Hög tid att ansöka till höstens utbildningar!

16 januari, 2018
Dags att ansöka 2018

Nu när jul- och nyårshelgerna har passerat börjar det bli hög tid att förbereda sig inför ansökningen till höstens utbildningar på Kävesta folkhögskola!

Hjälp oss gärna att sprida ordet

Om du studerar eller har studerat hos oss vore vi mycket tacksamma om du hjälpte till att sprida informationen. Kanske du har någon vän eller släkting som du tycker borde studera hos oss?

Ett enkelt sätt att hjälpa till är att bjuda in alla lämpliga vänner och bekanta till våra ansöknings-evenemang på Facebook. Då får man en påminnelse när det börjar närma sig sista ansökningsdag.

Gå in på något av evenemangen nedan och klicka på ”Dela” följt av ”Bjud in vänner”.

Ansöknings-evenemang på Facebook

 

Journalisten Anna Roxvall besökte Kävesta 2018-01-11

15 januari, 2018
Anna Roxvall på scen på Kävesta folkhögskola

Anna Roxvall var vårens första föreläsare på Aktuellt. Anna berättade om sitt arbete som frilansjournalist med fokus på Afrika.

Nyfiken regnskogskämpe

Redan 1990 gav Anna ut sin första egna tidning ”Läjesnytt”, för att samla ihop pengar till att rädda regnskogen. Ett lyckat tilltag, både för att samla in pengar och stilla sin egen sexåriga nyfikenhet.

- Det var ett bra sätt att som barn få fråga vuxna saker helt ohämmat. Och ingen säger ju nej till en sexåring som kommer och vill sälja sin egen tidning, berättade Anna.

Att vara där inga andra är

Efter journalisthögskolan arbetade Anna ett kort tag som redaktionell reporter. Hon ville dock något annat och satsade tillsammans med Johan Persson på att göra reportage från platser där inte så många andra journalister fanns.

- Vår första resa gick till Kongo-Kinshasa. Vi hade uppfattat att där pågick en konflikt som inte syntes i svensk media. Det slutade med att vi hamnade i den största rebelloffensiven på 20 år.

anna-roxvall-2017-01-11-02

Anna Roxvall på Kävesta 2019-01-11

Världen är som ett pussel

Under föreläsningen lärde vi oss mer om det politiska läget i olika Afrikanska länder, och hur det är att arbeta som frilansjournalist.

Enligt Anna var tre saker som lockade med journalistyrket att få lära sig nya saker, träffa nya personer samt att ta emot och förmedla andras historier.

- Världen är som ett pussel. Som journalist hjälper man sina läsare att förstå världen och människorna i den bättre, en pusselbit i taget.

Är det inte jättefarligt?

Några vanliga frågor som ofta förekommer om man arbetar som frilandsjournalist tog Anna också upp. Främst frågan om säkerhet och om man inte känner sig rädd ofta?

- Statistiskt sett är väl trafiken fortfarande farligare än själva konflikten man befinner sig i. Men samtidigt har respekten för journalister minskat radikalt bara de senaste tio åren. Många är inte längre rädda för att vara taskiga mot journalister.

Anna tryckte samtidigt på vikten av att vara paranoid, främst för att inte röja sina källor.

- Vi har sällan bott någon längre tid i ett konfliktområde och raderar kontakter på våra telefoner ofta. Är man slapp så riskerar man att ha ihjäl de personer som hjälper en.

anna-roxvall-2017-01-11-03

Anna Roxvall på Kävesta 2018-01-11

Journalistik kostar

En annan intressant frågar var hur mycket det kostar att göra dessa reportage.

- Vår budget för två veckor i Burundi var 48 120 kronor, som vi fick lägga ut själva. Ett stort reportage på flera sidor betalar en kvällstidning ungefär 20 – 25 000 kronor för, berättade Anna.

Det ställer frågor om vad vi är beredda att betala för kvalitativ journalistik.

 

Lediga platser på Allmän linje VT 2018

10 januari, 2018
Lediga platser VT 2018

Allmän linje har ett fåtal lediga platser för den som vill läsa in sina gymnasiebehörigheter. Vårterminen 2018 har precis börjat så den som är intresserad och vill ta chansen får gärna ansöka direkt.

Vi har möjlighet att ta emot ansökningar fram till 21 januari.

Läs in gymnasiet på Allmän linje

Allmän linje är ett sätt för vuxna att bli klara med grundskolan eller gymnasiet. Studier på Kävesta kan ge behörigheter för högre studier på universitet och högskola.

Undervisningen på Kävesta passar den som föredrar diskussioner, grupparbeten och praktiska övningar istället för traditionella prov.

På Kävesta har man nära kontakt med sina lärare och det finns goda möjligheter till stöd och anpassningar.

Pauline om tiden på Kävesta

En av våra tidigare deltagare, Pauline, berättar om hur studierna på Kävesta fått henne att inse att hon kan åstadkomma mer än hon trodde:

Film från Danslinjens föreställning i Örebro Konsthall 2017-12-14

22 december, 2017
Dansföreställning 2017-12-14

Kävesta Danslinje avslutade höstterminen med två föreställningar i Örebro Konsthall, 14 & 16 december 2017.

Båda föreställningarna var välbesökta av folk som ville uppleva dans i Konsthallens vackra lokaler.

Samtidigt hölls i Konsthallen utställningen ”Is this the time for art?”, som bildade en fond för dansarna.

Föreställningen bestod av både deltagar- och lärarkoreografier.

Film från Danslinjens föreställning i Örebro Konsthall 2017-12-14

Julhälsning och information om vårterminen 2018

21 december, 2017
julbild-2017-1

Vi vill tacka för en härlig hösttermin och samtidigt passa på att informera om vilka tider som gäller för vårterminens start.

Vårterminen börjar 8 januari 2018

Alla som redan gått här en termin börjar enligt ordinarie schema 9.30.

Nya deltagare som ska börja på Allmän linje samlas 9.30 utanför aulan.

Varmt välkomna!

God jul och gott nytt år!

Kävestas rektor Lisa Rosander summerar julavslutningen och önskar god jul och gott nytt år från alla oss på Kävesta:

Populär julkonsert i S:t Nicolai kyrka 2017-12-19

20 december, 2017
Julkonsert 2017-12-19 - 2

Musiklinjen avslutade höstens konsertprogram med en julkonsert i S:t Nicolai kyrka 19 december. Stort tack till alla som besökte konserten – alla våra 175 programblad tog slut!

Bilder från Julkonsert 2017-12-19

Video från Julkonsert 2017-12-19

Klassfesten besökte Kävesta

15 december, 2017
Klassfesten 2017-12-15 - 9

Vad är din röst värd? Under senaste veckan har hela skolan i omgångar fått se och delta i den interaktiva teatern ”Klassfesten”, som ges av Örebro länsteater.

Pjäsen, eller snarare evenemanget, bjuder på en hisnande färd genom den Svenska demokratiska historien. Från envåldshärskare som avsätter varandra i parti och minut till rösträttskämpar ur både arbetar- och kvinnorörelsen.

Föreställningen har bjudit på många skratt och fantastiska insatser av ordinarie skådespelare samt deltagare och personal som fått hoppa in och spela allt ifrån stenkastande torpare till Drottning Margareta.

Samtidigt har Klassfesten belyst frågan om vad som är demokrati och varje individs ansvar för att upprätthålla den – att aldrig ta den för given eller sälja sin röst för en påse chips, som i det här fallet.

Vi på Kävesta får tacka Länsteatern för en otroligt medryckande, rolig och tankeväckande föreställning!

Bilder från Klassfestens sista föreställning 2017-12-15

Vackert Luciafirande på Kävesta

13 december, 2017
Luciatåg 2017-12-13 - 2

Musiklinjen bjöd på ett vackert Luciatåg idag. För att göra det hela extra festligt bjöds det även på lussebullar till förmiddagsfika och risgrynsgröt till lunch.

Film från Luciatåget 2017

Bilder från Luciatåget 2017

Vernissage för Konst- och formgivningslinjens utställning ”Vad blev det?”

12 december, 2017
Vernissage "Vad blev det?" - 6

Deltagarna på Kävestas Konst- och formgivningslinje visade i helgen upp sina verk under titeln ”Vad blev det?”. Vernissage hölls i Kumla konsthall med invigningstal av konsthantverkaren Patrick B Radley, fantastiskt fika och mingel.

Verken har skapats under hösten och visar upp hela utbildningens bredd med måleri, keramik, silversmide, screentryck och teckning.

Väloljat konst-maskineri

Under veckorna fram till vernissagen hjälptes alla deltagare åt med förberedelser. Olika grupper ansvarade för olika områden, som t.ex. urval, packning, press och hängning.

- Vi hängde utställningen igår. Vi kunde enkelt packa upp verken som föregående grupper gjort i ordning. Vi kollade om det fanns några särskilda instruktioner och sedan var det bara att börja, berättar Agnes som går fördjupningsåret.

Att hänga en utställning på ett attraktivt och effektivt sätt är inte det lättaste. Särskilt inte på en begränsad yta som i det här fallet. Och inte heller när det rör sig om närmare hundra verk som ska representeras rättvist.

- Var och en som går på grundutbildningen fick välja ut fyra verk. Vi på fördjupningsåret fick välja ut ett var. När vi startade var alla väggar tomma, så vi fick lov att hänga upp ett verk och sedan arbeta oss vidare undan för undan. Varje nytt verk vi placerade ut påverkade de andra och rummet, fortsätter Agnes.

Stolta lärare

Verken i sig, utställningen som helhet och deltagarnas samarbetsförmåga fick mycket beröm under dagen. Inte minst av Konst- och formgivningslinjens lärare.

- Jag är mycket imponerad både av arbetet bakom verken och hur deltagarna har valt att presentera utställningen. Utställningen känns väldigt gedigen, och då får man tänka på att de flesta bara studerat här i en termin, säger Anna S. Pettersson som är linjeledare.

- Deltagarna har också arbetat föredömligt välorganiserat och självständigt, i grupper med tydliga ansvarsområden. Alla har bidragit med mycket energi och bra idéer avslutar Anna.

Uppmuntrade att satsa på konsten

Invigningstalade gjorde konsthantverkaren Patrick B Radley. Han berättade om sin egen konstnärliga bana och uppmuntrade Kävestas deltagare att hålla fast vid sin förmåga och vilja att arbeta med olika konstnärliga uttryck -trots att det kan ifrågasättas från många håll.

Se gärna slutet på Patricks tal här:

Bildgalleri för utställningen ”Vad blev det?”

 

Musiklinjen höll två välbesökta Adventskonserter

4 december, 2017
Adventskonsert på Kävesta 2017-12-03 - 4

Adventsfirandet med fika och konsert på Kävesta folkhögskola är en återkommande och välbesökt tradition. Söndagen 3 december hölls årets upplaga. Aulan var nästan fullsatt när Musiklinjens deltagare gav en halvtimmeslång konsert.

På programmet stod bland annat traditionella adventsånger från kör och solister, vokal och instrumental kammarmusik samt Öhrwalls ”Gaudete” för instrument, kör och solister.

En längre version av konserten gavs senare under kvällen i Almby kyrka. I vanlig ordning var det fullsatt till sista plats. Många kom långt i förväg för att försäkra sig om en plats.

Vi tackar alla som kom och firade Advent med oss, och hoppas vi ses även nästa år!

Film från Adventskonsert på Kävestas 2017

Bilder från Adventskonsert på Kävesta 2017

Bilder från Adventskonsert i Almby kyrka 2017

Kävesta musiklinje