Tillbaka

Björn af Kleen gästade Mötesplats Kävesta

Björn af Kleen håller i en bok.

”På Kävesta folkhögskola vet man hur en slipsten ska dras när man vässar en kulturupplevelse”, menar Ulf Jansson vid Sydnärkenytt när han skriver om onsdagens Mötesplats Kävesta. Vårens första kulturevenemang på skolan var ett författarsamtal mellan Björn af Kleen och förläggare Svante Weyler.

Samtalet rörde sig kring Björn af Kleens alla böcker och knöts samman av reflektioner kring hans yrkesroll som reporter. En av Svante Weylers första frågor var om af Kleen ser sig som författare eller reporter.

– Reporter är vad jag definierar mig som. Jag vill stå vid sidan av och berätta. Författare förknippar jag med någon som hittar på, och det skulle nog ge mig mer prestationsångest.

Björn af Kleen och Svante Weyler samtalar.

Björn af Kleen och Svante Weyler samtalar.

Redskapsgymnastikens försvarare

En tidig inspirationskälla var sportjournalisten Plex Pettersson. Karriären började på tidningen Buster och fortsatte via praoplatser på lokalredaktioner, som skribent på Lundagård, Lunds studentkårs tidning och något av en plantskola för journalister, till dagens arbete för bl.a. DN.

– I femman började jag som Buster-reporter. Min första stora intervju var med en gymnast. Det passade kanske inte perfekt på Buster. Jag var bara intresserad av redskapsgymnastik, och Buster handlade mer om fotboll och hockey.

Att snärja adeln

I boken ”Jorden de ärvde” skriver Björn af Kleen om den svenska adeln och hur den har överlevt in i vår tid. Svante Weyler frågar hur Björn lyckades få förtroende hos en samhällsgrupp som historiskt har undvikit att synas i media.

– En förklaring kan vara att jag nog uppfattades som mer adlig än vad jag är. Jag tog även kontakt via vanliga brev, snigelpost! Frågan jag utgick ifrån var hur de olika familjerna gjort för att bevara sina gods. Jag hade insett att många inom adeln är stolta över att vara en sorts kulturbevarare, och det var något de gärna talade om.

Björn berättar om sin roll som reporter.

Björn berättar om sin roll som reporter.

En reporter måste vara intresserad

Björn menar att som reporter gäller det att visa ett genuint intresse för att intervjupersoner ska öppna sig. Han bjuder även på flera tips.

– Jag brukar inte säga så mycket. Då måste ju någon prata. Jag brukar kräva att få följa med intervjupersonerna, för att se hur de interagerar med andra. Oavsett om det är på jobbet eller under ett ärende på stan så brukar det säga mer än 40 minuters prat vid ett fikabord.