Tillbaka

Christina berättar om arbetet i köket på 60-talet

Christina Gullberg arbetade i köket på Kävesta folkhögskola på 60-talet. Det här är hennes berättelse om hur man bodde och arbetade på skolan vid denna tid. Vi vill rikta ett varmt tack till Christina och hennes dotter Susanne för detta bidra till Kävesta folkhögskolas 150-årsjubileum.

Arbetade och bodde på skolan

– Jag arbetade i köket på Kävesta läsåret 1964 – 1965. Vi var fem tjejer i 20-årsåldern som arbetade i köket. Fyra av oss delade på två rum högst upp i huvudbyggnaden. Husmor och en lärare hade också varsin lägenhet där.

– Det fanns inget kök i anslutning till rummen, bara en kokplatta i korridoren där vi kunde koka kaffe. Vi åt all mat nere i köket.

Fyra kvinnor iklädda köksuniformer ler mot kameran.
Christina (andra från höger) tillsammans med tre kollegor.

Tungt jobb med mycket disk

– Det kunde vara ett tungt jobb – mjölken kom i 50 liters flaskor som skulle bäras ner i källaren. En bonde kom och hämtade matresterna att ha till grismat, så inget gick till spillo.

– På skolan serverade vi frukost, middag, inklusive efterrätt, eftermiddagskaffe och kvällsmat varje dag.

Tallrikar, fat och karaffer står staplade i stora högar längs en lång diskbänk.
Mycket disk kunde det bli.

Dans, samkväm och adventsfirande

– Onsdagskvällar var det alltid dans/samkväm på skolan. Då fick även kökspersonalen vara med samtidigt som vi jobbade. Kaffe med bröd serverades och eleverna fick vara med och hjälpa till.

– Till 1:a advent serverades kyrkkaffe till hela Sköllersta församling. Då skulle det vara 7 sorters kakor, minst. Allt bakade vi i köket.

Märta Bergs kalaskokerskor

– Ibland anlitades vi av Märta Berg som var kalaskokerska i Sköllersta. Då var vi med och serverade när det var större tillställningar i bland annat Tingsgården, i Pålsboda och på Wrana säteri.

Gruppfoto med 10 kokerskor. Alla utom en klädda i svarta klänningar och vita förkläden. En av dem är helt klädd i vitt.
Märta Berg är andra person från höger, helt klädd i vitt.

Dela din Kävestahistoria!

I samband med skolans 150-årsjubileum tar vi gärna emot berättelser från alla som studerat på Kävesta genom åren. Om du vill dela med dig av din historia, använd formuläret som finns i länken här nedanför:

Kontakt

Har du frågor? Kontakta skolans kommunikatör:

Petter Hellmin
petter.hellmin@kavesta.fhsk.se
070-682 49 53