Tillbaka

Hög tid att ansöka till Kävestas utbildningar i dans, konst och musik

Snart går ansökningstiden ut för de estetiska kurserna på Kävesta folkhögskola. Men varför är det så viktigt att det finns utbildningar i estetiska ämnen som dans, konst och musik? Och vad händer efter folkhögskoletiden? Tre av Kävesta folkhögskolas tidigare deltagare berättar mer.

My och Martin har operan gemensam

My och Martin gick inte på Kävesta samtidigt men har ändå en gemensam beröringspunkt i operan. För Martins del var det studierna vid Kävesta folkhögskolas musiklinje som väckte intresset för opera och gjorde det möjligt för honom att komma in på Operahögskolan. Martin beskriver hur folkhögskolans miljö och studieform gjorde att han kunde utvecklas både musikaliskt och personligt.

– När jag sökte till Kävesta hade jag bara sjungit sedan tvåan i gymnasiet. På Kävesta kunde jag gå in i en ”folkisbubbla” och utvecklades snabbt. Genom att bo med andra som har samma intresse skapas en utvecklande miljö där alla driver varandra framåt, förklarar Martin.

För Mys del handlar kopplingen om att hon fick jobb som dansare på Operan i München efter att ha studerat vid Iwansson International i samma stad. Iwansson är en eftertraktad treårig utbildning till dansare som är mycket tekniskt intensiv. My tycker att studierna på Kävesta folkhögskolas danslinje förberedde henne väl inför högre studier och arbete med dans.

– På Kävesta lärde jag mig även hur man arbetar med en trött kropp och hur man kan ta hjälp av momentum för att röra sig på ett mindre arbetsamt sätt. Iwanson är en väldigt fysiskt krävande utbildning, så det var en teknik som hjälpte mig mycket under den studietiden. Jag blev så klart svintrött ändå men kände att jag hade lärt mig ett sätt att arbeta på bra även med tröttheten, berättar My.

Varför är estetiska utbildningar så viktiga?

Folkhögskola är vägen vidare för många som vill studera estetiska ämnen på högskolenivå eller universitet. Estetiska utbildningar på folkhögskola skiljer sig mycket från till exempel de estetiska programmen på gymnasiet. På Kävesta folkhögskolas profilkurser har du inga andra skolämnen, och kan fokusera fullt ut på dansen, konsten eller musiken.

Vissa går direkt från gymnasiet till studier på folkhögskola, men inte alla. För somliga är folkhögskolornas estetiska utbildningar en möjlighet att även senare i livet återfinna passionen och fokusera på sina största intressen. Så var det för Annika Brunnberg som studerade på Kävesta folkhögskolas konst- och formgivningslinje. Efter att ha arbetat i Borås i trettio år tog hon chansen att studera konst när hon flyttade till Örebro.

– Jag växte upp i Borås, textilstaden, men vågade aldrig söka mig till något som handlar om design av kläder. Det känns som att jag har tagit en omväg på trettio år. Jag visste kanske redan när jag var fjorton att jag ville det här, men det blev inte så. Men nu står jag här och skapar, säger Annika.

Inspiration för dig som är nyfiken på att studera dans, konst eller musik

Det kan vara svårt att bestämma sig eller våga satsa på sin dröm. Men ta gärna del av Martin, My och Annikas berättelser om att studera på Kävesta folkhögskola för mer inspiration:

Kävestas utbildningar i dans, konst och musik

Här kan du läsa mer om Kävesta folkhögskolas profilkurser: