Tillbaka

Musiklinjen startade för 50 år sedan

Collage med bilder från musiklinjens 50 år.

Musiklinjen vid Kävesta folkhögskola tog emot sin första årskull idag, den 5 september, för 50 år sedan. När musiklinjen startade 1966 beskrevs den som en experimentell och unik utbildning. Idag spelar utbildningen en viktig roll att förbereda för högre musikstudier.

Musiklinjen skapades som en förutbildning till högre musikaliska utbildningar med yrkesinriktning. Vid den tiden fanns det inga utbildningar i regionen som erbjöd ett steg mellan de kommunala musikskolorna och högre utbildningar. Ungdomar som ville gå vidare fick förbereda sig på egen hand.

Utbildningen utformades i samarbete mellan Carl-Gösta Höglund, dåvarande rektor vid Kävesta, och Gunnar Sjöström, som var rektor vid Musikpedagogiska institutet i Örebro (nu Musikhögskola). Ursprunget var Sjöströms önskan om fler välkvalificerade sökande till Musikpedagogiska institutet.

Vid starten ansågs Musiklinjen vara ett unikt experiment. I en artikel från Örebro-Kuriren 23 mars 1966 skrevs det att ”landstinget härigenom satsar på en utbildningsform som de statliga skolmyndigheterna ännu inte kunnat genomföra.”

– Regionen, dåvarande landstinget, tänkte rätt när man för 50 år sedan startade musiklinjen. Att vi nu också bygger Musikens hus så musiklinjen kan utvecklas ännu mer är extra roligt. Musik och folkbildning på Kävesta bidrar till regionens utveckling, säger Bengt Storbacka (S), ordförande för Region Örebro läns Folkhögskolestyrelse

Många likheter 50 år senare

För två veckor sedan började Musiklinjens 50:e årskull sina studier vid Kävesta folkhögskola. Även idag spelar utbildningen en viktig roll i att förbereda deltagare för högre musikstudier.

– Många av våra deltagare går vidare till högre musikaliska utbildningar, som musiklärare och i vissa fall musiker. Här har man en unik möjlighet att känna efter hur det är att arbeta med musiken på heltid, och därefter bestämma hur man vill gå vidare, berättar Stig Erik Nerman, linjeledare.

Musikstudier på folkhögskola är inte enbart är till nytta för den som väljer en karriär inom musiken. I en jubileumsskrift till Kävesta folkhögskola 100-årsjubileum 1983 skrev Carl-Gösta Höglund:

Det är få saker en människa har så stor glädje av som att kunna sjunga och hantera ett musikinstrument. Dessa ”duktiga amatörer” blir ofta till stor glädje i studieorganisationer och föreningsliv.

Firar 50 år med två evenemang

Under hösten uppmärksammas 50-årsjubileumet med två evenemang. Den 19 oktober blir det en offentlig jubileumskonsert på skolan, 19.00 i aulan. Tidigare deltagare och personal på Musiklinjen är välkomna att anmäla sig till jubileumsfirande 22 oktober.

Fakta Musiklinjen

  • Utökades till två år redan 1967
  • Flyttade från filialen i Örebro till Kävesta 1980
  • Idag en tvåårig utbildning med inriktningar mot klassisk musik eller jazz, pop och rock
  • Idag har Musiklinjen 36 deltagare