Strax innan jul fick vi besök av My Prim, som gick på Kävesta Danslinje 2012 – 2013. Under dagen höll My en workshop för danslinjens deltagare. Efter workshopen fick vi också en pratstund med My där hon berättade mer om sin dans-resa efter Kävesta.
Vad har dansen betytt för dig och varför ansökte du till Kävesta?
– Dansen är allt jag vill ha i ett paket: något kreativt, fysiskt och terapeutiskt. Det var när jag skulle söka till gymnasiet som jag insåg att jag måste få ha dans på schemat för att kunna studera, och sökte till dansestetiska programmet.
– Kävesta var ett perfekt mellansteg för mig efter gymnasiet. Jag visste redan då att jag ville arbeta med dans men inte i vilken form, och inte heller om glädjen, passionen eller kroppen skulle hålla för att bli just dansare. Men på Kävesta fick jag vara fysisk hela dagarna och insåg att jag blev mer motiverad av det. Jag ville bara ha mer och mer.
Vad har du gjort sen du slutade på Kävesta 2013?
– Jag var sugen på att resa, komma bort från Sverige och se något annat. Så när jag blev antagen till Iwanson International i München var det i stunden allt jag kunnat önska mig. Det var en jackpott att få studera dans på professionell nivå och dessutom utomlands.
– Utbildningen på Iwanson var tre år. Sista veckorna blev jag inbjuden till audition på Operan i München och fick jobbet. Under 2017 arbetade jag med tre olika produktioner på Operan och fick även möjligheten att gästspela i både Schweiz och Tokyo. Sedan undervisade jag och tog klasser i improvisation. Efter ett tag kände jag mig klar med München, så när min pojkvän kom in på en utbildning i Sverige bestämde vi oss för att flytta till Karlskrona.
– Förra hösten var jag i Paris två månader och var med och skapade en form av poetisk dansteater som jag än idag är ute och turnerar med. Det var ren tur att jag fick det jobbet. Regissören hade sett mig i en föreställning på Operan och tyckte att jag utseendemässigt liknade hennes kompis, som också är en utav skådespelerskorna med i produktionen. Turnén kommer att fortsätta ända in på våren 2021 så just nu är jag borta och hemma i perioder.
– När jag är hemma arbetar jag med Dans i Blekinge där vi har som målsättning att stärka den professionella dans- och scenkonsten i Blekinge. Där undervisar jag bland annat en kvällskurs i modern dans för vuxna. Jag har även kommit till en punkt där jag vill producera eget, vilket Dans i Blekinge kan vara med och ge ett enormt stöd.
Vad har du haft med dig från utbildningen på Kävesta Danslinje?
– När vi hade improvisation på Iwanson märkte jag att mina klasskompisar i början av utbildningen kände sig ganska obekväma och stressade. De flesta hade dansat mycket balett och var vana att presentera bestämde former och göra tekniskt rätt. Men jag kände mig hemma i att göra något som inte var så inrutat, något som var mer filosofiskt, och det fick jag definitivt med mig från Kävesta.
– På Kävesta lärde jag mig även hur man arbetar med en trött kropp och hur man kan ta hjälp av momentum för att röra sig på ett mindre arbetsamt sätt. Iwanson är som sagt en väldigt fysiskt krävande utbildning, så det var en teknik som hjälpte mig mycket under studietiden. Jag blev så klart svintrött ändå men kände att jag hade lärt mig ett sätt att arbeta på bra även med tröttheten.
Personligen, hur minns du Kävesta?
– Kävesta har ett otroligt bra rykte som jag verkligen tycker är befogat. De som studerar och arbetar här skapar en öppen och varm stämning som ger en tillåtelse att vara precis som man är. Det kanske låter cheesy men jag upplever att detta är unikt. Jag har varit på arbetsplatser och skolor där jag självklart också trivts väldigt bra men inte som här på Kävesta, här känner man sig trygg och välkomnad jämt.
– Det var helt fantastiskt att få komma tillbaka hit. Jag har längtat efter det och skrutit för mina kollegor. Jag hoppade av bussen med ett stort smil och log hela vägen till skolan.
Har du några tips till den som står i valet och kvalet om de ska satsa på en dansutbildning eller kanske välja ett mer ”säkert kort” efter gymnasiet?
– Jag tror många är rädda för att misslyckas. Men även om du satsar på dansen och det inte går hela vägen så har du i alla fall försökt. Det går ju att utbilda sig, jobba som dansare, och sen utbilda sig till något annat senare.
– Om du går på gymnasiet och funderar på om du ska dansa så tycker jag verkligen att du ska göra det. Du kommer att må otroligt bra av det både i stunden och flera år framåt.
– Du behöver heller inte flytta jättelångt bort och gå på en ”superhård” skola direkt. Testa några kvällskurser och se om du får mersmak. Eller sök en folkhögskola och ta det därifrån!
Bilder från Mys workshop