Tillbaka

Upptakt inför EU-valet med debatt och information

EU-debatt på Kävesta folkhögskola

I förra veckan drog vi igång upptakten till EU-valet den 26 maj här på Kävesta. På torsdagen höll vi ett Aktuellt med information om EU-valet och EU-parlamentet. Informationen följdes sedan upp av en EU-debatt här på skolan.

Allmänbildande EU-debatt

Samtliga partier som representerar Sverige i Europaparlamentet var inbjudna till debatt om viktiga EU-frågor. Deltog gjorde Lucas Persson (c), Martha Wicklund (v), Eva-Lena Jansson (s), Lotta Olsson (m), Katarina Folkesson (mp), Johan Pehrson (lib), Lennart Bondeson (kd), Daniel Spiik (SD) och William Grönlund (FI).

Debatten startade med att varje parti fick två minuter var för att beskriva EU:s största utmaning och hur de tror EU kommer se ut om fem år, när kommande mandatperiod är slut. Därefter möttes de i korta ”dueller” på tio minuter med två eller tre deltagare. Efter varje duell fick övriga medverkande ge replik. Teman för duellerna var:

  • Klimat och miljö (V & M)
  • Öka makten till EU? (Lib & KD)
  • Fria rörligheten kontra kontroll (MP & S)
  • Mänskliga rättigheter (C, FI & SD)
FI, C & SD möttes i duell

FI, C & SD möttes i duell

Självklart är det svårt att sammanfatta nästan två timmars debatt. Men att få höra alla partier komma till tals verkar i sig vara något som skolans deltagare uppskattade:

Kul att Kävesta lyckats samla alla EU-parlamentspartier och att det blev en seriös debatt utan pajkastning.

Politikerdebatten gav oss deltagare en timmes intensiv allmänbildning. En fantastisk möjlighet som jag inte har fått på någon annan skola.

EU-parlamentet informerade

Dagen innan debatten hade vi Aktuellt med tema EU-valet. Då fick vi besök av Klas Jansson n från EU-parlamentets kontor i Stockholm.

Klas gav en bra överblick av vilka Sveriges nuvarande EU-parlamentariker är, vilka grupper de tillhör i EU-parlamentet och hur det går till när man stiftar lagar i EU.

Klas Jansson informerade om EU

Klas Jansson informerade om EU

Överskådlig information blandades med fakta som nog inte många hade koll på, som t.ex. att:

• det i vissa länder är obligatoriskt att rösta i valet
• det tar i genomsnitt 22 månader för en ny lag att gå från förslag till beslut
• valdeltagandet i EU-valet i Sverige 2014 var 51 % (jämfört med 87 % i senaste riksdagsvalet)

En del i EU-parlamentets arbete är att undersöka vilka frågor de olika ländernas medborgare tycker är viktigast. De tre viktigaste frågorna för de svenskar som deltog i den senaste undersökningen var:

1. Bekämpa klimatförändringar och skydda miljön
2. Främja mänskliga rättigheter och demokrati
3. Hur EU bör fungera i framtiden

Skolval 24 maj och officiellt val 26 maj

Nu återstår en ytterligare del i upptakten till EU-valet. På fredag 24 maj håller vi skolval för alla deltagare och personal på Kävesta. Det är en möjlighet att pröva hur det är att rösta.

Sedan är det dags för det riktiga valet på söndag 26 maj och vi hoppas att alla tar sig tid att rösta.