Region Örebro län Region Örebro län

Musiklinjens jazz-, pop- och rockinriktning

Musiklinjens jazz-, pop- och rockinriktning

Fokusera helt på musiken

Musiklinjens jazz-, pop- och rockinriktning passar dig som letar efter en musikutbildning där du får utvecklas genom att spela och sjunga mycket tillsammans med andra. Kanske vill du förbereda dig inför musikhögskolan eller andra högre musikutbildningar?

I ensembleundervisningen får du spela många olika genrer inom jazz/beat, till exempel blues, standards, soul, pop, fusion och funk. Ensemblerna framträder regelbundet på flera scener i länet, bland annat som stående förband på jazzklubben i Hallsberg.

Musiklinjen erbjuder en bred, strukturerad och välorganiserad utbildning på ett eller två år. Hos oss kan du fokusera helt på musiken i en lugn och trygg miljö.

Läsåret 2024 - 2025

Läsårstider: 22 augusti 2024 – 4 juni 2025

Kurslängd: 1-2 år

Studietakt: 100 %

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Sista ansökningsdag:

Antagningsprov: Spelprov och intervju

Datum för antagningsprov:

Studieplatser: Ca 40 st på hela musiklinjen.

Lediga platser: Nej, men du kan fortfarande ansöka om en reservplats. Vi kallar nya sökande till digitalt antagningsprov om reservplatser uppstår.

Internat: Ja, se även: Kävestas internat

Ett stort band bestående av en blåssektion på fem personer, två percussionister, en gitarrist, en trummis, två bakgrundssångare och en leadsångare uppträder på en svagt upplyst scen.

Kursinnehåll och upplägg

Fokus ligger på ensemblespel, med lärarledd undervisning varje dag. Du har många olika ämnen som ger dig en gedigen musikalisk grund.

En lärare pratar och gestikulerar med händerna. Han står framför tre deltagare, men har huvudet vänt snett ut ur bilden, förmodligen mot andra i ensemblen. Deltagarna som syns i bild spelar inte men står vid eller med sina instrument: congas, trumset respektive bas.

Antagning

Antagningsprovet består av spelprov och intervju. Du kan genomföra provet på plats hos oss på Kävesta folkhögskola eller digitalt.

Tre personer musicerar i en stor och laturligt upplyst sal. I fögrunden sitter en gitarrist, som antas vara en lärare, och spelar samtidigt som han tittar på någon snett utanför bild. I bakgrunden syns två deltagare som spelar saxofon respektive trumpet.

Lärare

Jazz-, pop- och rockinriktningen har tre fast anställda lärare och flera timlärare på enskilda instrument.

Musikhuset fotograferat från luften. Byggnaden är formad som ett T, med en lång central del och två flyglar. Taket är grått och det finns solceller på de båda flyglarna. Fasaden som syns är röd. Entrén markeras av en hel vägg täckt av fönster och en stenlagd båge i marken. Rund musikhuset, i kanten av bilden, syns delar av flera andra byggnader.

Musikhuset

Musiklinjen flyttade 2019 in i ett helt nybyggt hus på 1100 m², särskilt utformat för att passa så bra som möjligt för musikundervisning.

En ensemble med två blåsare, en sångare, en trummis och en gitarrist spelar på scen.

Kostnader

Undervisningen är kostnadsfri, men du betalar för mat, läromedel, aktiviteter och eventuell hyra. Utbildningen är CSN-berättigad.

Felicia sitter framför ett stort panoramafönster som täcks av den delvis genomskinlig gardin. Hon ser ut att skratta och tittar snett in i kameran. Felicia har blont, rosafärgat, hår och bär en beige tröja med blommönster.

Deltagarintervjuer

Här berättar våra deltagare om hur det är att studera på musiklinjen.

Felicia sitter framför ett stort panoramafönster som täcks av den delvis genomskinlig gardin. Hon ser ut att skratta och tittar snett in i kameran. Felicia har blont, rosafärgat, hår och bär en beige tröja med blommönster.

Det var skönt att hitta en fristad och en identitet

– När jag kom hit insåg jag att det inte spelar någon roll om jag är bra eller inte. Huvudsaken är att vi gör det tillsammans och jag får utvecklas i min egen takt. Det var skönt att hitta en fristad och en identitet i att det är spela saxofon jag ska göra.

Tobias sitter på en vit stol framför ett stort fönster. Han har kortklippt mörkblont hår och bär en skjorta med beige och bruna rutmönster. Till vänster om honom skymtar en stor monstrera.

För mig var Kävesta en tid att mogna, tänka och ha kul

– Först tänkte jag utbilda mig till sjuksköterska direkt efter gymnasiet. Men min musiklärare tipsade om folkhögskola och det lät skönt att får syssla med något helt annat innan jag skulle kasta mig ut i studentlivet.

Nicklas spelar gitarr på en scen. Han är iklädd kostym och ser ut att vara helt upptagen med sitt spel. Huvudet lätt lutat bakåt, ögonen slutna.

När det är skarpt läge utvecklas man mest

- Jag har byggt mitt eget sound och hittat min egen röst. Här får man lära sig att spela på ett sätt som är karaktäristiskt för en själv. Det gör att jag känner mig tryggare i mitt eget musicerande, och då blir det enklare att musicera med andra.

Rasmus spelar bas på scen. Han är koncentrerad helt på sitt instrument och ser ut att vara mitt uppe i ett solo.

Här pushar man inte sig själv för några betygskriterier, utan för att man själv vill utvecklas

- Det är spännande att plugga jazz om man inte gjort det förut. Du får en helt annan musikalisk syn. Du lär dig fler ackord, knöligare skalor och måste hitta på ditt instrument på ett annat sätt.