Tillbaka

Antagningen öppen för dig som vill satsa helhjärtat på dans, konst eller musik

Antagningen öppen 2022 - 2023

Många drömmer om att få fokusera helt på sin stora passion för dans, konst eller musik. Varje år följer 300 – 400 personer denna dröm genom att ansöka till någon av våra. Kävesta folkhögskola, som startade 1873 för att utbilda traktens bondesöner, är därför idag en viktig kulturarena i länet som utbildar morgondagens utövare och lärare inom dans, konst och musik.

Dansutbildning med inriktning nutida dans

Danslinjen är en ettårig utbildning med inriktning mot nutida dans. Under utbildningen får du fördjupa dina danstekniska färdigheter och utveckla ditt eget skapande.

Utöver nutida dans innehåller danslinjen även jazzdans, balett, improvisation, tricks och fys. Du får dessutom arbeta konstnärligt i form av föreställningar och produktioner.

– Danslinjen passar dig som är motiverad och vill satsa fullt ut på dansen under ett år. De flesta som studerar hos oss går sedan vidare till högre dansutbildningar. Vi vill skapa en trygg miljö där du kan pusha sig själv, testa nya saker, och utvecklas så mycket som möjligt, berättar Anna Gerdin, linjeledare.

Ansök till danslinjen

Antagningen till danslinjen sker genom audition och intervju, som i år genomförs digitalt.

Sista ansökningsdatum är 23 mars.

Konstutbildning med bred grund och möjlighet till fördjupning

Konst- och formgivningslinjen erbjuder en grundutbildning (år 1) samt ett fristående fördjupningsår (år 2).

Målet med grundutbildningen är att lära sig arbeta i flera olika av material och tekniker: måleri, skulptur, textil samt smyckekonst och objekt. Under det fristående fördjupningsåret får du möjlighet att utvecklas under mer självständiga former.

– Vi söker dig som är driven och har en stor lust att studera konst på heltid. Många av våra deltagare går vidare till högre konst- och designhögskolor. Men de förmågor i kreativt tänkande, materialkännedom och problemlösning som du får med dig är värdefulla oavsett vad du väljer att göra sedan, förklarar Anna S Pettersson som ansvarar för utbildningen.

Ansök till konst- och formgivningslinjen

Antagningen till grundutbildningen sker genom intervjuer och kräver inga arbetsprover.

Antagningen till det fristående fördjupningsåret sker också genom intervjuer, men sökande som inte studerat på utbildningen tidigare behöver även lämna arbetsprover.

Sista ansökningsdatum är 27 mars.

Musikutbildning med inriktning mot klassisk musik eller jazz, pop och rock

Vid musiklinjen finns det möjlighet att studera i två år, med inriktning mot klassisk musik eller jazz, pop och rock.

Målet med utbildningen är att förbättra sin spelteknik, fördjupa sin förmåga att förstå musikaliska sammanhang samt att utvecklas konstnärligt. Det andra året ger mycket goda möjligheter att förbereda sig inför antagningen till högre musikutbildningar.

– Våra deltagare får gott om tid att fokusera helt på musiken i en lugn och trygg miljö. Eftersom vi lägger mycket tid på ensembleundervisning och konserter bör du tycka om att musicera tillsammans med andra. På två år hinner du utvecklas mycket. De som vill söka vidare till musikhögskolan brukar vara väl förberedda, säger Mats Johansson som ansvarar för musiklinjen.

Ansök till musiklinjen

Antagningen till musiklinjen sker genom spelprov och intervju. I år går det att genomföra spelprovet och intervjun på skolan eller digitalt.

Sista ansökningsdatum är 21 mars.