Tillbaka

Premiär för digital dansfilmfestival

Hur gör man dansundervisning på distans? I spåren av coronaviruset så har danslinjen fått lägga om hela sin undervisning. En positiv effekt av det har varit att deltagarna fått producerat egna dansfilmer, som snart har premiär på Youtube.

Dans på distans

För att minska smittspridningen under den pågående pandemin så har alla folkhögskolor rekommenderats att bedriva distansundervisning. Men hur gör man dans på distans, när den vanliga undervisningen bygger på att träffas fysiskt i danssalen? Danslinjen har fått ändra undervisningens upplägg under våren. Den årliga slutproduktionen på Nya Teatern i Örebro har också ställts in.

Skifta seendet från scen till film

För att arbeta kreativt med koreografier och skapande så har danslinjens deltagarna istället fått lära sig mer om hur man gör dansfilm. Under ledning av koreografen, pedagogen och fotografen Jennifer Drotz Ruhn har deltagarna vid fem tillfällen den senaste månaden lärt sig filma, klippa och koreografera dansfilmer. Resultatet är 10 filmer som blir ett alternativ till årets slutproduktion.

– Vi har under veckorna utforskat alla de möjligheter som filmens värld ger oss, från det tekniska kring kamerainställningar, vinklar och göra bildmanus till det underbart kreativa i att experimentera med miljöer, ljus, klippning osv. Helt enkelt skiftat vårt seende från scen till film, berättar Jennifer.

Nära och kära blir dansare

I kursens avslutande uppgift har alla deltagare helt på egen hand fått jobba igenom processen från idé till färdig film. De unika förhållandena som pandemin innebär har krävt många kreativa lösningar.

– I och med rådande omständigheter så har alla haft olika förutsättningar att genomföra uppgifterna. Det är många föräldrar och syskon som fått hoppa in och agera dansare vilket har varit fantastiskt roligt att se, säger Jennifer.

Premiär torsdag 20.00

Deltagarnas alster blir till en digital dansfilmfestival som premiärvisas på Youtube imorgon kväll 20.00.

På länken nedan kan du själv gå in och be om en påminnelse så att du inte missar premiären.