En grupp dansare i scenljus halvt vända mot kameran.

Danslinjen – dansutbildning med inriktning nutida dans

Danslinjen vid Kävesta folkhögskola vänder sig till den som vill förbereda sig inför högre dansutbildningar. På danslinjen kan man fördjupa sina danstekniska färdigheter och utveckla sitt eget skapandet.

Kävesta danslinje är ettårig och inriktad mot nutida dans. Här får man den tid och trygghet som behövs för att kunna fokusera helt på dansen.

Kävesta folkhögskola har internat, vilket betyder att man kan bo och studera på samma plats. Som deltagare på danslinjen har man även tillgång till en egen danssal både på kvällar och helger.

Danslinjen drivs av ett erfaret lärarlag som har en tydlig idé om hur man kan ge varje deltagare möjlighet att utvecklas maximalt.

Här kan du läsa mer om bland annat utbildningens inriktning, lärare, undervisningen och antagningen.


Inriktning nutida dans

Kävesta danslinje är inriktad mot nutida dans. På utbildningen är vi tre fasta danslärare som undervisar kontinuerligt i nutida dans. Det ger olika perspektiv på ämnet.

Vi ser stora fördelar med att kombinera den nutida dansträningen med jazzdans, balett, improvisation, tricks och fys. Våra deltagare får dansfärdigheter med både bredd och spets.

Kävesta förberedde mig på ett liv som dansare. Man får en bredd genom olika tekniker  man lär sig att var flexibel och öppen för olika sätt att jobba på. – Karin Floengård

På danslinjen får man även öva på många aspekter av sceniskt framträdande. Både att framföra andras och skapa egna koreografier.

Övriga ämnen som ingår i utbildningen är bl.a. produktion, komposition, dansteori, anatomi, hälsa, rytmik och röstträning.

Fullständiga ämnesbeskrivningar


Sammansvetsat lärarlag

Danslinjens största tillgång är att vi är ett team med tre danslärare som jobbar parallellt med klassen under hela året. Vi har olika ämnen och specialiteter, vilket gör att vi tillsammans kan stötta varje deltagare utifrån många olika perspektiv.

Utbildningen präglas av tre lärare som arbetat tillsammans länge för att utforma något bra. – Alice Hedman

Vårt mål är att danslinjens deltagare ska kunna utvecklas så mycket som möjligt utifrån sina individuella förutsättningar. På Kävesta har vi lärare både resurser och tid för att möta varje deltagare i fysisk träning och samtal.

Det märktes att lärarna kommunicerade med varandra och var ett starkt team. Det ingav förtroende och viljan att utvecklas. – Caroline Karlsson

Vi tror på varje deltagares möjlighet att själv ta både ansvar och makt över sin egen process. Vi vill hjälpa våra deltagare att bli självständiga och ansvarstagande dansare som kan samarbeta med andra i en grupp. Det är viktiga egenskaper som högre utbildningar efterfrågar.

Lärarpresentationer & showreels

Studiofilm från undervisningen


Individuell undervisning

Vi lägger stor vikt vid den individuella utvecklingen. Därför har vi kontinuerliga mentorsamtal med varje deltagare och följer upp deras målsättningar.

Utöver det så får varje deltagare individuell undervisning vid minst tio tillfällen under läsåret. Vid de individuella lektionerna ses vi ca 30 minuter per gång för att arbeta med det som just då är viktigast för att komma framåt. Det kan handla om placering, tekniska moment, uttryck, närvaro etc.

Vår individuella coachning är bra. Vi får personlig hjälp utan att fokusera på negativa saker. Vi provar oss fram till vad som fungerar istället. – Cecilia Hellberg

Som en förberedelse inför ansökningen till högre utbildningar får man även individuell handledning i att skapa ett eget solo.


Produktioner och eget skapande

Syftet med produktionsämnena är att utveckla sin egen förmåga att skapa koreografiska kompositioner, hitta sitt personliga uttryck och lära sig att använda sin dansteknik på bästa möjliga sätt.

Under höstterminen uppträder vi i mindre produktioner på och utanför skolan. Vårterminen innehåller två stora produktioner där deltagarnas koreografier får stort utrymme.

Det var bra att få utforska dans som något en gör och skapar själv, istället för bara något som en lär sig. – Anna Granberg

Filmer från ”Naturens lag” HT 2020

Här kan du se tre korta filmer från Danslinjens föreställning ”Naturens lag”, höstterminen 2020. Fler filmer finns på Youtube.


Passar utbildningen mig?

Danslinjen är en utbildning för dig som vill satsa fullt ut på dansen under ett läsår. Våra deltagare har främst två anledningar till att studera på Kävesta:

  • Några vet redan att de vill arbeta med dans i framtiden.
  • Andra vill uppleva hur det är att dansa på heltid, för att komma fram till om de sedan vill gå vidare med dansen.

Vad gör deltagarna efter danslinjen?

I Sverige hittar man danslinjens deltagare på bland annat DOCH (pedagog, lärare och dansare) och Balettakademin (Stockholm och Göteborg).

Utomlands har våra deltagare gått till bland annat Den Danske Scenekunst Skole, SEAD, Iwanson International, Trinity Laban och London Contemporary Dance School.

Intervjuer med danslinjens deltagare

Vill du veta mer om hur det är att studera på Kävesta och vad som händer sen? Läs våra deltagarintervjuer.


Antagning och antagningsprov

Danslinjen på Kävesta har 16 platser. Antagningen sker genom att du skickar in ett digitalt antagningsprov och gör en intervju.

Här kan du läsa mer om det digitala antagningsprovet och antagningskriterierna.

Antagningen stängd

Sista ansökningsdatum till läsåret 2021 – 2022 var 20 mars. Antagningen är nu stängd. Nästa års antagning öppnar i november.


Vanliga frågor


Kontakta oss

Anna Gerdin – linjeledare

Messenger

Följ oss här: