Tillbaka

Kävestadagsnostalgi – från utomjordingar och helstekta grisar till Kävestasången

I år blir det inte någon Kävestadag, hur gärna utomjordingen på bilden från 1996 än vill. Istället har vi grävt i arkiven för att hitta gamla minnen från tidigare tillfällen då vi träffats och umgåtts här på Kävesta. Häng med på en nostalgitripp hela vägen från helstekta grisar 1993 till urpremiären för Kävestasången 2018!

En kär tradition

Genom hela Kävesta folkhögskolas historia har vi ordnat olika varianter av öppet hus, kamratträffar och andra tillfällen för att visa upp verksamheten och umgås. Mats Johansson är en gammal räv i sammanhanget och har samordnat aktiviteterna på Kävestadagen i över 20 år.

– Vi gjorde ett omtag där i början av 90-talet för att göra en aktivitet som var mer utåtriktad än ett vanligt öppet hus. Tanken var att det skulle kunna bli en tradition både bland personal, deltagare men också i bygden. Med tiden har det blivit inpräntat att Kävestadagen är sista lördagen i april, så pass att någon enstaka gång när vi lagt den tidigare så har folk ändå dykt upp veckan efter av gammal tradition, berättar Mats.

Folkvandring till Kävesta

Första gången ”Kävestadagen” omnämns i våra pressarkiv är 1993. Genom en annons i Länsposten utlovade vi då utställningar, musikcafé och vårsånger med Kävesta Kammarkör.

Nerikes Allehanda beskrev sedan i en artikel hur ”Kävestadagen har blivit en välbesökt vårtradition”, samt hur det var ”rena folkvandringen” när besökarna strömmade till. I samma artikel radar skribenten upp ett spännande urval av aktiviteter. Bland annat modevisning, utställningar av textil, slöjd, trä och keramik, en minimusikal som byggde på Sound of Music och inte minst så serverades det ”smakbitar av helstekt gris”.

(nästan) alltid bra väder

– Jag minns faktiskt det där med den helstekta grisen. Det var några deltagare som hade aktiviteter på vikingatema. Det var en av ett fåtal Kävestadagar då det har regnat, men grillen blev av ändå, minns Mats.

Vi förknippar Kävestadagen med fint väder. Men ibland har det varit både kyligt och blåsigt. Mats minns noter som farit iväg innan vårsången. Ett svårglömt tillfälle var även 1995 då en plötslig köldknäpp slutade med snötäckta kullar på skolområdet.

Ett sätt att umgås och visa upp sin skola

Vad är det bästa med Kävestadagen? Det beror så klart på vem man frågar. Men en stor sak är att alla deltagare får visa upp och vara stolta över sin skola och det arbete de gjort under läsåret.

– Deltagarna får också ser varandras arbete, vilket kan vara en aha-upplevelse. Det är också roligt att det blivit en tradition att gamla deltagare besökt skolan på Kävestadagen. Det har ersatt kamratföreningens träffar som brukade ske i augusti, berättar Mats.

Ofta har det förkommit olika typer av utställningar, föreställningar, redovisningar och musikcaféer. Men även om vi ibland kan känna igen formen så har innehållet ändrats allt eftersom utbildningarna själva förändrats.

– Det har hänt ganska mycket de senaste tio åren. Allmän kurs har mer och mer gått över till att hålla öppna lektioner, musiklinjens jazz-, pop- och rockinriktning har tagit större plats, och danslinjen har ju också kommit till under denna tiden, förklarar Mats.

Att inte kunna genomföra Kävestadagen i år är så klart extra tråkigt. Vi kommer att sakna att träffa både gamla och nya vänner för att umgås och uppleva roliga saker tillsammans. Men vi ser fram emot nya tag och nya möjligheter nästa år.

Bildarkiv

Här har vi samlat foton på aktiviteter och mingel vid Kävestadagen genom historien.

Allmän kurs

Allmän kurs har också redovisat sitt arbete på en mängd olika sätt. Bland annat genom att anordna öppna lektioner, hålla redovisningar eller göra fantasifulla utställningar. Ibland har allmän kurs också bjudit på musik, teater eller andra kreativa uttryck av deltagare på linjens olika inriktningar.

Konst- och formgivningslinjen

Konst- och formgivningslinjen har hållit utställningar och även bjudit på rolig aktiviteter som klotterplan och ansiktsmålning. Utställningarnas innehåll har varierat i takt med att utbildningens innehåll har förändrat. På nittiotalet hade linjen t.ex. en tydligare profil mot konsthantverk.

Danslinjen

Danslinjen har ofta utnyttjat möjligheten att kombinera danskonsten med den vackra skolmiljön på Kävestas områden. Danslinjen och Musiklinjen har också haft flera olika samarbeten.

Musiklinjen

Musiklinjens kör har haft en lång tradition av att hälsa våren med sånger framför entrén till stora skolhuset.

Förra året fick vi dessutom en härlig överraskning, två av deltagarna på musiklinjen hade specialkomponerat en hyllningssång till skolan.

Mingel

Bland det bästa med Kävestadagen är så klart att så många kommer på besök – vänner, släktingar, gamla deltagare och nyfikna från bygden.