Fyra deltagare målar vid sina stafflin i konst och formgivningslinjens ateljé.

Grundutbildning på linjen för Konst & formgivning

Konstnärlig grundutbildning för dig som vill utforska konst genom måleri, keramik, silversmide och andra grundläggande konstnärliga uttrycksformer. Konst och formgivningslinjen här på Kävesta är ettårig och passar både nybörjare och den som är lite mer erfaren.

Inga förkunskaper krävs för att söka till konst och formgivningslinjen på Kävesta. Men för att trivas och få ut så mycket som möjligt av utbildningen behöver du ha en vilja att utveckla din konstnärliga förmåga och lust att experimentera med olika uttryckssätt.

På Kävesta läser du dessa ämnen:

  • Måleri
  • Keramik
  • Silversmide
  • Screentryck
  • Modellteckning & teckning
  • Konstorientering
  • Aktuellt & valämne

Måleri, keramik, silversmide & screentryck

Du får lära dig att praktiskt arbeta med olika material och tekniker. Genom att utforska olika kombinationer tar du reda på hur du kan använda dig av teknikerna och materialen  för att förstärka ditt eget konstnärliga uttryckssätt.

Modellteckning & teckning

Modellteckning och teckning ser vi som konstnärlig konditionsträning – en grund som du har nytta av oavsett material. Du övar dig i att se och gestalta ljus, färger och perspektiv – hela vår omgivning.

Konstorientering

Konstorientering läser vi för att fördjupa tolkningar av konst och få kunskap om olika konstnärliga uttryckssätt. Undervisningen utgår ifrån korta föreläningar, diskussioner, videopresentationer av konstnärer och besök på utställningar.

Aktuellt & valämne

Alla deltagare är med på Aktuellt och Valämne varannan vecka. Vid Aktuellt får skolan besök av föreläsare inom många olika områden. Vi har haft allt ifrån journalister till gycklare på besök.

Varje termin väljer du ett Valämne, som kan vara till exempel bokbindning, korsord, fysisk träning eller att se och analysera film. Du möter deltagare från de andra linjerna över ett gemensamt intresse.

Exempel på schema för Konst & formgivningslinjen

Titta gärna på ett exempel på schema för Konst- och formgivningslinjen (pdf).

Tillgång till lokaler

Du har tillgång till skolans lokaler även efter skoltid, och på helger. Många uppskattar att kunna sitta kvar ett tag och arbeta, när dom väl kommit igång. Bor du på internatet passar det ofta perfekt att slinka in även på helgen och arbeta.

Egna konstutställningar

Läsåret innehåller elevutställningar på och utanför skolan där alla deltar. Att visa sina arbeten i olika sammanhang är en viktig del i utbildningen. Kävesta har de fyra senaste åren ställt ut på Kumla bibliotek under hösten, och på Kävestadagen under våren. Båda tillfällena brukar vara välbesökta.

Det finns även möjlighet att ordna egna utställningar på skolan.

Reportage om våra utställningar

Kolla gärna vad media rapporterat om våra tidigare utställningar:

Videoreportage från Sydnärkenytt december, 2013

Artikel från Nerikes Allehanda, november 2010

Ansökan sker via Schoolsoft. Här hittar du fler sätt att ansöka.