Tillbaka

Lars Karlsson berättade om sin uppväxt och sitt konstnärskap

Till vårterminens första Aktuellt fick vi roligt nog besök av en tidigare Kävestadeltagare, Lars Karlsson, som idag är aktiv som illustratör och konstnär under namnet Trolldoom. Lars studerade på Allmän kurs med konstinriktning 1995-1996 samt 2006-2007.

– Jag kan inte hjälpa att bli lite sentimental när jag står här på scenen på min gamla skola, inledde han föreläsningen.

En tragisk barndom

Lars berättade sin livshistoria, om hur han efter en problemtyngd barndom fann ett hem i konsten. Han växte upp i en familj med en sjukpensionerad och alkoholberoende far.

– Redan på dagis blev det struligt. Jag rymde ofta och ville inte äta maten jag fick. Jag kunde inte koppla av, för jag visste inte vad som skulle hända när jag kom hem.

Beteendet fortsatte på lågstadiet och när han gick i andra klass blev Lars placerad på barnhem efter vad han beskriver som en rad missförstånd mellan skolan, socialtjänsten och polisen. Därefter hamnade han hos en fosterfamilj där den äldre fosterbrodern och familjens pappa utsatte Lars för våld och kränkningar. Under tiden gick Lars far bort och han mådde allt sämre.

– När jag till äntligen fick komma hem till min mamma och moster kände jag mig först lycklig och harmonisk. Men socialtjänsten hade tagit två år av mitt liv och jag bar på ett stort hat som jag inte kunde släppa. Det visade sig i skolan där jag var våldsam både mot lärare och andra elever.

Tvingad att studera på konstskola

I tolvårsåldern upptäckte Lars sin kreativa sida och hittade en fristad i skapandet. Han gjorde egna filmer och radioteatrar, skrev manus och gjorde illustrationer. När han försökte ta det till nästa nivå i 19-årsårldern blev han avvisad av någon som tyckte hans verk var för barnsliga. Efter ett år på Kävesta, Allmän kurs med konstinriktning, lade han ner penslarna i fem år.

– Men till slut var det mina vänner som mer eller mindre tvingade mig att studera på konstskola. Jag började på Kuben, där en av mina lärare peppade mig och sa att jag hade begåvningen och intelligensen. Frågan var om jag hade energin?

Lars berättade om sina många kreativa samarbeten.

Lars berättade om sina många kreativa samarbeten.

Utställningar och boksamarbeten

Uppenbarligen fanns energin där, för sedan följde ytterligare ett år på Allmän kurs på Kävesta, utställningar på bl.a. Sweden Rock Festival och i London. Hemma i Örebro fick Lars ett gyllene tillfälle när han sökte till utställningen ”Hitta hem” på Örebro läns museum. Utställningen visade upp flera berättelser från personer som bott på barnhem.

Lars fick också kontakt med författaren Anders Jacobsson, och har illustrerat två av hans böcker. Den senaste tiden har han arbetat på en bok om sin egen uppväxt, vilket honom till en kär återförening.

– Tillsammans med Jan-Peter Lahall har jag besökt viktiga platser för att göra fotografier till boken. Ett problem var att jag inte lyckades hitta till mitt gamla fosterhem. Men på mitt vanliga kneg som yrkeschaufför träffade jag av en slump en vän till den familjen. Han guidade mig till huset och fick tag på ett nummer till min fostersyster, som var den enda från den tiden jag hade en god relation till. Efter många år hade vi en fin återträff och fika hemma hos mig.