Tillbaka

Stor glädje när nya musikhuset invigdes

Invigning av Musikhuset

Efter många års planering och byggnation invigdes Kävesta folkhögskolas nya musikhus i helgen. Det blev en perfekt tillställning där vi fick fira det nya huset med personal, deltagare och vänner från både förr och nu. Den senaste tidens ruskväder gjorde till och med uppehåll, för att istället visa Kävesta i vacker höstskrud.


Redan en halvtimme innan utsatt tid började folk samlas utanför entrén till den nya byggnaden. Strax efter klockan två klippte Irén Lejegren, ordförande för nämnden för Regional tillväxt och tillika folkhögskolestyrelse, bandet (som för dagen gick i Pride-flaggans färger) och förklarade lokalerna invigda.

-Ni ser, det är ett särskilt flott band som jag kommer att klippa idag. Det representerar skolan och utbildningarnas innehåll, det vill säga mångfald, inledde Irén innan hon klippte bandet och den väntande publiken fick äntra det nya huset.

Irén Lejegren klippte band och höll tal

Irén Lejegren klippte band och höll tal

Tal, musik och fika i överflöd

I den nya stora ensemblesalen höll både rektor Lisa Rosander och Irén Lejegren tal. Irén framhöll hur viktigt det är för både individen och samhället att Region Örebro län äger och driver två folkhögskolor. Hon poängterade också att dynamiken mellan profilkurserna (dans, konst och musik i Kävesta folkhögskolas fall) och Allmän kurs är en central del av folkhögskolan.

Kävestas partyband var ett av många musikinslag

Kävestas partyband var ett av många musikinslag

Utöver bandklippning, tal och presenter fanns det gott om tid för den många besökarna att titta på de olika lokalerna och lyssna till musik från skolans deltagare. I nästan varje vrå ljöd någon form av musik under dagen, med några större konserter i den nya ensemblesalen. Dessutom fanns det snittar, cider, kaffe och fika nog att hålla igång hela eftermiddagen.

– Invigningen blev precis sådär som vi önskade, med massor av folk som kom hit och firade med oss. Jag vill passa på att tacka alla som kom, sade Lisa.

Musikhuset är ett lyft för hela skolan

Genom det nya musikhuset får både Musiklinjen och Allmän kurs tillgång till nya lokaler på Kävesta. Rektor Lisa Rosander lyfte fram hur denna satsning verkligen stärker hela verksamheten.

– Musikhuset betyder så otroligt mycket för hela Kävesta, det blir ett lyft för oss alla. Både när det gäller lokaler som passar för att musicera, men också för alla andra på skolan, berättade Lisa.

Musiklinjen har länge haft behov av lokaler som är särskilt anpassade för just musikundervisning. I det nya huset har därför stor möda lagts på att skapa god akustik och minimera överhörning mellan övningsrummen.

I samband med att Musiklinjen nu har flyttat ut från översta våningen i Stora skolhuset, samt musikpaviljongen, har skolan fått mer utrymme för klass- och grupprum till Allmän kurs, samt välbehövliga kontor och en tyst matsal.

Film – rektor Lisa Rosander berättar om invigningen