Tillbaka

En chans att utveckla mina styrkor och utforska saker om mig själv

Shireen har långt mörkt hår och är klädd i en röd tröja. I bakgrunden syns en grön och blomstrande syrénbuske.

Shireen kom till Sverige från Syrien som 16-åring. Hon behövde vänta ett år med att börja språkintroduktionsprogrammet vid Lindeskolan. Under tiden försökte Shireen lära sig så mycket svenska som möjligt på egen hand. Hon tyckte det var viktigt för att komma in i samhället. Efter två och ett halvt år på Lindeskolan fick Shireen sedan behörigheterna hon behövde för att fortsätta studera på gymnasienivå. Men då stötte hon på ett oväntat problem.

Folkhögskola eller Komvux?

Vad hände när du skulle plugga vidare på gymnasiet?

– Jag kände inte till hur systemet fungerade och blev överraskad när jag fick reda på att jag inte kunde ansöka till ett nationellt gymnasieprogram när jag hade fyllt 19 år.

– Studievägledaren berättade att jag hade två alternativ, antingen folkhögskolan eller Komvux. Min bror studerade här och tipsade om skolan, så till slut valde jag Kävesta folkhögskola.

Varför valde du folkhögskola i stället för Komvux?

– Anledningen till att jag valde folkhögskola var att fokus ligger på personlig utveckling och gemenskap. Man får göra saker tillsammans, till exempel åka på studiebesök, och man får läsa i sin egen takt. Det systemet passar mig bättre.

Tre år fulla med utmaningar och utveckling

Är det någon skillnad mellan att studera på folkhögskola och de utbildningar du har gått tidigare?

– Jag har inte provat andra utbildningar än språkintroduktion och folkhögskola i Sverige. Skillnaden är väldigt stort för mig. På språkintroduktionen ligger fokus på prov och inte på grupparbeten, redovisningar, diskussioner och skriftliga uppgifter som det gör på Kävesta. 

Nu är du snart klar efter tre års studier på Kävesta. Hur tycker du att du har utvecklats?

– Jag har utvecklats kunskapsmässigt och som person under de här tre åren. De har varit fulla med utmaningar, utveckling, kunskap och att se saker ur nya perspektiv. Samtalen och diskussionerna med andra deltagare har skapat nya insikter och fått mig att tänka i nya banor.

– Här har jag också förberett mig för högre studier i en lugn och trygg miljö. Jag har förbättrat min studieteknik, vilket i sin tur underlättat studierna för mig. Dessutom har jag lärt mig nya ord och begrepp varje dag. Det har varit viktigt för min språkutveckling.

Utforska egna intressen

Vad är det bästa med att studera på Kävesta?

– Det bästa med att studera på Kävesta har varit att jag fått ägna mig åt mina intressen, vilket har gett mig chansen att utveckla mina styrkor och utforska saker om mig själv.

– Jag är särskilt intresserad av de naturvetenskapliga ämnena och tyckte det var roligt när vi fick genomföra ett valfritt experiment. Då studerade jag hur stålull rostar i olika miljöer.

Vad ska du göra sen? Hur ser dina framtidsplaner ut?

– Jag tänker studera någonting inom vård. Därför har jag ansökt till naturvetenskapligt basår på universitetet. Då kan jag få behörigheter i ämnen som fysik, kemi och biologi, som inte ges på folkhögskolor.


Lediga platser på Allmän kurs

Just nu finns det lediga platser till höstterminen 2022. Vi antar nya sökande löpande.

Allmän kurs på Kävesta folkhögskola