Tillbaka

Magnus Alexandersson ger nya perspektiv på måleri

Konstnären Magnus Alexandersson har gästat Kävestas linje för Konst och formgivning i flera år, för workshops i måleri. Tidigare har det handlat mycket om traditionella stilleben, men i år hittade Magnus en ny infallsvinkel som deltagarna fick arbeta med under tre dagar.

– I år jobbar vi med att måla objekt i större än naturlig storlek. Många är inte vana vid det, och det blir intressant att se vad som händer när man gör det, berättar Magnus.

Fri uppgift för fint väder

Förutom att skapa en ovanlig men fri uppgift, som man också kunde vara ute i det fina vädret och arbeta med, handlar det om att lära sig grundläggande färdigheter, berättar Magnus:

– Du får precis som med annat måleri tänka till kring komposition, ljus, kontraster, varma och kalla färger med mera. Att måla ska sitta i kroppen, och du kan bara få kunskaperna genom att faktiskt måla, stöta på olika problem och hitta sätt att lösa dem.

Inte alltid lätt att välja motiv

Uppgiftens frihet gör att det för vissa blir lite extra svårt att bestämma sig för ett motiv. Elin Lindberg tycker det var lite svårt att komma igång, men efter ett snack med Magnus får Elin några tips på hur hon kan tänka för att hitta ett motiv som är intressant för henne.

– Först tänkte jag att jag skulle utgå från en blomma, men det har jag ju målat så mycket. Men nu har jag bestämt mig för att måla en nyckelknippa, säger Elin, och ger sig på uppgiften igen.

Om Magnus Alexandersson

Magnus Alexandersson är utbildad vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm och Statens Kunstakademi i Oslo. Magnus hemsida hittar du på www.magnusalexandersson.com.