Signe vid en dansföreställning på Örebro konsthall

Dansen är som att gå in i en annan värld

Signe Willmarsson började på Kävesta danslinje hösten 2016 och har dansat sedan hon var fyra år. På högstadiet dansade hon 13 timmar i veckan och bildade tillsammans med åtta andra tjejer ett kompani i hemstaden Karlstad. Signe visste tidigt att hon ville fortsätta med dansen. Först på dansestetisk linje vid Sundstagymnasiet och sedan vid Kävesta danslinje.

Du som dansat så länge, vad betyder dansen för dig?

Jag kan uttrycka mig och få utlopp för massor av känslor. Dansen är som att gå in i en annan värld där jag antingen kan stänga av hjärnan helt eller verkligen tänka efter. Jag tycker det är otroligt fascinerande.

Vad var det som drog dig till Kävesta?

Tre kompisar som gick ett år över mig på Sundstagymnasiet gick här förra året och det lät som att de hade så himla kul!

När jag var på besök här var stämningen jättemysig och på auditionen kände jag mig trygg. Trots att jag bara träffade lärarna Anna, Toby och Frida en kort stund så gav de ett starkt intryck.

Vad är särskilt med att studera dans på en folkhögskola?

För mig blir det ett år då jag enbart behöver fokusera på mig själv, för att utvecklas så mycket jag kan, både i dansen och som person.

På folkhögskola får man heller inga betyg, det är skönt. Jag behöver inte oroa mig för några betygskriterer eller vad lärarna ska tycka om mig. Här finns inga dömande ögon.

Vi är en liten klass. Både lärarna och klasskompisarna ser mig.

Jag bor på skolans internat och det är en sådan lyx! Vi har nära till allt vi behöver och kan använda danssalen på området nästan 24 timmar om dygnet.

Hur har du utvecklats som dansare sedan du började på Kävesta?

Jag har blivit en mer stabil dansare och fått en trygg grund. Att lära känna sig själv som dansare är viktigt inför högre studier. Eftersom vi dansar varje dag har jag också blivit väldigt stark!

Klassen är som sagt liten och vi får mycket fokus av lärarna. Vi har samma huvudlärare hela tiden, alla tre med sin egen stil och approach. Det betyder till exempel att jag får tre olika klasser modernt som kompletterar varandra väldigt bra.

Coachingpassen är också viktiga för att utvecklas. Lärarna kan ta upp saker jag borde öva på och jag kan själv komma med frågor och funderingar, både om små detaljer och större saker.

Hur har du utvecklats som person här?

Hela folkhögskolegrejen innebär att man bor nära sina klasskompisar. Stämningen på skolan är öppen och trevlig och jag får höra andras livserfarenheter och tankar. Jag lär mig jättemycket av alla andra som går här. Det är en liten bubbla – Kävestabubblan!

Skolan ligger ju ute på landet, två mil från Örebro, hur funkar det?

Landet har växt mer och mer! Jag trodde att jag var mer av en stadsmänniska. Men att skolan ligger lite avsides tror jag bara är bra. Vi har allt vi behöver här på skolan, och jag kan fokusera på dansen. Sen är det enkelt att ta sig in till Örebro om det behövs.

Efter Kävestabubblan, vad vill du göra då?

Jag vill fortsätta dansa! Jag känner mig absolut inte klar med dansen. Det vet jag inte om jag någonsin kommer att göra. Jag söker till olika treåriga dansarutbildningar.

Nyligen var jag på audition i Köpenhamn och ska antagligen även till Stavanger. Sen ska jag till båda balettakademierna och söka deras treåriga yrkesdansarutbildningar.

Vad tror du att du får med dig härifrån på den resan?

Jag har blivit mer medveten om hur jag är som dansare. Hur jag använder min kropp, vad jag är bekväm i och hur jag ska gå ur min box för att utmana mig själv. Jag tror jag kommer att kunna applicera det på vad jag än gör sedan.

Vad vill du berätta för någon som funderar på att söka till Kävesta danslinje?

Jag hoppas att det framgår att Kävesta är en väldigt trygg plats.

Jag tycker att du ska gå det här året först, oavsett vad du vill göra sedan. Här får du utvecklas för sin egen skull.

Denna intervju gjordes 3 mars 2017