Tillbaka

Följ Musiklinjen under vecka 9

Kollage med åtta bilder på lärare och deltagare.

Är du intresserad av att studera musik på folkhögskola? Passa på att följa våra sociala kanaler denna vecka, då vi helt fokuserar på Musiklinjen. Vi kommer att dela med oss av intervjuer med både deltagare och lärare. På tisdag får du även följa med och se hur en vanlig dag på musiklinjen kan se ut, ur en deltagares perspektiv.

En god grund för högre musikutbildningar

Musiklinjen är en tvåårig musikutbildning, där du kan välja mellan en jazz-, pop- och rockinriktning eller en klassisk inriktning.

– Våra deltagare får en god grund för att fortsätta med högre musikutbildningar. Men man måste inte ha det som mål. Man kanske vill ta ett sabbatsår eller prova på sin bästa hobby. Det är ett skäl så gott som något, berättar Mats Johansson, linjeledare.

Spela och utvecklas tillsammans

Att studera på folkhögskola innebär att man får växa och utvecklas tillsammans med andra. Musiklinjens deltagare uppskattar att få umgås och lära sig tillsammans med andra som också brinner för musik.

– Jag tycker det är jättekul att man får vara så nära alla andra deltagare och att man får hålla på med musik med sina vänner varje dag, berättar Moa som går på den klassiska inriktningen.

Något som utmärker Musiklinjen på Kävesta folkhögskola är ett starkt fokus på ensemblespel. Deltagarna spelar tillsammans varje dag och lärarna följer ensemblernas utveckling.

– Det är extremt kul att kunna ha konversationer med alla andra i rummet utan att behöva säga ett ord, säger Markus som går på jazz-, pop- och rockinriktningen.

Tips inför antagningsprovet

Precis som till många andra musikutbildningar gör alla sökande ett antagningsprov. Många tycker att det är väldigt nervöst. Hur ska man tänka och vad ska man fokusera på? Både deltagare och lärare bjuder på några tips i veckan.

– Det skiner igenom rätt mycket om man tycker om det man håller på med och har fokus på att skapa musik snarare än fokus på att inte göra fel. Det har stor betydelse, kanske mer än man tror när man gör en sådan här sökning, förklarar Ola som undervisar i klassiskt piano.

Följ Musiklinjen

Ansök senast 21 mars

Sista ansökningsdatum till musiklinjen vid Kävesta folkhögskola är 21 mars.