Intervjuer med deltagare på Konst- & formgivningslinjen

Här hittar du intervjuer med deltagare som berättar om hur det är, eller har varit, att studera på Kävesta folkhögskolas Konst- och formgivningslinje. I intervjuerna berättar deltagarna bland annat om hur det är att utbilda sig på folkhögskola och vad konstutbildningen på Kävesta har betytt för dem i deras fortsatta studier och arbete.


Det finns en sådan godhet här

Porträttbild av Agnes i en ateljé.

Agnes Nordh gick på Konst- och formgivningslinjen 2016-2018

Agnes Nordh började på Konst- och formgivningslinjen 2016, direkt efter estetiska programmet på gymnasiet. I denna video berättar hon bland annat om hur viktigt det är att få följa sin konstnärliga dröm, och hur härligt det är att få studera konst bland likasinnade.

 – Det finns en sådan godhet här. Jag uppskattar att ha många kreativa människor runt mig och Kävesta har varit en plats som har allt jag behöver för att må bra. Det här har varit de två bästa åren hittills i mitt liv.


En omväg på trettio år

Porträttbild på Annika i hennes ateljé.

Annika Brunnberg gick på Konst- och formgivningslinjen 2016-2018

Efter att ha arbetat 23 år på Ellos i Borås valde Annika Brunnberg att följa sin kreativa ådra, och sökte till Kävestas Konst- och formgivningslinje. Under sin tid på Kävesta arbetade Annika mycket med textiltryck på kläder. Kombinationen design och kläder kan verka självklart för någon som växte upp i ”textilstaden” Borås, men det tog ett tag för Annika att hitta rätt.

– Det känns som att jag har tagit en omväg på trettio år; jag visste kanske redan när jag var fjorton att jag ville det här, men det blev inte så. Men nu står jag här och skapar, ändå.


Ett av de bästa åren i mitt liv

Porträtt av Ida i hennes ateljé.

Ida Nielsen gick på Konst- och formgivningslinjen 2015-2016

Ida kände att hon gått miste om något efter att ha hoppat av estetiska programmet på gymnasiet. Efter att ha läst in sina behörigheter på en annan folkhögskola valde hon därför att ansöka till Kävesta folkhögskolas Konst- och formgivningslinje.

– Jag visste att det här skulle bli ett av de bästa åren i mitt liv. Jag ville fokusera på det jag tycker är det bästa som finns, på heltid, och träffa andra med samma intresse för att bolla idéer och utvecklas i en härlig miljö.


Trygghet i en omtumlande tid

Porträtt av Jennie Henriksson och en kreamikskulptur.

Jennie Henriksson gick på Konst- och formgivningslinjen 2015-2016

För Jennie Henriksson blev Konst- och formgivningslinjen på Kävesta folkhögskola bryggan mellan arbetet på Kumlaanstalten och studier på Kunsthøgskolen i Oslo. Kävesta blev den perfekta mjukstarten som gjorde att hon kunde tro att det gick att arbeta med konst, och hon hittade sitt material i keramiken.

– Det unika med folkhögskolemiljön är att man har en så nära relation till klasskompisar och lärare. Jag tror att det skapar trygghet i en omtumlande tid. De flesta som studerar här prövar ju något de inte är vana vid. Många byter ort. Alla kämpar med sitt skapande. Då är det skönt att man har människor nära sig. Jag kunde bygga upp en trygghet i mig själv som jag haft med mig sedan dess.


En godisbutik för hjärnan

Porträtt av Johan Wiman i hans ateljé.

Johan Wiman gick på Konst- och formgivningslinjen 2010-2011

För Johan Wiman ledde studierna på Kävesta folkhögskolas Konst- och formgivningslinje vidare till bl.a. Göteborgs konstskola och Umeå konsthögskola. Det var först på Kävesta som Johan verkligen började utforska den kreativa sidan av sig själv, som han tidigare mest hållit för sig själv.

– Min tidigare umgängeskrets spelade jag fotboll med. Konst och estetik var aldrig mer än min egen lilla grej. Att vara på en plats där folk är helt inne på konst, musik och dans när man själv är det är jäkligt stimulerande. Som en godisbutik för hjärnan! På Kävesta blev mycket som jag tidigare varit osäker på självklart.


Mycket nytta av att våga vara lite galen

Porträtt på Nicklas Ekstrand vid en vägg.

Nicklas Ekstrand gick på Konst- och formgivningslinjen 2009- 2010

Nicklas Ekstrand studerade på Kävesta folkhögskolas Konst- och formgivningslinje för att sedan utbilda sig till industridesigner, och arbetar nu i eget företag. Han tycker att det viktigaste han lärde sig på Kävesta var att våga experimentera och pröva sig fram.

– Jag har haft mycket nytta av att våga vara lite galen. Lärarna på Kävesta var fantastiska och engagerade. Kurserna har gett mig många kunskaper som jag har stor nytta av även idag.


Det bästa jag gjort sedan dagis

Porträtt av Linda Lindholm vid en hamn.

Linnea Lindholm gick på Konst- och formgivningslinjen 2003-2004

Linnea Lindholm har bland annat arbetat som inslagsproducent på Sveriges Television efter studierna på Kävesta folkhögskolas konst- och formgivningslinje. Linnea sökte till Kävesta eftersom hon ville göra något lustfyllt efter all korvstoppning på gymnasiet. Hon berättar att Kävesta präglades av experimentlusta och en känsla av att vara omhändertagen.

– Det var det bästa jag gjort sen dagis! Någon ordnade mat åt oss, jag bodde på internat med härligt folk omkring mig och jag fick göra roliga saker hela dagarna. Miljön var kravlös. Ingen dömdes och lärarna uppmuntrade oss främst att experimentera. Det var bra för kreativiteten.


Flera intervjuer

Intervju med Ellinor Augustini och Maria Bygdén som ställde ut på Konstslingan 2014

Josefine Ullström gick på Kävesta 2012 – 2013

Louis Andersson gick på Käevsta 2012 – 2013

Fanny Isacsson gick på Kävesta 2011 – 2012

Amanda Blom gick på Kävesta 2011 – 2012

Kristina Liljegren gick på Kävesta 2011 – 2012