Dans är kreativt, fysiskt och terapeutiskt | Intervju med My från Danslinjen 2012 – 2013

24 januari, 2020
Intervju My - Utvald bild

Strax innan jul fick vi besök av My Prim, som gick på Kävesta Danslinje 2012 – 2013. Under dagen höll My en workshop för danslinjens deltagare. Efter workshopen fick vi också en pratstund med My där hon berättade mer om sin dans-resa efter Kävesta.

Vad har dansen betytt för dig och varför ansökte du till Kävesta?

- Dansen är allt jag vill ha i ett paket: något kreativt, fysiskt och terapeutiskt. Det var när jag skulle söka till gymnasiet som jag insåg att jag måste få ha dans på schemat för att kunna studera, och sökte till dansestetiska programmet.

- Kävesta var ett perfekt mellansteg för mig efter gymnasiet. Jag visste redan då att jag ville arbeta med dans men inte i vilken form, och inte heller om glädjen, passionen eller kroppen skulle hålla för att bli just dansare. Men på Kävesta fick jag vara fysisk hela dagarna och insåg att jag blev mer motiverad av det. Jag ville bara ha mer och mer.

Vad har du gjort sen du slutade på Kävesta 2013?

- Jag var sugen på att resa, komma bort från Sverige och se något annat. Så när jag blev antagen till Iwanson International i München var det i stunden allt jag kunnat önska mig. Det var en jackpott att få studera dans på professionell nivå och dessutom utomlands.

- Utbildningen på Iwanson var tre år. Sista veckorna blev jag inbjuden till audition på Operan i München och fick jobbet. Under 2017 arbetade jag med tre olika produktioner på Operan och fick även möjligheten att gästspela i både Schweiz och Tokyo. Sedan undervisade jag och tog klasser i improvisation. Efter ett tag kände jag mig klar med München, så när min pojkvän kom in på en utbildning i Sverige bestämde vi oss för att flytta till Karlskrona.

- Förra hösten var jag i Paris två månader och var med och skapade en form av poetisk dansteater som jag än idag är ute och turnerar med. Det var ren tur att jag fick det jobbet. Regissören hade sett mig i en föreställning på Operan och tyckte att jag utseendemässigt liknade hennes kompis, som också är en utav skådespelerskorna med i produktionen. Turnén kommer att fortsätta ända in på våren 2021 så just nu är jag borta och hemma i perioder.

- När jag är hemma arbetar jag med Dans i Blekinge där vi har som målsättning att stärka den professionella dans- och scenkonsten i Blekinge. Där undervisar jag bland annat en kvällskurs i modern dans för vuxna. Jag har även kommit till en punkt där jag vill producera eget, vilket Dans i Blekinge kan vara med och ge ett enormt stöd.

Vad har du haft med dig från utbildningen på Kävesta Danslinje?

- När vi hade improvisation på Iwanson märkte jag att mina klasskompisar i början av utbildningen kände sig ganska obekväma och stressade. De flesta hade dansat mycket balett och var vana att presentera bestämde former och göra tekniskt rätt. Men jag kände mig hemma i att göra något som inte var så inrutat, något som var mer filosofiskt, och det fick jag definitivt med mig från Kävesta.

- På Kävesta lärde jag mig även hur man arbetar med en trött kropp och hur man kan ta hjälp av momentum för att röra sig på ett mindre arbetsamt sätt. Iwanson är som sagt en väldigt fysiskt krävande utbildning, så det var en teknik som hjälpte mig mycket under studietiden. Jag blev så klart svintrött ändå men kände att jag hade lärt mig ett sätt att arbeta på bra även med tröttheten.

Personligen, hur minns du Kävesta?

- Kävesta har ett otroligt bra rykte som jag verkligen tycker är befogat. De som studerar och arbetar här skapar en öppen och varm stämning som ger en tillåtelse att vara precis som man är. Det kanske låter cheesy men jag upplever att detta är unikt. Jag har varit på arbetsplatser och skolor där jag självklart också trivts väldigt bra men inte som här på Kävesta, här känner man sig trygg och välkomnad jämt.

- Det var helt fantastiskt att få komma tillbaka hit. Jag har längtat efter det och skrutit för mina kollegor. Jag hoppade av bussen med ett stort smil och log hela vägen till skolan.

Har du några tips till den som står i valet och kvalet om de ska satsa på en dansutbildning eller kanske välja ett mer ”säkert kort” efter gymnasiet?

- Jag tror många är rädda för att misslyckas. Men även om du satsar på dansen och det inte går hela vägen så har du i alla fall försökt. Det går ju att utbilda sig, jobba som dansare, och sen utbilda sig till något annat senare.

- Om du går på gymnasiet och funderar på om du ska dansa så tycker jag verkligen att du ska göra det. Du kommer att må otroligt bra av det både i stunden och flera år framåt.

- Du behöver heller inte flytta jättelångt bort och gå på en ”superhård” skola direkt. Testa några kvällskurser och se om du får mersmak. Eller sök en folkhögskola och ta det därifrån!

Bilder från Mys workshop


Julavslutning 2019

20 december, 2019
julavslutning-2019-19-20-utvald

Idag avslutade vi höstterminen med gemensam samling i aulan och en riktigt härlig jullunch. Vi passade även på att fira av alla deltagare på Allmän kurs som faktiskt tog studenten idag. Vi önskar lycka till på era fortsatta äventyr!

Omar var en av dem som avslutade sina studier på Allmän kurs idag. Rektor Lisa bjöd upp honom på scenen för att berätta lite om hur det var att agera ordförande för deltagarrådet.

- Det var nervöst, men jag är glad att jag vågade ta chansen. Jag har lärt mig att se en hel grupp individuellt och få allas röster att bli hörda.

Dans, musik och Mumin

Danslinjen inledde avslutningen med att riva av ett fantastiskt dansnummer till ”All I Want For Christmas Is You”. Sedan följde musiklinjen med både solonummer och körstycken.

I vad som börjat bli en återkommande tradition läste också Anna-Sofia Gahnfelt ur Tove Janssons ”Granen”, om Muminfamiljens chockartade introduktion till julen.

14 deltagare tog studenten

Efter den gemensamma avslutningen dröjde Allmän kurs kvar ett tag i aulan för att fira av de 14 deltagare som tog studenten idag. Bland annat fick de svara på några kluriga allmänbildningsfrågor, innan alla gick ner och åt en överdådig jullunch.

Bilder från julavslutningen 2019

Julkonsert i S:t Nicolai kyrka 2019-12-17

18 december, 2019
julkonsert-2019-12-17-utvald

Musiklinjen gjorde terminen och årets sista konsert i går, i S:t Nicolai kyrka i Örebro.

Stort tack till alla er som kom och lyssnade, och fyllde kyrka mer än till bredden!

Bilder från Julkonsert i S:t Nicolai kyrka 2019-12-17


Visning av ”Sånt som händer” 2019-12-16

16 december, 2019
visning-sant-som-hander-2019-12-16-utvald

Konst- och formgivningslinjen hade vernissage för utställningen ”Sånt som händer” lördagen 7 december. Idag visade de utställningen för deltagarna på skolans övriga utbildningar.

Utställningen visar verk som konst- och formgivningslinjens deltagare arbetat med under terminen. Under visningen guidade Cecilia och Jonas besökarna och berättade mer om tankarna och processen bakom ett par utvalda verk. Stort tack!

Intervju med SVT

På vernissagen 7 december fick utställningen även besök av en reporter från SVT. Mia och André svarade klokt på frågor om vad som rör sig i huvudet på en konstnär. Se klippet från SVT här.


Vernissage ”Till en början” – 2019-11-16

17 november, 2019
till-en-borjan-2019-11-16-utvald

Konst- och formgivningslinjens fördjupningsår bjöd in till vernissage för utställningen ”Till en början”, i Konstfrämjandet Bergslagens lokaler i Örebro.

En process som tar tid

Fördjupningsårets tio deltagare visade verk i blandade tekniker som de arbetat med under terminen. Så här presenterade Elin Karlsson utställningen:

- Det ni ser här är slutresultatet av en process som har tagit tid. Var och en av oss har under hösten skapat ett eller flera verk som kretsar kring temat tid. Det kan vara lätt att glömma hur starten och processen kan ha sett ut när man har slutresultatet framför sig. Men vi har alla en berättelse bakom våra verk, som är lika intressant som det ni ser framför er.

Tid är viktigt

Amanda Karlsson läste också en text och reflekterade över sitt förhållande till begreppet tid.

- Jag vet att tid försvinner och alltid finns kvar. Jag vet att jag ofta är rädd för tid. Jag vet att det är viktigt att dela tid. Jag vet att jag mår bra av ensamtid. Jag vet att tid är värdefullt. Jag vet att min tid är värdefull. Jag undrar var tid tar vägen? Jag undrar hur andra upplever tid? Jag undrar hur vi skulle må utan tid? Jag undrar hur jag skulle rita tid? Jag undrar vad som händer om jag ignorerar tid? Tid är viktigt för att vi gjort det viktigt. Tid är viktigt för att vi ska förstå världen och varandra. Tid är viktigt för att det påverkar alla.

Folkhögskolestudier handlar om att ge sig själv tid

Rektor Lisa Rosander var på plats på vernissagen och uttryckte sin glädje över att fördjupningsårets deltagare verkligen tagit vara på tiden:

- Jag blir så otroligt glad över hur ni pratar om tid. För jag tycker verkligen att det är viktigt att trycka på att folkhögskolestudier handlar om att få ge sig själv tid. Det är lätt att vi har bråttom i allt vi gör. Saker ska bli klara fort och resultatet ska vara gjort – men det är ju resan som är viktig. Så jag blir alldeles rörd över hur ni presenterar era verk och er resa. Ni har verkligen fattat grejen med tid!

Bilder från vernissage


Lärarkonsert 2019-11-13

14 november, 2019
lararkonsert-2019-11-13-utvald

Musiklinjens lärare genomförde sin tjugonde gemensamma konsert, i en i vanlig ordning fullsatt aula.

Mats Johansson berättade kort om hur traditionen med lärarkonserterna startade:

- Första lärarkonserten gick av stapeln 2000, och då var det ett sätt för oss att visa upp oss för våra elever. Sedan växte det till att vi även bjöd in allmänheten. Vi är mycket glada över att ni är så många här idag!


Stor glädje när nya musikhuset invigdes

21 oktober, 2019
Invigning av Musikhuset

Efter många års planering och byggnation invigdes Kävesta folkhögskolas nya musikhus i helgen. Det blev en perfekt tillställning där vi fick fira det nya huset med personal, deltagare och vänner från både förr och nu. Den senaste tidens ruskväder gjorde till och med uppehåll, för att istället visa Kävesta i vacker höstskrud.

Redan en halvtimme innan utsatt tid började folk samlas utanför entrén till den nya byggnaden. Strax efter klockan två klippte Irén Lejegren, ordförande för nämnden för Regional tillväxt och tillika folkhögskolestyrelse, bandet (som för dagen gick i Pride-flaggans färger) och förklarade lokalerna invigda.

-Ni ser, det är ett särskilt flott band som jag kommer att klippa idag. Det representerar skolan och utbildningarnas innehåll, det vill säga mångfald, inledde Irén innan hon klippte bandet och den väntande publiken fick äntra det nya huset.

Irén Lejegren klippte band och höll tal

Irén Lejegren klippte band och höll tal

Tal, musik och fika i överflöd

I den nya stora ensemblesalen höll både rektor Lisa Rosander och Irén Lejegren tal. Irén framhöll hur viktigt det är för både individen och samhället att Region Örebro län äger och driver två folkhögskolor. Hon poängterade också att dynamiken mellan profilkurserna (dans, konst och musik i Kävesta folkhögskolas fall) och Allmän kurs är en central del av folkhögskolan.

Kävestas partyband var ett av många musikinslag

Kävestas partyband var ett av många musikinslag

Utöver bandklippning, tal och presenter fanns det gott om tid för den många besökarna att titta på de olika lokalerna och lyssna till musik från skolans deltagare. I nästan varje vrå ljöd någon form av musik under dagen, med några större konserter i den nya ensemblesalen. Dessutom fanns det snittar, cider, kaffe och fika nog att hålla igång hela eftermiddagen.

- Invigningen blev precis sådär som vi önskade, med massor av folk som kom hit och firade med oss. Jag vill passa på att tacka alla som kom, sade Lisa.

Musikhuset är ett lyft för hela skolan

Genom det nya musikhuset får både Musiklinjen och Allmän kurs tillgång till nya lokaler på Kävesta. Rektor Lisa Rosander lyfte fram hur denna satsning verkligen stärker hela verksamheten.

- Musikhuset betyder så otroligt mycket för hela Kävesta, det blir ett lyft för oss alla. Både när det gäller lokaler som passar för att musicera, men också för alla andra på skolan, berättade Lisa.

Musiklinjen har länge haft behov av lokaler som är särskilt anpassade för just musikundervisning. I det nya huset har därför stor möda lagts på att skapa god akustik och minimera överhörning mellan övningsrummen.

I samband med att Musiklinjen nu har flyttat ut från översta våningen i Stora skolhuset, samt musikpaviljongen, har skolan fått mer utrymme för klass- och grupprum till Allmän kurs, samt välbehövliga kontor och en tyst matsal.

Film – rektor Lisa Rosander berättar om invigningen

Dags att ansöka till Allmän kurs – start januari 2020

16 oktober, 2019
Lediga platser på Allmän linje ht 2016

Uppdaterad 2019-11-18: Vi har fortfarande ett fåtal platser lediga till vårens start på Allmän kurs. Ansök så snart som möjligt för start 9 januari 2020.

Allmän kurs – ett sätt att bli klar med gymnasiet

Allmän kurs är en möjlighet, liksom Komvux, att bli färdig med gymnasiet och få behörigheter för att studera på yrkeshögskola och högskola/universitet.

På Kävesta folkhögskola kan du även läsa in senare delen av grundskolan.

Studierna på Allmän kurs tar 1 – 3 år, beroende på hur mycket du har studerat tidigare.


Lugn studiemiljö och gott om stöd

Många som tidigare inte trivts i skolan tycker att studierna på Allmän kurs fungerar bättre.

Kanske vill du ha en lugnare studiemiljö med annat tempo än gymnasiet och komvux?

Kanske föredrar du en pedagogik där vi fokuserar på diskussioner, samtal och gemensamma arbeten snarare än prov och examinationer?

På Kävesta folkhögskola finns goda möjligheter att få stöd i undervisningen. Vi har en hög lärartäthet och ett aktivt stödteam som hjälper deltagare och lärare att få studierna att fungera så bra som möjligt.

Här kan du läsa mer om stödteamet och stödmöjligheter på Kävesta.


Vad säger våra deltagare?

Två av våra tidigare deltagare berättar vad studierna på Allmän kurs betydde för dem:

Porträttbild av Elin, som sitter framför en sten vid dammen på Kävesta folkhögskola. Elin har skinnjacka och långt hår.

Elin berättar om Allmän kurs

- Jag har blivit mer bekväm och säker i mig själv, mer social och pratglad. Jag känner mig mer motiverad och har lärt mig att jag kan om jag bara vill.

Elin Persson, som hoppade av skolan i sjuan, men blev förälskad i Kävesta efter en vecka

Andreas berättar om studier på Kävesta.

Andreas berättar om studier på Kävesta.

- Här sprang min ambition, min potential och mina förutsättningar tillslut ifatt varandra. Jag fick växa och insåg att jag inte var dum i huvudet. Jag fick känna att jag var någon och att jag dög.

Andreas Svensson, som nu studerar juridik på Stockholms universitet


Antagningen

Uppdaterat 2019-11-18: Uppdaterad 2019-11-18: Vi har fortfarande ett fåtal platser lediga till vårens start på Allmän kurs. Ansök så snart som möjligt för start 9 januari 2020.

När du har skickat in din ansökan blir du inbjuden till en träff med lärare på Allmän kurs. Ni går gemensamt igenom vad du har studerat tidigare, och vad du vill uppnå hos oss.

Lediga platser på Allmän kurs

6 september, 2019
Andreas berättar om studier på Kävesta.

Just nu har vi ett fåtal lediga platser på Allmän kurs, för omgående start höstterminen 2019. Ansök gärna så snart som möjligt, så kontaktar vi dig om det fortfarande finns platser.

Allmän kurs är en möjlighet, liksom Komvux, att bli färdig med gymnasiet och få behörigheter för att studera på yrkeshögskola och högskola/universitet.

Studierna på Kävesta passar ofta den som inte trivts i skolan tidigare. Kanske vill du ha en lugnare studiemiljö med annat tempo än gymnasiet och komvux? Kanske föredrar du en pedagogik där vi fokuserar på diskussioner, samtal och gemensamma arbeten snarare än prov och examinationer?

På Kävesta folkhögskola finns goda möjligheter att få stöd i undervisningen. Vi har en hög lärartäthet och ett aktivt stödteam som hjälper deltagare och lärare att få studierna att fungera så bra som möjligt. Här kan du läsa mer om stödteamet och stödmöjligheter på Kävesta.

Så här säger några tidigare deltagare om vad studierna på Allmän kurs betydde för dem:

Andreas berättar om studier på Kävesta.

Andreas berättar om studier på Kävesta.

- Här sprang min ambition, min potential och mina förutsättningar tillslut ifatt varandra. Jag fick växa och insåg att jag inte var dum i huvudet. Jag fick känna att jag var någon och att jag dög.

Andreas Svensson, som nu studerar juridik på Stockholms universitet

Porträttbild av Elin, som sitter framför en sten vid dammen på Kävesta folkhögskola. Elin har skinnjacka och långt hår.

Elin berättar om Allmän kurs

- Jag har blivit mer bekväm och säker i mig själv, mer social och pratglad. Jag känner mig mer motiverad och har lärt mig att jag kan om jag bara vill.

Elin Persson, som hoppade av skolan i sjuan, men blev förälskad i Kävesta efter en vecka