Tillbaka

”Kävesta är som ett andra hem”: Intervju med Alice som tar studenten julen 2022

Porträtt på Alice, som har en beige luvtröja och mörkbrunt hår uppsatt i en tofs.

Idag firar vi att elva deltagare avslutar sina studier på Allmän kurs. Nu har de uppnått behörigheter och fått ett studieomdöme. Med andra ord tar de studenten, fast från folkhögskolan istället för gymnasiet. Det tycker vi är en prestation värd att fira och högtidlighålla.

Fast vad är väl en skolavslutning utan dubbla, bitterljuva känslor? Glädjen över att ha nått sina mål samsas med vemodet i att bryta upp. Alice sätter ord på detta när vi intervjuar henne strax innan julavslutningen.

Alice kom till Kävesta folkhögskola vårterminen 2020, mitt under pandemin. I mars gick alla studier över på distans och först 18 månader senare, i september 2021 kunde Alice och hennes klasskamrater studera på plats igen. Trots det har Kävesta blivit som ett andra hem.

Jobb på förskola väntar

Du tar studenten nästa vecka, hur känns det?

– Det är klart det är kul att ta studenten, men det känns också tråkigt. Jag har verkligen trivts här och kommer att sakna skolan, lärarna och alla mina klasskamrater. Jag skulle vilja gå här ett halvår till och bara njuta, men det går ju inte riktigt…

Vad ska du göra efter Kävesta?

– Jag ska börja jobba på en förskola i januari. Tidigare jobbade jag tre år som barnskötare och det har jag saknat jättemycket. Jobbet är väldigt givande och man utvecklas varje dag, så det känns väldigt bra.

Kävesta var en nystart i livet

Hur kom det sig att du sökte till Allmän kurs?

– Jag kom till en punkt då jag ville testa något nytt. Inte för att jag var trött på jobbet eller så, men jag ville ha en nystart i livet kan man säga.

– När jag gick ut barn- och fritidsprogrammet hade jag inte betyg i alla de teoretiska ämnena, så när mamma tipsade om att man kan läsa in gymnasiet på folkhögskola sökte jag till Kävesta.

Våga fråga om hjälp

Vad har Kävesta betytt för dig?

– Mycket. Det kändes som att jag hamnade på helt rätt plats. Jag har utvecklats, både som person och i mina studier, och fått många nya kompisar.

– Något jag tar med mig är att man ska våga vara sig själv, inte vara rädd för att pröva nya saker och framförallt inte dra sig för att be om hjälp.

– Skillnaden mot att studera på gymnasiet har varit stor. Kanske handlar det delvis om att jag är mer vuxen nu? På gymnasiet var jag en typisk lat tonåring.

– Men jag var också osäker och rädd för att be om hjälp. Min klasslärare var den enda jag hade bra kontakt med, så ämnena på barn- och fritidsprogrammet klarade jag. Däremot var det tuffare i de andra ämnena.

Lugn och möjlighet att få vara sig själv

Förutom att du är äldre nu, vad tror du har gjort att du trivts bättre med studierna på folkhögskola?

– Både deltagarna och lärarna här är väldigt välkomnande. Trots att så stor del av tiden har varit på distans så har jag upplevt att mina lärare och klasskamrater verkligen brytt sig om mig.

– Det skapar en trivsam plats där jag har hittat ett lugn och känner att jag får vara mig själv. Kävesta är som ett andra hem.

Även om det känns tråkigt att lämna Kävesta, har du planerat att fira på något sätt?

– Jag har väldigt blandade känslor. Egentligen vill jag inte ens tänka på att jag snart ska sluta. Men det känns roligt att ha skolavslutning på Kävesta och sedan fira med familjen.

– Jag ser också fram emot att börja jobba på förskola igen, det ska bli jättekul.

Stort tack till Alice för intervjun, och lycka till i framtiden alla som går ut från Kävesta idag!

Läs mer om Allmän kurs på Kävesta folkhögskola