En deltagare diskuterar sin keramikskulptur med en lärare. De pekar båda på figuren. Bredvid sitter en till deltagare och tittar på.

Konst- och formgivningslinjen


Konst- och formgivningslinjen på Kävesta folkhögskola är till för dig som vill utveckla din konstnärliga förmåga och förbereda dig för vidare studier.

Om du har drivet och viljan att studera konst så finns här möjligheten att göra det på heltid under ett till två år.

Målet med studierna är att lära sig en bredd av material och tekniker, samt att utveckla ett konstnärligt förhållningssätt.

På Kävesta får du gott om tid att arbeta praktiskt med konst i väl anpassade lokaler och verkstäder. Du får stöd och vägledning av lärare som själva är verksamma konstnärer.

Här finns mer information om:


Grundutbildningen – år 1

Syftet med grundutbildningen på Konst- och formgivningslinjen är att lära sig att arbeta konstnärligt i flera olika tekniker och material. Under året arbetar vi i fyra huvudsakliga materialområden:

Måleri

I måleri lär du dig teknik, och utvecklar ditt uttryck, i olja, akryl och akvarell

Silver

I silver lär du dig grundteknikerna i ädelmetallsmide och att utforma smycken som konstnärligt uttryck.

Skulptur

I skulptur lär du dig grunderna till att jobba skulpturalt med lera och gips.

Textil

I textil lär du dig grunderna i flera olika textila tekniker, bl.a. screentryck, växtfärgning och broderi

Övriga ämnen

I grundutbildningen igår även modellteckning och teckning. Det är konstnärlig konditionsträning som övar din förmåga att se och gestalta vår omgivning med ljus, färger och perspektiv.

Du läser också konstorientering för att fördjupa dina tolkningar av konst och få kunskap om olika konstnärliga uttryck.

Kävesta var ett bra första ställe att studera på. Har du inte prövat så mycket innan blir det peppande med alla olika material, att inte behöva bestämma sig. – Ellinor Augustini


Fördjupningsåret – år 2

Efter grundutbildningen kan du ansöka till fördjupningsåret. Under fördjupningsåret får du utökade möjligheter att utveckla ditt konstnärliga språk under självständiga former.

Arbetet under året sker på dina villkor och ditt eget initiativ, samtidigt som du hela tiden har tät kontakt med lärarna. Vid starten gör du en planering tillsammans med lärarna och de hjälper dig sedan att utveckla ditt skapande.

Under året har ni bland annat återkommande ateljésamtal för att hitta ditt formspråk och din motivation.

Konst- och formgivningslinjens andra år förbereder inför högre konstutbildningar. Under vårterminen finns möjligheter att fokusera på arbetsprover.

Vi har så himla kompetenta lärare som har en förmåga att se vad man håller på med, och förutspå var man är på väg. – Josefine Ullström

Ateljésamtal på fördjupningsåret

Ateljésamtal på fördjupningsåret


Hur är det att studera på Konst- och formgivningslinjen?

Gott om tid att fokusera

Studierna på Kävestas Konst- och formgivningslinje är på heltid. Det ger dig möjligheten att fullt ut fokusera på att utveckla dina material- och teknikkunskaper. Du får gott om tid att arbeta i verkstäderna, med närvarande lärare.

Dagarna är uppdelat i längre pass (oftast hela dagar) i ett visst materialområde. Man får gott om tid att starta upp och avsluta dagens arbete.

Se gärna detta exempel på schema för Konst- och formgivningslinjen (pdf) för en bild av hur skoldagarna är upplagda.

Jag tror att många bara ser kreativa utbildningar som lek. Men i själva verket krävs hårt arbete för att utveckla sitt språk och sin materialkännedom. Det är en utmaning att fortsätta jobba även när man tvivlar på sig själv. Men både klasskamraterna och lärarna stöttar en på ett sätt som känns tryggt och tillåtande.  – Ida Nielsen

Tillgång till väl utrustade lokaler

Våra deltagare har tillgång till verkstäder och ateljéer även utanför skoltid, så det finns goda möjligheter att arbeta på t.ex. kvällar och helger om man vill det.

Konst- och formgivningslinjen håller till i två hus på Kävesta.

Hantverkshuset har screentryck-verkstad samt teori- och datasal (med fyra Wacom Cintiq-pennskärmar).

Konsthuset har en större ateljé med högt i tak där vi har måleri, teckning och klassamlingar. Här finns även verkstäder för keramik och silversmide.

Båda husen har utrymmen för egna ateljéer till deltagare på fördjupningsåret.

Bilder på lokaler

Delta i utställningar

Att visa sina arbeten i olika sammanhang är en viktig del i utbildning. Alla deltagare på Konst- och formgivningslinjen är med i utställningar på och utanför skolan.

Bilder från utställningar


Vägen vidare till högre konstutbildningar

Våra deltagare tar många olika vägar efter konst- och formgivningslinjen. Flera går vidare till högre konstutbildningar, t.ex. Högskolan för Konsthantverk och Design (HDK) och Konstfack.

Alla våra deltagare får med sig konstnärliga förmågor som kreativt tänkande, materialkännedom och problemlösning. Det är förmågor som är viktiga och värdefulla i en lång rad olika yrken.


Antagning

Antagningen till läsåret 2021 – 2022 öppnar ca 2020-11-15.

Här kan du läsa mer om antagningskriterier till Konst- och formgivningslinjen.


Studiebesök

Om du vill se hur skolmiljön ser ut och hur vi arbetar, kontakta gärna linjeledare Anna S. Pettersson för ett studiebesök:

072-141 29 60
anna.pettersson@kavesta.fhsk.se


Terminstider

Läsåret 2020 – 2021

  • Hösttermin: 24 augusti – 18 december
  • Vårtermin: 11 januari – 4 juni
  • Lov v. 44, 8 & 13