Tillbaka

Signild Håkansson berättade om Kävesta och folkhögskolans historia

En kvinna står på scen bakom ett högt ståbord.

Signild Håkansson besökte Mötesplats Kävesta i onsdags kväll. Signild berättade historien om både Kävesta och folkhögskolan som skolform. Flera tidigare deltagare och lärare var på plats för att återuppleva gamla minnen.

Själv startade Signild sin folkhögskolebana 1975, som lärare på Kävesta. Signild blev sedan skolans första kvinnliga rektor 1983 och arbetade här till 1994, då hon gick till Folkbildningsrådet.

Extra roligt denna kväll var att även Signilds mor, Rut, närvarade. Rut gick i sin tur på Kävesta 1947 och berättar så här om sin första dag:

I början av maj det året har jag packat min resväska. Den är lagom stor för pakethållaren på cykeln. Några läroböcker som jag lånat av en kamrat, och lite kläder har jag lagt ner.

Jag trampar på i landsvägsgruset, det är 18 km till Kävesta. Vid några gårdar är bönder på väg till morgonmjölkningen. På herrgårdsfälten dundrar traktorerna.

Jag speglar mig i den blanka cykellyktan framför styret och ser ett lyckligt ansikte. Tre månader framåt skall jag leva ett annat liv. Cykelhjulen sjunger frihetssånger.

En ensemble från Musiklinjens Jazz-, pop- och rockinriktning inledde kvällen, som när mörkret fallit avslutades med ett besök i skolans museum.

Bilder från Mötesplats Kävesta med Signild Håkansson