Emma Eriksson

Många fina minnen, men inte bara en dans på rosor


Emma Eriksson gick på Kävestas Danslinje 2011/2012. På danslinjen insåg hon att hon ville bli danslärare, vilket hon pluggar till idag. Här berättar hon om sin tid på Kävesta, som hon kallar det bästa året i sitt liv. Hittills.

Vad har du gjort sedan du gick ut Kävestas Danslinje?

Idag studerar jag till danslärare vid Musikhögskolan i Piteå. Just nu försöker jag komma in i högskolevärlden, där det krävs mycket eget ansvar. Det ska skrivas uppsatser och tentor. Jag kan lugnt säga att jag känner mig lite ringrostig när det kommer till det.

Hur har du haft nytta av utbildningen på Kävesta i det du gör idag?

Året på Kävesta fick mig att inse att det är danslärare jag ska bli, och här är jag nu och har börjat på min danslärarutbildning. Jag har nytta av all dansträning och disciplinen att själv ta ansvar för min utveckling.

Finns det något särskilt du vill lyfta fram med Kävestas dansutbildning?

Danslinjen på Kävesta är en seriös utbildning där man får mycket hjälp med den individuella utvecklingen. Det är något som jag har saknat under mina tidigare dansår.

Man får möta mycket dans och jobba med eget skapande, vilket resulterar i en bra teknisk grund och att man kan hitta och utforska sitt eget rörelsespråk. Det är något jag har stor nytta utav under min nuvarande utbildning.

På Kävesta arbetar duktiga lärare som kompletterar varandra bra. Man får olika synvinklar på dansen. Man får också möta verksamma koreografer och dansare, vilket är roligt och spännande. Vi fick jobba fram egna produktioner och det lär man sig mycket av. Både om sig själv och hur man fungerar i grupp.

Hur minns du din tid på Kävesta?

Utan att låta för fånig så var Kävesta det bästa året hittills i mitt liv. Bra sammanhållning och på internatet skapades en familjär atmosfär. Att få god mat serverad varje vardag är lyxigt, det märker man särskilt nu när man får laga all mat själv.

Jag bär med mig många fina minnen, även om livet inte var en dans på rosor jämt. Det krävdes hårt arbete från min sida för att jag skulle utvecklas så mycket som möjligt. Jag tycker att alla ska ta chansen att gå på folkhögskola och rekommenderar Kävesta starkt!

Har du några råd till den som vill arbeta med dans i framtiden?

Jag skulle vilja ge ett råd som jag har fått jobba mycket med. Bara för att du får nej från en skola har det inget med dig som person att göra.

Så håll distans till dig själv och dansen. Sen gäller det förstås att ge järnet, jobba hårt och tro på sig själv. Jag brukar intala mig själv att ”vill man så går det”.


Läs mer om Danslinjen på Kävesta