Felicia tycker att folkhögskolelivet är en försmak av att vara en del av ett samhälle. Kävesta är den andra folkhögskolan hon studerar vid. Målet här är att utveckla sig mer i dansen på skolans danslinje. Hon beskriver folkhögskolestudier som en bubbla man kan utvecklas snabbt. Detta är fjärde intervjun vi publicerar med anledning av folkhögskolans dag 2022, som infaller 17 april.
Varför valde du att studera på Kävesta?
– Jag studerade på en annan folkhögskola förra året och ville verkligen ha ett folkisår till. Jag trivdes väldigt bra med livet på folkhögskola och ville gå ett år till för att utvecklas mer i dansen.
– Jag har alltid velat testa om jag skulle kunna ha dansen som mitt jobb. Folkhögskolan är ett väldigt bra sätt att göra det. Vi dansar på heltid och det är väldigt fysiskt krävande samtidigt som miljön är trygg och tillåtande. Det gör det lätt att utvecklas.
– Om jag skulle vilja jobba med dans så har jag lärt mig hur det skulle kunna se ut, vilka vägar jag skulle kunna gå. Jag har också utvecklats otroligt mycket och vet att jag har den fysiska kapaciteten.
Vad är det bästa med att studera på folkhögskola?
– Man utvecklas väldigt fort eftersom man andas och tänker dans hela tiden. Både själv och tillsammans med sina klasskompisar. Folkhögskolan blir en bubbla där man kan fokusera intensivt.
– Jag trivs väldigt bra med att bo tillsammans med andra. Man lär känna många nya människor som man har mycket gemensamt med. Det är socialt och tryggt.
Vad har folkhögskolan för roll i samhället? Hur ser du att folkhögskolan stärker demokratin?
– Folkhögskolan kan vara en första smak av hur det är att vara en del av ett samhälle. För oss på internatet är Kävesta inte bara vår skola utan även vårt hem. Vi ska bo tillsammans och behöver komma överens. Vem ska diska, vem ska städa?
– Dans och kultur är också viktigt i samhället. Genom dans kan du utbilda, skapa underhållning och sammanföra olika grupper av människor. Hur, var, när och vem som gör dans blir alltid en typ av kommentar i och om samhället.
Vad vill du säga till de som funderar på att söka till folkhögskola?
– Testa! Det kan inte bli fel. Det finns otroligt många linjer och inriktningar. Allt man kan tänka sig finns på folkhögskola.
Folkhögskolans dag 2022 – Bidrag 4 av 5
Folkhögskolans dag 2022 infaller 17 april. Flera av landets 155 folkhögskolor låter sina deltagare berätta varför de valde att studera på folkhögskola och varför skolformen är viktig för demokratin och samhället.
Det här är Kävesta folkhögskolas fjärde bidrag av fem. Övriga intervjuer hittar du här, så snart de är publicerade: Folkhögskolans dag 2022
Vill du läsa intervjuer från andra folkhögskolor? Du hittar dem på Instagram: #väljfolkhögskolan