idag. Svante talade om kommitténs roll och om hur antisemitiska tankefigurer från förr finns även i dagens samhälle. Samt om hur samma tankesätt som motiverar judehat kan motivera hat mot andra grupper i samhället, vilket är viktigt att tänka på idag.
Sverige kunde lika gärna varit månen
Svante beskrev hur lätt det var under hans uppväxt att inte se hur minoriteter behandlades illa, eftersom majoriteten var så lika varandra. Ett sorts motto kunde vara ”alla får finnas, så länge man inte sticker ut”.
– När jag växte upp kunde Sverige lika gärna varit månen. Nu håller Sverige på att bli som ett vanligt land på jorden, där innevånarna kommer från hela världen. Ni som växer upp här nu har en stor förmån i att träffa människor med många olika bakgrunder, menade Svante.
Ökande antisemitism i Europa
Genom att koppla historien till nuet visade Svante hur liknande tankefigurer som motiverade förintelsen av judar i Europa på 30-talet kan hittas överallt även idag.
-Det spelar ingen roll om det är föreställningen att smålänningar är snåla eller att judar är giriga. Om du inte frågar dig varför du tänker så, kan dessa fördomar leda till hemska saker.
I undersökningar som mäter antisemitism i ett samhälle brukar man till exempel fråga om man anser att det finns en judisk konspiration. I Sverige svarar cirka fem procent av medborgarna på ett sätt som avslöjar ett antisemitisk tankesätt.
– Dessa tankar har funnits i två tusen år. Från de tidiga kristna prästerna som menade att judarna dödade Jesus, vilket är märkligt då det var romarna som utfärdade dödsdomen och Jesus själv var jude, till Hitler som drevs av judehat. Oroande är att denna siffra nu ökar i många länder, till exempel Ungern där ungefär femtio procent av innevånarna svarade på ett sådant sätt, berättade Svante.
Varför står jag här och viftar?
Många har frågat Svante, som inte själv är jude, varför han engagerat sig i Svenska kommittén mot antisemitism.
– Varför är jag så uppspelt? Varför står jag här och viftar med armarna? Det är Imre Kertész, som jag varit förläggare åt. Han överlevde förintelsen och trots att han gick bort härom året petar han mig ofta i sidan och säger ”förintelsen är inte judarnas grej, det är också din grej”. Jag vill göra folk uppmärksamma på vad som händer när man har en bestämd negativ uppfattning om en annan människa.