Tillbaka

200 plagg växlar ägare under klädbytardag på Kävesta

Kristin, Mira , Amilia & Nicoló hjälps åt att sortera insamlade kläder.

Mira Jägermar och Amilia Björklund såg en dokumentär om textilarbetares arbetsvillkor i Bangladesh och bestämde sig för att ordna en klädbytardag på Kävesta.

– Vi tyckte att det vore en rolig grej att ordna en klädbytardag. Det är bra för miljön och perfekt för oss som studerar och inte har så mycket pengar, säger Mira, som går danslinjen.

– Genom att lämna in plagg man tröttnat på och få nya gratis ger man kläderna nytt liv utan att konsumera mer, säger Amilia som går på linjen för konst och formgivning.

Byt till dig kemikaliefria plagg

Kristin Noord, som går allmän linje och hjälper till under dagen, lyfter fram ytterligare en fördel med att återanvända plagg:

– En bonus är att de kläder du får med dig härifrån har tvättats så pass mycket att de flesta kemikalier som finns i nya plagg har försvunnit.

Uppskattat initativ

Efter att ha bjudit in övriga deltagare på skolan att se samma dokumentär samlade gruppen in kläder under en vecka. Idag har de som lämnat in kläder fått möjligheten att ta med sig lika många nygamla plagg hem.

– Vi har nog fått in runt 200 plagg, en stor svart sopsäck och flera papperskassar, så det här verkar vara något som folk tycker är roligt, menar Mira.

Kläderna som blir över kommer att skänkas till klädinsamlingsprojekt, och de pengar som gruppen får in under dagen kommer också att skänkas till välgörenhet.