Dansare i starkt rött sken med utsträckta armar och nedböjt huvud.

Intervjuer med deltagare på Danslinjen


Här hittar du intervjuer med deltagare som berättar om hur det är att studera på Kävesta folkhögskolas Danslinje. I intervjuerna berättar våra tidigare deltagare bl.a. om vad dansen betyder för dem, hur undervisningen på Kävesta har stärkt dem och vad som är särskilt med att studera dans på folkhögskola.


Tillåtelse att få vara som man är

Bild från workshop med My

My Prim gick på Danslinjen 2012-2013

My Prim kände redan när hon sökte till gymnasiet att hon behövde ha dans på schemat för att kunna studera. Efter dansestetiska programmet på gymnasiet gick My ett år på Kävesta, för att sedan gå vidare till Iwansson International i München. Därefter har hon bland annat arbetat på Operan i München och för Dans i Blekinge.

Kävesta har ett otroligt bra rykte som jag verkligen tycker är befogat. De som studerar och arbetar här skapar en öppen och varm stämning som ger en tillåtelse att vara precis som man är. Det kanske låter cheesy men jag upplever att detta är unikt.


Trygghet och möjlighet att fokusera

Alice Hedman gick på Danslinjen 2016-2017

Alice Hedman gick på Danslinjen 2016-2017

Efter dans-estetiska programmet på gymnasiet ville Alice Hedman pröva hur det känns att dansa på heltid. Hon ville gärna gå ett år på folkhögskola och valde Danslinjen på Kävesta eftersom hon hade hört bra saker om utbildningen.

Man får mat fem dagar i veckan, har boendet säkrat i ett år och det är nära till danssalen. Den tryggheten gör det möjligt för mig att fokusera enbart på det som sker i danssalen, säger Alice Hedman.


En helt ny ingång till dansen

Kristin Sandström gick på danslinjen 2016-2017

Kristin Sandström gick på danslinjen 2016-2017

Kristin började studera dans i Stockholm direkt efter gymnasiet, men det blev inte som hon hade tänkt sig. Utbildningen var bra men det var svårt att få en nära relation till klasskamrater och lärare. Efter ett år flyttade hon hem till Bollnäs och arbetade och reste, innan hon ansökte till Danslinjen på Kävesta för att ge dansen en ny chans på en ny plats.

På Kävesta har jag fått en helt ny ingång till dansen. Förr har jag tagit danslektioner och sen gått hem utan att fundera på varför eller hur man gör något. På Kävesta pratar vi om dans på många olika sätt, vi analyserar och diskuterar, säger Kristin Sandström.


Lära känna sig själv som dansare

Signe Willmarsson gick på Kävesta danslinje 2016 - 2017

Signe Willmarsson gick på Kävesta danslinje 2016 – 2017

Signe beskriver dansen som att gå in i en annan värld – där man antingen kan sluta tänka helt eller verkligen tänka efter. Signe hade dansat sedan hon var fyra år visste tidigt att hon ville satsa på dansen. Efter dans-estetisk linje på gymnasiet sökte hon till Danslinjen åp Kävesta för att utvecklas vidare.

Jag har blivit en mer stabil dansare och fått en trygg grund. Att lära känna sig själv som dansare är viktigt inför högre studier. Eftersom vi dansar varje dag har jag också blivit väldigt stark, berättar Signe Willmarsson.


Lyxigt med tillgänglig danssal

Sara Larsson gick på Danslinjen 2012 - 2013

Sara Larsson gick på Danslinjen 2012 – 2013

Sara studerade musik- och dramalinjen på gymnasiet och hade egentligen inte tänkt söka någon utbildning direkt efteråt. Men hennes kompisar peppade dock Sara att ändå testa att söka till Kävesta Danslinje, bara för att känna efter. När hon väl kom till sökdagen fick hon direkt en bra känsla och kunde plötsligt inte tänka sig något annat.

Här kan man verkligen fokusera på att träna och vila, sådant som är nödvändigt om man vill utvecklas. Danssalen är alltid öppen, så vi kan gå och dansa när vi vill. Jag tycker det är skönt och lyxigt att danssalen är så tillgänglig, vilket är väldigt ovanligt, berättar Sara Larsson.


Inte längre rädd att göra fel

Cecilia Hellberg gick på Danslinjen 2012 - 2013

Cecilia Hellberg gick på Danslinjen 2012 – 2013

Cecilia blev antagen till en treårig dansutbildning i Tyskland, men hade redan börjat tvivla på varför hon dansade. Var det bara för att andra tyckte att hon var duktig? Istället valde hon att arbeta och resa ett tag. Hon hade gett upp dansen men blev övertygad av en kompis att ansöka till Kävesta Danslinje och ge dansen en chans till.

Vi tränar 20 timmar i veckan men fokuserar samtidigt på att ha kul. Så jag utvecklas, men känner inte att jag behöver tvinga mig till det. Förut var jag rädd för att göra fel, men här är jag mer avslappnad, berättar Cecilia Hellberg.