Skolstart 22 augusti

21 juni, 2017
skolomradet-dammen

Höstterminen 2017 startar tisdagen den 22 augusti. Varje linje börjar dagen 8.30 med gemensam samling för både nya och gamla deltagare.

Första skoldagen är till för upprop, att umgås och lära känna varandra samt få mer information om den kommande terminen. Under första dagen serverar vi förmiddagsfika, lunch och eftermiddagsfika precis som en vanlig skoldag.

Platser för samling 8.30

  • Allmän linje samlas 8.30 i Aulan, Stora skolhuset
  • Danslinjen samlas 8.30 i Danshuset
  • Konst- och formgivningslinjen samlas 8.30 i Konsthuset
  • Musiklinjen samlas 8.30 i Matsalen

Busstider till Kävesta

Till Kävesta tar du dig med buss 727 från Örebro, eller 740 från Kumla. Se länstrafikens hemsida för tidtabeller: www.lanstrafiken.se/orebro.

Om du vill lämna återbud eller har frågor

Om du inte ska studera hos oss i höst, kontakta snarast din linjeledare för att lämna återbud. Kontakta även din linjeledare om du har frågor om din utbildning:

Allmän linje

Håkan Olsson: 070-304 82 82 eller hakan.olsson@kavesta.fhsk.se.

Danslinjen

Anna Gerdin: 073-682 49 62 eller anna.gerdin@kavesta.fhsk.se.

Konst- och formgivningslinjen

Anna S Pettersson: 019-602 49 76 eller anna.pettersson@kavesta.fhsk.se.

Musiklinjen

Stig Erik Nerman: 073-980 86 60 eller stigerik.nerman@kavesta.fhsk.se.

Ska du bo på internatet?

Läs mer om inflyttning på internatet 21 augusti.

Inflyttning på internatet 21 augusti

Inflyttning på internatet 21 augusti 2017

Du som skall bo på Kävesta folkhögskolas internat är välkommen att flytta in måndagen 21 augusti.

Du kan flytta in mellan 8.00 och 14.00 måndagen 21 augusti. Nyckeln hämtar du i Matsalen.

Gemensam middag för internatboende

  • Nya internatelever samlas i matsalen för information 14.30
  • Gemensam måltid för nya och gamla internatelever i matsalen 15.30

Vad behöver jag ta med mig själv?

Här finns mer information om rumsinredning och husgeråd på internatet.

Hyreskontrakt

Du kommer att få ditt hyreskontrakt på posten cirka en vecka före inflyttning.

Frågor om internatet?

Kontakta husmor Melissa Persson-Fernsten om du har några frågor: 019-602 49 66 eller melissa.persson-fernsten@regionorebrolan.se.

Kävesta får nya e-postadresser från och med 30 juni 2017

13 juni, 2017
Nya e-postadresser

Från och med 30 juni 2017 kommer all personal på Kävesta folkhögskola att ha nya e-postadresser. I samband med detta stängs även systemet First Class.

Nya e-postadresser

Ny e-postbrevlåda för generella frågor om skolan och våra utbildningar är info@kavesta.fhsk.se.

Nya e-postadresser till samtlig personal finns under kontaktuppgifter till personal på Kävesta folkhögskola.

Samtliga kontaktuppgifter på hemsidan ska vara uppdaterade senast den 16 juni. Om du ser något som är fel, kontakta gärna petter.hellmin@kavesta.fhsk.se.

Har du tidigare använt First Class?

Om du tidigare studerat eller arbetat på Kävesta har du haft tillgång till First Class. I samband med att skolan får nya e-postadresser kommer även systemet First Class att stängas.

First Class stängs den 30 juni 2017.

Om du behöver få tag på filer eller e-post från din tid på Kävesta och inte kommer åt First Class, kontakta johan.edin@kavesta.fhsk.se.

Partybandets spelning på Kävesta 1 juni 2017

9 juni, 2017
Partybandets spelning 1 juni 2017 - 14

Näst sista dagen på terminen var fylld av härliga aktiviteter. Förutom Kävestas traditionsenliga volleybollturnering bjöd även Partybandet på en spelning utomhus.

Partybandet utgörs av hela Musiklinjens Jazz-, pop- och rockinriktning. Normalt sett är deltagarna uppdelade i tre ensembler, men när Partybandet spelar samsas alla på scen för att turas om att fronta, kompa och köra. Med full blåssektion, kör och extra percussion blir det bra drag. Så även denna gång.

Stort tack till Partybandet för en härlig förmiddag på Kävesta!

Video från Partybandets spelning 1 juni 2017

Ett kort montage från Partybandets spelning finns på Facebook:

Bilder från Partybandets spelning 1 juni 2017

Musiklinjen avslutade läsårets konsertprogram i S:t Nicolai kyrka

8 juni, 2017
Kör och kammarmusik i Nicolai kyrka 31 maj 2017 - 9

Musiklinjen avslutade läsårets konsertprogram med en kör- och kammarmusikkonsert i S:t Nicolai kyrka i Örebro den 31 maj. Huvudnummer för konserten var G Rossinis Petite Messe Solennelle för kör, soli, piano och orgel.

Efter en kort turné med spelningar i Halland och turistbesök till Danmark kom Musiklinjen tillbaka för en sista konsert i Örebro. Tack vare den pampiga musiken och att det endast var ett par dagar kvar till skolavslutningen blev det en extra mäktig och känslomässig konsert. Tack till alla deltagare och personal!

Vi på Kävesta vill även tacka alla som kommit till våra konserter under läsåret, samt önska välkommen åter i höst!

Bilder från Kör- och kammarmusikkonsert i S:t Nicolai kyrka 31 maj 2017

Danslinjen avslutade läsåret med föreställningen OPAQUE

29 maj, 2017
Opaque - Danslinjens slutproduktion 2017 - 21

Danslinjen höll sin årliga slutproduktion förra veckan. Årets föreställning hette ”Opaque” och bestod av 12 koreografier, skapade av både deltagare och lärare.

Opaque gavs vid tre tillfällen och markerar slutet för ett års intensiva dansstudier på Kävesta folkhögskola.

Vi vill tacka alla deltagare för ett fantastiskt år och önskar lycka till i fortsättningen!

Bilder från Opaque

Teaterföreställning med unika manus

23 maj, 2017
Teater-inriktningen bugar efter föreställningen.

På Allmän linje finns det en inriktning som har teater-klasser varannan vecka. Teaterinriktningen gav idag en föreställning som var kulmen på vårterminens arbete.

De stycken som spelades upp var dialoger som skrivits här på skolan, av andra deltagare på allmän linje. Björn, som undervisar på teater-inriktningen, berättade att det var både glädjande och lite arbetsamt att välja ut vilka dialoger som skulle sättas upp. Många av de dialoger som skrevs var helt enkelt så bra och intressanta!

Bilder från teaterföreställning 23 maj 2017

Jazzgitarristen Staffan William-Olsson mötte Kävestas deltagare

12 maj, 2017
Staffan på scen tillsammans med deltagare.

I onsdags fick vi celebert besök här på Kävesta. Den svenska jazzgitarristen Staffan William-Olsson besökte musiklinjen och höll en konsert tillsammans med deltagarna på kvällen.

Staffan spelade tillsammans med jazz-, pop- och rockinriktningens tre ensembler och dagen ägnades åt repetitioner inför kvällens konsert, där musiklinjens klassiska inriktning agerade förband.

Konserten markerade slutet på Hallsbergs Jazz och Bluesklubbs vårprogram. I snart 10 år har Kävesta och jazzklubben samarbetat kring denna avslutningskonsert – där Kävestas deltagare får föreslå en professionell jazzmusiker som de vill hålla konsert tillsammans med.

Stort tack till publiken som fyllde aulan till sista stolen!

Bilder från jazzkväll med Staffan William-Olsson 10 maj 2017

Henrik Jonsson och Johan Wiman höll workshop på Konst- och formgivningslinjen

8 maj, 2017
Collage med bilder från konstlinjens olika verkstäder.

För en tid sedan fick vi fint besök av en gammal Kävestadeltagare, Johan Wiman, som tillsammans med Henrik Jonsson höll en kreativ workshop på Konst- och formgivningslinjen.

Johan och Henrik gick i samma klass på Konsthögskolan vid Umeå universitet, och märkte att de lånade mycket från varandra när de arbetade i samma ateljé.

- Vi märkte att vi smittade av oss på varandra. När vi blev medvetna om att vi hade det som en arbetsmetod så väcktes tanken på att göra en workshop av det, berättar Johan.

Stjäla och låna från varandra

Under workshopen på Kävesta, som pågick i tre dagar, fick deltagarna i uppdrag att byta verk med varandra och jobba vidare med idéerna i t.ex. andra material eller tekniker. Workshopen avslutades med en redovisning där alla deltagare visade upp de verk de fått inspireras av samt det nya verk som uppkommit i processen.

- Det är betydligt trevligare än tanken på att man ska stå ensam i en ateljé och bara arbeta med det man har inom sig, menar Johan.

Här berättar Johan mer om workshopen:

En betydelsefull tid som satte djupa spår

Johan Wiman studerade på Kävesta 2010-2011 och har tidigare figurerat i intervjuer och på affischer för skolans utbildningar. Nu när han var på återbesök passade vi på att fråga hur han upplever sin tid på Kävesta, så här i backspegeln.

- Tiden här var oerhört betydelsefull och har satt djupa spår, i positiv bemärkelse. Min stora entusiasm för konst började ju här, att jag upptäckte på ett väldigt tydligt sätt vad jag ville hålla på med, berättar Johan.

Här berättar Johan om sin upplevelse av att studera på Konst- och formgivningslinjen:

Personalen firade rektor Lisa Rosander med tårta

5 maj, 2017
Gruppbild på personalen, snett ovanifrån. Längst fram i mitten stårt Lisa med en stor grön marsipantårta i händerna. Foto: Weine Ahlstrand

”För att hon har förmågan att se och höra alla och få alla att känna sig viktiga. Hon inte bara stöttar oss personal, utan lyfter oss att vilja mer.”

Så löd motiveringen till varför Kävesta folkhögskolas rektor Lisa Rosander skulle få Tebladstårtan. Tebladstårtan delas ut av Region Örebro läns tidning Tebladet. Utmärkelsen går till en person som arbetar inom Region Örebro län och som nominerats av sina kollegor.

- Hon satsar på dig som människa. För mår du bra så kommer det gå bra på jobbet, säger Jenny Kraftlig som varit med och nominerat Lisa till tårtan.

Fejkade svart bälte

Tebladstårtan delades ut till Lisa under stort hemlighetsmakeri. De tre lärare som motiverat henne för tårtan – Björn, Jenny och Tomas – iscensatte en skenmanöver där Lisa trodde att Björn skulle bli firad för att ha fått svart bälte i Aikido.

Men istället blev det alltså Lisa som fick en överraskning – tårta och en massa kramar!

- Det här är det finaste man kan få eftersom mitt viktigaste uppdrag är att alla ska känna sig hörda och viktiga. Att ni ger mig det här, det är jättestort, säger Lisa själv.

Film från när Lisa Rosander får Tebladstårtan 7 april 2017

Här kan du se en film från överraskningen, med intervjuer med Björn, Jenny och Tomas samt Lisa själv.