Tillbaka

Tio år med Kävesta danslinje

Dansare med höger handrygg vänd mot kameran, huvudet bortvänt.

Årets deltagare, som nyss gick ut, var Kävesta danslinjes tionde årskull. I helgen firar linjen sitt tioårsjubileum med en återträff. Anna Gerdin berättar hur det började.

Under våren 2005 var det beslutat att danslinjen på Kävesta skulle starta till hösten. Redan då anställdes Anna Gerdin (även linjeledare), Frida Lundberg Jansson och Toby Gunn som lärare – varav samtliga är kvar för att fira tioårsjubileum.

– Sommaren innan var tuff men kul! Vi behövde ju utforma kursplaner, lägga scheman och planera, minns Anna Gerdin, som under våren 2005 studerade sin sista termin vid Danshögskolan, nuvarande DOCH, i Stockholm.

Jobbet man inte vågade drömma om

Både Anna och Frida pratar om sitt arbete på danslinjen som något utöver det vanliga, att det inte finns många jobb där man som danslärare får arbeta så här nära och intensivt med en liten grupp

– Här får jag undervisa i de ämnen jag tycker är allra roligast, och undervisa deltagare som är intresserade och drivna. Det är ett jobb jag nästan inte vågade drömma om innan jag fick det, säger Anna.

Frida flyttade till Örebro först 2009, och pendlade innan till Kävesta för att undervisa på 25 %.

– Jag tycker det säger mycket att jag under fyra års tid åkte nattbuss från Stockholm ända ut hit till Kävesta för att arbeta, berättar Frida.

Bredd och spets

Under dessa tio år har kärnan av lärare varit densamma, förutom under perioder av föräldraledighet. Både lärartätheten och att det varit samma lärare under perioden lyfte Anna fram som positivt:

– Danslinjens största styrka är att vi är tre lärare som jobbar mycket och kompletterar varandra utan att det blir spretigt. Vi har både bredd och spets. Det skulle nog inte kännas lika speciellt att fira tio år utan Frida och Toby.

Men hur kommer danslinjen se ut om ytterligare tio år?

– Tiderna förändras. Vi utvecklar och förbättrar oss ständigt, så det är naturligt att danslinjen kommer se annorlunda ut om tio år – kanske har vi fler deltagare, större lokaler, vem vet, säger Anna.

Dansare med huvudet på sned och handen på halsen

Bild från en dansföreställning

Jubileum med tillbakablickar och en vanlig dag på Kävesta

Under helgen kommer deltagare som gått på Danslinjen de senaste tio åren tillbaka till skolan. Planen är bland annat att titta på gamla bilder och filmer, samt återuppleva en dag på Kävesta.

– Lördagen blir vad vi kallar en ”vanlig Kävestadag”, det vill säga danslektioner och en massa mat, säger Anna.

Vi minns alla

På frågan om de har några minnen från de senaste tio åren som är utöver det vanliga är det svårt för både Frida och Anna att nämna något specifikt. Men alla deltagare kommer de väl ihåg.

– En del tror nog att vi glömmer bort dem, men vi minns alla våra deltagare, säger Anna. Jag hoppas att de som inte hade möjlighet att komma i helgen hör av sig och kommer på besök en annan gång!

Avslutande ritualer

Efter en stunds betänketid kommer Frida ihåg en lite extra speciell avslutning.

– Efter årets avslutning sa min pappa till mig att jag alltid säger att det här året var något alldeles extra. Så det är lite som med sina egna barn, det går inte att ha någon favorit. Men spontant minns jag sista dagen det läsår då Lisa Löfving vikarierade för Anna. När vi skulle åka hem dansade deltagarna runt vår bil och bildade en allé som vi sen körde ut genom. Det var fint!

Dansare i lila ljus på en teaterscen

Bilder från en dansföreställning

Danslinjen på Kävesta