Tillbaka

Som vanlig skolgång, fast på distans

Ung kvinna med långt ljust hår, solglasögon och vit t-shirt sitter utomhus vid bord med laptop och anteckningsmaterial.

Felicia gick klart gymnasiet men hon fick inte med sig godkända betyg i alla ämnen.

– Jag var en sån som kom och gick lite som jag ville, eller snarare en som inte gjorde det jag skulle göra alla gånger.

Nu ska det bli ändring på den saken och på Kävesta har hon hittat en studieform som funkar.

En liten bänk, ett bord och en stol. Datorhållare, lampa, pennor och böcker. Klockan 08.30 är kaffet bryggt och Felicia Beutler i Torrevieja, Spanien, är inloggad och redo för dagens första lektion på Allmän kurs – distans på Kävesta.

Felicia har jobbat som lärarassistent och elevassistent i sitt yrkesliv. Hon gick ut gymnasiet men utan godkända betyg i alla ämnen.

– Jag var en sån som kom och gick lite som jag ville, eller snarare en som inte gjorde det jag skulle göra alla gånger.

Men nu ska det bli ändring på det och den här gången är det annorlunda.

– Nu har jag ju ett mål med det jag gör. Det är inte så lätt när man är tonåring och inte har en aning om vad man vill här i livet.

När Felicia bestämde sig för att ta tag i saken och läsa in gymnasiet kollade hon först på Komvux. Men hon tyckte inte att upplägget med att plugga själv hemma, inte få så mycket återkoppling och sen skriva prov tilltalade henne.

– Det är lättare att få saker gjort när det är lärare på plats. Det här är som vanlig skolgång fast på distans.

Felicia valde Kävesta för att hon gillade upplägget, där det varieras mellan egenarbete, grupparbete och lektion, och hon tycker att det har funkat jättebra.

– Det är ganska långa pass så man hinner grotta ner sig i det man gör. Det är bra att det är kontinuitet i schemat.

Vidare gillar Felicia att det är lätt att få tag på en lärare att fråga om det behövs. Samt att det finns hjälpmedel som Inläsningstjänst, Legimus och andra tjänster att tillgå om man behöver det. Studierna har varit ungefär som hon förväntat sig men det är en sak hon förvånats över.

Gruppsammanhållning på distans

– Jag trodde inte att vi skulle komma varandra så nära då det var distans. Men det känns faktiskt som man börjar känna varandra fast vi bara hänger på Teams.

Vid lunchtid brukar Felicia gå ned till havet som ligger på fem minuters gångavstånd. Hon uppskattar friheten att kunna studera varifrån man vill. På frågan om det finns några nackdelar med distansstudier nämner Felicia risken för internetstrul eller att folk skulle prata i mun på varandra under lektioner. Men hon upplever inte att så är fallet och tycker bemötandet är väldigt bra på kursen.

– Vi är såklart olika som personer, men alla är med och vi fördelar ordet så att alla får vara med och tycka och tänka. Man får sin lilla plats i gruppen. Det blir som ett vanligt klassrum fast det inte är det.

Felicia är inte rädd för att ta kommandot, hon har jobbat inom skolan och är van vid det. Men hon märker att hon utvecklats i en annan roll.

– Jag tror att jag lärt mig att ta för mig mer, vilket jag inte gjort som elev tidigare.

När studierna på Kävesta är klara vill Felicia studera vidare till socialpedagog, på distans så klart, nu när hon sett hur bra det kan fungera. Därefter är planen att jobba med unga vuxna, något hon gjort tidigare och vet att hon gillar.

Läs mer och ansök till Allmän kurs – distans