En försmak av sommaren på Kävestadagen

24 april, 2018
Bokloppis framför matsalen.

I helgen höll Kävesta folkhögskola öppet hus – Kävestadagen. Vädret visade sig från sin bästa sida och bjöd nästa på sommarvärme, till glädje för alla besökare som vandrade runt och njöt av stämningen och alla aktiviteter.

Varierat program

Skolans deltagare bjöd på ett mycket varierat program. Profilkurserna bjöd på dans både ute och inne, två hus fulla med konst och en mängd musikcaféer. Allmän kurs hade fullspäckat schema med öppna lektioner, redovisningar och konstutställningar.

Vi visade även upp skolans gamla skolhus från 1876, höll fiskdamm, ansiktsmålning, tipspromenad. Matsalen var öppen och serverade pastasallad.

Många kära återseenden

Alla gamla deltagare, släktingar, vänner, familj, barn, hundar och övriga nyfikna som kom på besök verkade trivas.

Runtom hela skolan kunde man träffa på gamla bekanta och prata om vad som hänt sedan sist. Somliga gjorde återbesök efter att ha varit borta från skolan ett år, andra flera decennier.

Bildgalleri från Kävestadagen 2018

 

Kronprinsessan Victoria besökte Kävesta

23 april, 2018
Kronprinsessan besökte Kävesta - 5

Kävesta fick fint besök dagen före Kävestadagen, då Kronprinsessan Victorias landskapsvandring stannade till vid skolan 20 april 2018.

Möttes av vårsånger på Kävesta

Efter en vandring genom Sörön och Kvismarens naturreservat, samt snokspaning på Öby kulle, åkte Kronprinsessan Victoria till Kävesta folkhögskola för lunch och en stunds vila.

På Kävesta möttes Kronprinsessan av Musiklinjens kör som sjöng vårsånger.

Laxlunch

Efter en lunch på bland annat helstekt lax med romsås, biffar på gröna ärtor och kikärtor samt dillslungad potatis med sockerärtor väntade nästa del – en cykeltur till närbelägna Kvarntorpshögen.

Efter justring av hjälmar och en fanfar cyklade så en skara på runt 70 cyklister, inklusive en enhjuling, iväg med Kronprinsessan och Örebro cykelförening i täten.

Rektor berättar mer

I videoklippet nedan berättar rektor Lisa Rosander lite mer om besöket:

Bildgalleri

 

Agenda 2030 – Temadag 2018-04-12

16 april, 2018
Temadag Agenda 2030

Vad är Agenda 2030? Förra veckan fick vi svar på denna fråga när skolan hade en halv temadag om FN:s globala hållbarhetsmål.

Dagen började med en gemensam föreläsning i aulan. Wilhelm Björn och Tom Landberg, lärare på Allmän kurs, berättade mer om de 16 målen.

Efter fikat gick deltagarna på en minnespromenad, för att repetera målen. Klassvis hade vi också grupparbeten och diskuterade hur hållbarhet och utveckling förhåller sig till varandra.

Wilhelm Björn berättar mer

Wilhelm Björn är lärare på Allmän kurs och sitter även med i folkhögskolornas nationella arbetsgrupp för Agenda 2030: Folkhögskolan i världen. Här berättar han mer om temadagen:

Svante Weyler om antisemitism idag

22 mars, 2018
svante-weyler-2018-03-22-1

Svante Weyler från Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA) besökte Kävesta och föreläste på Aktuellt idag. Svante talade om kommitténs roll och om hur antisemitiska tankefigurer från förr finns även i dagens samhälle. Samt om hur samma tankesätt som motiverar judehat kan motivera hat mot andra grupper i samhället, vilket är viktigt att tänka på idag.

Sverige kunde lika gärna varit månen

Svante beskrev hur lätt det var under hans uppväxt att inte se hur minoriteter behandlades illa, eftersom majoriteten var så lika varandra. Ett sorts motto kunde vara ”alla får finnas, så länge man inte sticker ut”.

- När jag växte upp kunde Sverige lika gärna varit månen. Nu håller Sverige på att bli som ett vanligt land på jorden, där innevånarna kommer från hela världen. Ni som växer upp här nu har en stor förmån i att träffa människor med många olika bakgrunder, menade Svante.

Ökande antisemitism i Europa

Genom att koppla historien till nuet visade Svante hur liknande tankefigurer som motiverade förintelsen av judar i Europa på 30-talet kan hittas överallt även idag.

-Det spelar ingen roll om det är föreställningen att smålänningar är snåla eller att judar är giriga. Om du inte frågar dig varför du tänker så, kan dessa fördomar leda till hemska saker.

I undersökningar som mäter antisemitism i ett samhälle brukar man till exempel fråga om man anser att det finns en judisk konspiration. I Sverige svarar cirka fem procent av medborgarna på ett sätt som avslöjar ett antisemitisk tankesätt.

- Dessa tankar har funnits i två tusen år. Från de tidiga kristna prästerna som menade att judarna dödade Jesus, vilket är märkligt då det var romarna som utfärdade dödsdomen och Jesus själv var jude, till Hitler som drevs av judehat. Oroande är att denna siffra nu ökar i många länder, till exempel Ungern där ungefär femtio procent av innevånarna svarade på ett sådant sätt, berättade Svante.

Svante Weyler på scenen i aulan. Han håller upp ett finger i luften.

Svante Weyler på Kävesta 2018-03-22

Varför står jag här och viftar?

Många har frågat Svante, som inte själv är jude, varför han engagerat sig i Svenska kommittén mot antisemitism.

- Varför är jag så uppspelt? Varför står jag här och viftar med armarna? Det är Imre Kertész, som jag varit förläggare åt. Han överlevde förintelsen och trots att han gick bort härom året petar han mig ofta i sidan och säger ”förintelsen är inte judarnas grej, det är också din grej”. Jag vill göra folk uppmärksamma på vad som händer när man har en bestämd negativ uppfattning om en annan människa.

Kävesta firade att den svenska folkhögskolan fyller 150 år

20 mars, 2018
Folkhögskolan 15 år 2018-03-15

I förra veckan firade vi att den svenska folkhögskolan som studieform fyller 150 år 2018. Det blev bakelser och tal av rektor Lisa Rosander i matsalen.

De första folkhögskolorna i Sverige startade alltså 1868, och Kävesta var inte långt efter. Kävesta drog igång 1873, och har alltså varit aktiv i 145 år!

Folkhögskolorna viktiga för demokratin

Varför är folkhögskolorna värda att fira? Så här säger Kävestas rektor Lisa Rosander:

Deltagare för en dag VT 2018 – Besök Allmän kurs 11 april

19 mars, 2018
Deltagare för en dag 11 april 2018

Deltagare för en dag är en möjlighet för den som vill lära känna Allmän kurs på Kävesta folkhögskola lite bättre.

Dagen är till för dig som redan är nyfiken på  hur det är att studera hos oss. Kanske vet du att du vill läsa in dina gymnasiebehörigheter och vill ta reda på om folkhögskola är något för dig?

Deltagare för en dag 11 april 2018

Under dagen följer du med en klass på Allmän linje och deltar i undervisningen precis som alla andra. Du fikar och äter lunch tillsammans med skolans studie- och yrkesvägledare. Perfekt om du vill ställa fler frågor!

Dagen avslutas med en samling. Då kan du ställa ytterligare frågor och även ansöka direkt om du så vill. Om du vill ansöka direkt, ta gärna med dig betyg eller samlat betygsdokument så vi kan göra en preliminär studieplan.

Datum och tider

Datum: 11 april 2018
Tid: 8.15 – 12.10

Vi bjuder på fika och lunch!

Begränsat antal platser – anmäl dig senast 6 april

Vi kan ta emot cirka tio besökare under dagen.

Anmäl dig senast 6 april till petter.hellmin@kavesta.fhsk.se. Skriv då gärna om du önskar någon särskild specialkost.

Inbjudan Deltagare för en dag 11 april 2018 (pdf)

Vad är Allmän kurs?

Allmän kurs är till för personer som vill läsa in grund- eller gymnasieskolan.

Undervisningen på Kävesta präglas av diskussioner, samtal och praktiska övningar istället för prov. Studierna tar mellan 1 – 4 år beroende på tidigare erfarenhet.

Sista ansökningsdag till Allmän kurs med start HT 2018 är 30 april.

 

Vernissage för ”Kävestas 12:a” på Skoindustrimuseet i Kumla

14 mars, 2018
Vernissage för "Kävestas 12:a" - 3

Deltagarna på Konst- och formgivningslinjens Fördjupningsår ställer just nu ut på Skoindustrimuseet i Kumla.

I helgen höll de vernissage för en välproducerad och varierad utställning med bland annat måleri, keramik, silversmide och screentryck i många olika format och material.

Utställningen pågår till den 3 april. För öppettider, se www.skoindustrimuseet.se

Självständigt fördjupningsår

Under Konst- och formgivningslinjens Fördjupningsår får deltagarna arbeta friare med sitt konstnärskap. De har tillgång till egna ateljéer och får större eget ansvar.

- Deltagarna har skött hela utställningen själva. Under första året fick de lära sig hur man kan förbereda och dela upp arbetet inför en utställning. Det har märkts att den metoden finns med nu när de arbetar självständigt, säger Anna S Pettersson, linjeledare.

Mingelbilder från vernissage 2018-03-10

Danslinjen avslutade turnén för AISTI 15 3.10 på Kävesta

19 februari, 2018
AISTI 15 3.10 - 6

Danslinjen gjorde en turné innan sportlovet och besökte Engelbrektsskolan, Karolinska gymnasiet och Södra latins gymnasium innan de avslutade här på Kävesta.

Föreställningen ”AISTI 15 3.10″  bestod av tre olika delar, koreograferade av deltagarna själva.

Bilderna togs under en av de fem föreställningar som Danslinjen höll på Kävesta 16 februari 2018.

Bildgalleri ”AISTI 15 3.10″ – 2018-02-16

Klassisk konsert på Alla hjärtans dag

16 februari, 2018
Klassisk konsert 2018-02-14 - 8

Vårens klassiska konsert på Kävesta hamnade i år passande nog på Alla hjärtans dag. Deltagare på Musiklinjens klassiska inriktning bjöd allmänheten på en blandad konsert med kammarmusik och solostycken.

Kvällen inleddes med en mindre ”kupp”, när deltagarna under ledning av Anna-Sofia Gahnfelt ställde sig utspridda i aulan och sjöng en sång tillägnad Kävestas rektor Lisa Rosander:

Bilder från Klassisk konsert 2018-02-14


Fossilt är fossilt – Aktuellt om hopp och allvar i klimatfrågan

8 februari, 2018
klimataktuellt-2018-02-08-1

Malin Isaksson och Therese Hjelseth besökte Kävesta för denna veckas aktuellt. De arbetar båda två med miljö- och klimatfrågor inom Region Örebro län. Under föreläsningen fick vi lära oss mer om de mål och strategier som finns internationellt, nationellt och regionalt, för att minska människans klimatpåverkan.

Parisavtalet ger hopp

Gränsen för vad vår jord tål, så att vi människor kan fortsätta leva här, beror på många olika saker. Klimatet är en del, men vi behöver även ta hänsyn till försurning, förändrad markanvändning och att många djurarter dör ut.

- Parisavtalet är viktigt. Om alla länder som skrivit på också följer det, så kommer vi kunna nå en temperaturökning på 1,5 grader, vilket är under tvågradersmålet. Det visar att det finns hopp om att saker är möjliga att göra, även om läget är allvarligt, berättade Malin Isaksson, utredningssekreterare på staben hållbar utveckling.

Positiva exempel från länet

Inom Örebro län kan man också se en positiv utveckling inom vissa områden. Bland annat berättade Therese Hjelseth, områdeschef på energi och klimat, att i Örebro län minskar växthusgasutsläppen  snabbare än riksgenomsnittet. Samtidigt räknas inte alla utsläpp med. Till exempel finns det ett mörkertal som handlar om vår privata konsumtion.

- Det är ju lätt att tänka att det är miljövänligt att handla via nätet. Men varorna måste fortfarande skickas. Om någon av er var och hämtade ut paket innan jul så såg ni hur många paket som skickas – och en stor del av dessa flögs långa sträckor, förklarade Therese.

Therese Hjelseth på Aktuellt 2018-02-08

Therese Hjelseth på Aktuellt 2018-02-08

Kävesta en föregångare inom Region Örebro län

Region Örebro läns miljöarbete handlar bland annat om att minska mängden engångsprodukter, som ofta används inom sjukvården. Nästan 28 % av organisationens miljöpåverkan kommer från dessa produkter. Men genom att byta ut t.ex. engångslakan, engångskläder och engångshanddukar så kan denna miljöpåverkan minska. Regionen ansvarar även för busstrafiken, som till stora delar går på biogas och rapsbaserade drivmedel.

Malin Isaksson menade också att Kävesta folkhögskola var ett inspirerande exempel inom Regionens verksamhet.

- Ni är verkligen en föregångsverksamhet, bland annat så som ni arbetar med ekologisk och rättvis mat i köket. Även Musikens hus representerar en ny typ av byggnad inom regionen, som är mycket miljövänlig och energieffektiv.

Miljögruppens aktiviteter

På Kävesta har det länge funnits en aktiv miljögrupp, med engagerade deltagare. Nu kommer gruppen att bli större, med representanter från alla klasser och utbildningar. Malin Norberg, som länge varit aktiv i gruppen, avslutade Aktuellt med att berätta lite om vad som skett genom åren.

- Vi har haft flera klädbytardagar som varit populära och gjort studiebesök, till exempel på Kung Markatta, berättade Malin.

Malin berättade om miljögruppens aktiviteter

Malin berättade om miljögruppens aktiviteter

Vill du läsa mer?

Energi- och klimatprogram för Örebro län 2017 – 2020

Parisavtalet

Kävestas miljöarbete

Miljögruppen ordnade klädbytardag