Tillbaka

Möt Musiklinjens nya lärare Olof Ericsson och Jill Widén

Porträttbilder på Olof och Jill med texten "Välkomna Olof & Jill"

I samband med höstens kursstart för Kävesta folkhögskolas Musiklinje kommer vi inte bara att möta nya deltagare, utan även två nya lärare. Olof Ericsson kommer att undervisa i violin, och Jill Widén kommer att undervisa i flöjt.

Lärare och professionella musiker

Båda är verksamma både som pedagoger och professionella musiker, och ser att de båda rollerna stärker varandra. Jill menar att undervisningen ger möjlighet att få nya perspektiv även på sitt eget musicerande.

– Jag tror att jag och mina elever kommer att ha stort utbyte av varandra. Det är otroligt nyttigt för en själv att undervisa! Man får vrida och vända på problem och möjligheter, konkretisera idéer och lära sig själv nya saker, säger Jill.

Olof menar även att de krav som det professionella musiklivet ställer på en gör att man kan utveckla verktyg som är viktiga för undervisningen.

– Som professionell musiker spelar man många olika sorters musik i många olika sammanhang. Man behöver då lära sig olika sätt att lära sig nya stycken, öka det musikaliska uttrycket och nå stor flexibilitet och frihet i sitt musicerande. Det tror jag bidrar till god kännedom om både musikaliska inlärningsprocesser och olika repertoar, säger Olof.

Givande att undervisa på folkhögskola

Olof och Jill ser båda fram emot att börja undervisa på Kävesta och möta skolans deltagare.

– Jag uppfattar Kävesta som en folkhögskola med gedigna utbildningar och ett stort engagemang för sina elever. Att undervisa på folkhögskola har jag länge tänkt skulle vara givande – med många unga vuxna elever som ofta har stor drivkraft och nyfikenhet, berättar Olof

Jill har själv studerat på Framnäs folkhögskola och vet vad det kan betyda.

– Jag minns det som en fantastisk tid! Att få fokusera helt och fullt på något som man brinner för och samtidigt träffa likasinnade var väldigt utvecklande för mig. Folkhögskolan kan både vara ett andningshål innan vidare teoretiska studier, en tankepaus eller en språngbräda till en musikerkarriär.

Jill träffar fortfarande flera gamla kurskamrater, som gått olika vägar.

– Man blir ett sammansvetsat gäng. Jag har fortfarande efter 20 år kontakt med flera av dem jag gick på folkis tillsammans med. Några träffar jag professionellt som musiker, någon är veterinär, någon annan är lärare, berättar Jill.

Kävesta har en kulturprofil med dans, konst och musik. Även detta anser Jill bidrar till en miljö där man kan växa tillsammans utifrån sina respektive konstnärskap.

– Jag har jobbat mycket med andra konstnärer inom exempelvis dans, teater och bild, och det känns fräscht att eleverna får träffa varandra och utbyta erfarenheter med människor som har en annan inriktning på sitt konstnärskap, säger Jill.

Vi välkomnar Olof och Jill till Kävestagemenskapen!

Löpande antagning till Musiklinjen

Ordinarie ansökningstid tog slut 18 mars, men vi tar fortfarande gärna emot ansökningar. Om du har några frågor eller funderingar, läs gärna mer på länken nedan eller kontakta Stig Erik Nerman (linjeledare).

Kontakta Stig Erik Nerman

019-602 49 63
stigerik.nerman@kavesta.fhsk.se


Lärarpresentationer

Olof Ericsson

Olof Ericsson undervisar i violin. Han är även riksspelman, arrangör och låtskrivare. Olof är violinist i Svenska Kammarorkestern sedan 1990. Mellan 2000 och 2015 var han dirigent och konstnärlig ledare för Örebro Kammarstråkar. Olof är en av initiativtagarna till ensemblen Örebro Barock, som spelar på tidstrogna instrument. Olof blev 2015 riksspelman specialiserad på den närkingska folkmusiken. Han spelar även irländsk musik, bland annat tillsammans med Christy O’leary.

Jill Widén

Jill Widén undervisar i klassisk flöjt. Hon har solistdiplom från Högskolan för Scen och Musik i Göteborg och har även studerat för Manuela Wiesler i Wien. Jill arbetar som orkestermusiker med återkommande engagemang i bl.a. Svenska Kammarorkestern och på Wermland opera samt som kammarmusiker, främst i egna flöjtkvartetten 40f, som framför allt inriktar sig på att beställa och spela nya verk av mestadels svenska, kvinnliga tonsättare.