En deltagare diskuterar sin keramikskulptur med en lärare. De pekar båda på figuren. Bredvid sitter en till deltagare och tittar på.

Konst- och formgivningslinjen – en konstutbildning med måleri, silver, skulptur och textil


Konst- och formgivningslinjen på Kävesta folkhögskola är till för dig som vill utveckla din konstnärliga förmåga och förbereda dig för vidare studier.

Om du har drivet och viljan att studera konst så finns här möjligheten att göra det på heltid under ett till två år.

Målet med studierna är att lära sig en bredd av material och tekniker, samt att utveckla ett konstnärligt förhållningssätt.

På Kävesta får du gott om tid att arbeta praktiskt med konst i väl anpassade lokaler och verkstäder. Du får stöd och vägledning av lärare som själva är verksamma konstnärer.

Här finns mer information om:


Grundutbildningen – lär dig måleri, silver, skulptur och textil

Syftet med grundutbildningen på Konst- och formgivningslinjen är att lära sig arbeta i, och utforska, flera olika tekniker och material. Under året får du arbeta i fyra huvudsakliga materialområden:

  • Måleri: lär dig teknik och utveckla ditt uttryck i olja, akryl och akvarell.
  • Silver: lär du dig grundteknikerna i ädelmetallsmide och utforma smycken med ett konstnärligt uttryck.
  • Skulptur: lär dig grunderna för att jobba skulpturalt med lera och gips.
  • Textil: lär dig grunderna i flera olika textila tekniker, bland annat screentryck, växtfärgning och broderi.

Du studerar även kroki och gestaltning. Det är konstnärlig konditionsträning som övar upp din förmåga att se och skildra vår omgivning.

Konstorientering läser du för att lära dig mer om konst och konstnärliga uttryck.

Kävesta var ett bra första ställe att studera på. Har du inte prövat så mycket innan blir det peppande med alla olika material, att inte behöva bestämma sig. – Ellinor Augustini


Fördjupningsåret – förbered dig inför högre konstutbildningar

Efter grundutbildningen kan du ansöka till fördjupningsåret. Under fördjupningsåret får du utökade möjligheter att utveckla ditt konstnärliga språk under självständiga former.

Arbetet under året sker på dina villkor och ditt eget initiativ, samtidigt som du hela tiden har tät kontakt med lärarna. Vid starten gör du en planering tillsammans med lärarna och de hjälper dig sedan att utveckla ditt skapande.

Under året har ni bland annat återkommande ateljésamtal för att hitta ditt formspråk och din motivation.

Konst- och formgivningslinjens andra år förbereder inför högre konstutbildningar. Under vårterminen finns möjligheter att fokusera på arbetsprover.

Vi har så himla kompetenta lärare som har en förmåga att se vad man håller på med, och förutspå var man är på väg. – Josefine Ullström

Ateljésamtal på fördjupningsåret

Ateljésamtal på fördjupningsåret


Hur är det att studera på konst- och formgivningslinjen?

Gott om tid att fokusera

Studierna på Kävestas Konst- och formgivningslinje är på heltid. Det ger dig möjligheten att fullt ut fokusera på att utveckla dina material- och teknikkunskaper. Du får gott om tid att arbeta i verkstäderna, med närvarande lärare.

Dagarna är uppdelat i längre pass (oftast hela dagar) i ett visst materialområde. Man får gott om tid att starta upp och avsluta dagens arbete. Detta exempel på schema för Konst- och formgivningslinjen (pdf) ger en bild av hur skoldagarna är upplagda.

Jag tror att många bara ser kreativa utbildningar som lek. Men i själva verket krävs hårt arbete för att utveckla sitt språk och sin materialkännedom. Det är en utmaning att fortsätta jobba även när man tvivlar på sig själv. Men både klasskamraterna och lärarna stöttar en på ett sätt som känns tryggt och tillåtande.  – Ida Nielsen

Tillgång till väl utrustade lokaler

Våra deltagare har tillgång till verkstäder och ateljéer även utanför skoltid, så det finns goda möjligheter att arbeta på t.ex. kvällar och helger om man vill det. Vi arbetar i två hus:

  • Hantverkshuset har en textilateljé, screentryck-verkstad samt praktiksal. Där finns en datasal med fyra Wacom Cintiq-pennskärmar.
  • Konsthuset har en större ateljé med högt i tak där vi har måleri, teckning och klassamlingar. Här finns även verkstäder för keramik och silversmide.

Båda husen har utrymmen för egna ateljéer till deltagare på fördjupningsåret.

Rundtur med lärarna

Här kan du följa med på en rundtur i Konst- och formgivningslinjens lokaler:

 

Delta i utställningar

Att visa sina arbeten i olika sammanhang är en viktig del i utbildning. Alla deltagare på Konst- och formgivningslinjen är med i utställningar på och utanför skolan.

Bilder från utställningar


Vägen vidare till högre konstutbildningar

Våra deltagare tar många olika vägar efter konst- och formgivningslinjen. Flera går vidare till högre konstutbildningar, t.ex. Högskolan för Konsthantverk och Design (HDK) och Konstfack.

Alla våra deltagare får med sig konstnärliga förmågor som kreativt tänkande, materialkännedom och problemlösning. De är värdefulla i många yrken och i livet.


Antagningen till konst- och formgivningslinjen

Antagningen sker genom intervju. Under intervjun samtalar vi om din motivation, dina tidigare erfarenheter och ditt intresse för konst.

Du behöver inte skicka några arbetsprover. Här finns mer information om antagningen till konst- och formgivningslinjen.

Antagningen stängd

Sista ansökningsdatum till läsåret 2021 – 2022 var 22 mars. Antagningen är nu stängd. Nästa års antagning öppnar i november.


Vanliga frågor


Kontakta oss

Anna S Pettersson – linjeledare

Messenger

Följ oss här: