Deltagare på väg till Kävestas matsal.

För mig var det viktigt att ingå i en gemenskap

Pelle Wångman gick allmän kurs på Kävesta 2012 – 2013, för att läsa in gymnasiet. Tidigare hade Pelle studerat samhällsvetenskap på ett gymnasium i Örebro, men inte fått alla betyg med sig. Pelle beskriver tiden på gymnasiet som en nedåtgående spiral.

- Under gymnasiet låg fokus på prestation och prov. Problemet var att när jag inte presterade lika bra som mina klasskompisar så blev resultaten ännu sämre. Det kändes inte bra, och jag fick svårare att hänga med.

Efter gymnasiet hade Pelle några olika ströjobb innan han bestämde sig för att läsa in gymnasiet.

- Jag hade inga direkta mål i livet just då. Men jag insåg att jag behövde min gymnasieexamen, och jag ville ha tydliga rutiner igen. Jag hade ingen aning om vad folkhögskola var för något, men en kompis tipsade mig.

Pelle minns tiden på Kävesta som väldigt bra. Undervisningen passade bättre, lärarna brydde sig om deltagarna och inga prov fanns i sikte.

- Vi hade inga prov att råplugga till och sedan glömma bort. Istället fick vi visa vad vi lärt oss genom att arbeta – göra redovisningar och diskutera saker i grupp. Jag lärde mig mer då och upplevde att vi fick gå på djupet.

Folkhögskoletiden gav även Pelle en personlig mognad och förmågan att strukturera sitt arbete.

- Jag lärde mig att ta mer ansvar och utvecklades som individ. Jag hade ingen studieteknik innan, men lärde mig hur jag kunde fokusera och lägga upp mina studier. Planeringsförmågan har jag haft nytta av även efter skolan.

När Pelle ser tillbaka på Kävesta så liknar han det vid en andra chans, och säger att det sociala sammanhanget var viktigt.

- Jag föredrar att gå till ett klassrum med en lärare, istället för att fokusera på ensamstudier. För mig var det viktigt att ingå i en gemenskap. Jag ville träffa andra människor som var i samma situation som mig, som jag kunde byta erfarenheter med.

På gymnasiet pratades det inte så mycket om folkhögskolestudier, minns Pelle.

- Vi fick mest höra om yrkesutbildningar och universitetsstudier, vilket var synd, för folkhögskola är ett perfekt sätt at fräscha upp sina kunskaper och få rutiner.

Efter Kävesta har Pelle haft fullt upp. Han gick en kortare yrkesutbildning och arbetar nu som takläggare i Kumla, vilket han trivs med.

- Under tiden på skolan fick jag möjlighet att fokusera och fundera över vad jag ville göra. Skulle jag studera vidare eller jobba ett tag? Jag är fortfarande intresserad av att studera vidare, men just nu vill jag gärna arbeta.


Ingen av personerna på bilden är med i intervjun.

Läs mer om allmän kurs på Kävesta.