Kursinnehåll och upplägg - Danslinjen
Danslinjen vid Kävesta folkhögskola är inriktad mot nutida dans. Utbildningen är utformad för att du ska utveckla dansfärdigheter med både bredd och spets. Lärarna strävar efter att skapa en trygg miljö där du kan utvecklas så mycket som möjligt. Du får arbeta konstnärligt med dans genom att skapa koreografier, föreställningar och produktioner. Många av danslinjens deltagare har gått vidare till högre dansutbildningar både i Sverige och utomlands.
Passar danslinjen mig?
Danslinjen passar dig som:
- Vill förbereda dig för högre dansutbildningar.
- Vill utvecklas både som dansare och som människa.
- Vill satsa fullt ut på dansen för att se hur långt det kan ta dig.
- Är redo för att utmana dig själv både mentalt och fysiskt.
- Tycker om att samarbeta.
- Är intresserad av och nyfiken på att lära dig nytt.
- Vill utforska hur du ska ta ditt dansande vidare i ett nästa steg.
Inriktning nutida dans
Kävesta danslinje är inriktad mot nutida dans. På utbildningen är vi flera fasta danslärare som undervisar kontinuerligt i nutida dans. Det ger olika perspektiv på ämnet.
Bredd och spets
För att våra deltagare ska få dansfärdigheter med både bredd och spets kombinerar vi den nutida dansträningen med jazzdans, balett, improvisation, hiphop och fys.
Alla ämnen
- Nutida dans
- Jazzdans
- Balett
- Improvisation
- Komposition
- Produktion
- Individuell undervisning
- Fysisk träning, hälsa och skadehantering
- Dansorientering
- Röstträning
- Hiphop
Vi som undervisar på Danslinjen vill skapa en trygg miljö tillsammans med våra deltagare. Det är en förutsättning för att alla ska kunna pusha sig själva och testa helt nya saker.
Vårt mål är att alla deltagare ska kunna utvecklas så mycket som möjligt utifrån sina individuella förutsättningar. Därför har vi som undervisar på danslinjen resurser och tid att möta varje deltagare i både fysisk träning och samtal.
Individuell undervisning
Varje deltagare får individuell undervisning kontinuerligt under läsåret. Vi arbetar med det som just då är viktigast för att varje deltagare ska komma framåt. Det kan handla om till exempel tekniska moment eller uttryck.
Inför auditions till högre dansutbildningar får du individuell handledning i att skapa ett solo.
- Vår individuella coachning är bra. Vi får personlig hjälp utan att fokusera på negativa saker. Vi provar oss fram till vad som fungerar istället. /Cecilia Hellberg
Avstämningssamtal och utvecklingssamtal
Varje deltagare har en kontaktlärare som håller avstämningssamtal löpande under terminen. En gång per termin träffar du din kontaktlärare och en annan lärare för utvecklingssamtal, som handlar om hur det gått under terminen och vilka mål du siktar mot.
Danslinjen arbetar konstnärligt med dans och genomför både mindre och större produktioner. Du får öva på att själv koreografera, enskilt och i grupp, samt framföra andras kompositioner. Syftet med produktionsämnena är att:
- Utveckla din förmåga att skapa koreografiska kompositioner både individuellt och i samarbete med andra.
- Hitta ditt personliga uttryck.
- Lära dig att använda din dansteknik på bästa möjliga sätt.
Vana att samarbeta är något som är viktigt för den som är intresserad av att fortsätta inom dansen. Hos oss får du öva på det i projekt där deltagare såväl som lärare bidrar med material samt bestämmer kostymer, musik och ljussättning. Lärarna erbjuder handledning hela vägen från idé till produktion.
Redovisningar
Utöver våra produktioner så brukar vi redovisa mindre uppgifter under mer förutsättningslösa former. Vi visar uppgifter klassen arbetar med som ”work-in-progress” både på skolan och för externa publiker.
Mindre produktioner
Utöver våra produktioner så brukar vi redovisa mindre uppgifter under mer förutsättningslösa former. Vi visar uppgifter klassen arbetar med som ”work-in-progress” både på skolan och för externa publiker.
Tre korta filmer från föreställningen "Naturens lag" 2019.
Solon
Under solodanskursen får du träna på att skapa och framföra egna solon. Det är ett sätt att utveckla dina dansfärdigheter och förbereda dig inför auditions till högre dansutbildningar. Kursen avslutas med att vi samlar materialet till en solodansföreställning.
Solovisning 2021
I februari 2021 spelade vi in föreställningen som vi höll i Örebro Konsthall.
Slutproduktion
Vi brukar avrunda läsåret med en slutproduktion där hur har möjlighet att fokusera på det du tycker är mest intressant.
Slutproduktionen innehåller material från både lärare och deltagare. Den har utrymme för koreografier av alla slag, från solon till stora kompositioner med alla dansare.
Det finns också möjlighet att ansvara för kostymer, ljussättning och musik.
Prima Materia
Danslinjens slutproduktion 2021 hette Prima Materia och framfördes på Teater Martin Mutter.
En vanlig dag
Vi brukar starta dagen 8.30 med en danslektion i nutida, jazz eller balett. Sedan fikar vi strax före 10.00, och därefter fortsätter vi med en till danslektion innan lunch.
Efter lunch har vi ytterligare en danslektion, eller ett annat ämne som komposition, produktion, tricks, anatomi, fys, teori, rytmik eller röstträning.
Vi har eftermiddagsfika cirka 14.30 och övergår sedan till eget arbete, teoretiska uppgifter, diskussioner eller genomgångar. Här har vi tid för bland annat styrketräning, alternativ träning, grupparbeten, repetitioner och individuell undervisning.
Dagen avslutas cirka 16.00 och alla som bor på internatet äter middag i matsalen strax före 17.00.
Även efter arbetsdagens slut finns det möjlighet att använda danssalen, som ligger bara ett stenkast från skolans internat. Många av våra deltagare tycker att de får möjlighet att fokusera helt på dansen eftersom de bor på skolan, får mat serverad och har nära till danssalen. Så här beskrev Alice det när hon studerade här:
- Platsen och livsstilen här på Kävesta är viktig. Jag behöver inte ha något jobb utanför skolan, jag har ingen familj att laga mat till, inga hundar att ta hand om och inga skoluppgifter som inte handlar om dans. Det enda som krävs av mig är att dansa, äta och vila. Den tryggheten gör det möjligt för mig att fokusera enbart på det som sker i danssalen.
En vanlig vecka
En vanlig vecka på danslinjen innehåller dansträning i nutida dans, balett, jazzdans och improvisation. Vi håller igång dansträningen hela läsåret, även under produktionsveckor.
Därutöver ingår också komposition, alternativa träningsformer, produktion, soloarbete, studieresor, gästlärarbesök, teori, föreställningar, repetitioner med mera.
Olika perioder under året innehåller mer eller mindre av vissa kurser. I början av höstterminen arbetar vi till exempel mer med skadeförebyggande träning och inför föreställningar arbetar vi mer med koreografi och repetitioner.
Många av danslinjens deltagare har gått vidare till andra dansutbildningar både nationellt och internationellt. En stor andel är idag verksamma inom dansfältet som till exempel dansare, lärare och koreografer.
I Sverige hittar man danslinjens deltagare på bland annat:
- SKH (pedagog, lärare och dansare)
- Balettakademin (Stockholm och Göteborg)
Utomlands har våra deltagare gått till bland annat:
- Den Danske Scenekunst Skole
- SEAD
- Iwanson International
- Trinity Laban
- London Contemporary Dance School
- Iceland Academy of the Arts
- Sozo
Hade du nytta av innehållet på denna sida?
Skicka gärna förslag till oss på hur sidan kan förbättras
Tack för din återkoppling!
Senast uppdaterad: den 26 augusti 2024